ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μονομαχία» Ανδρουλάκη-Δούκα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ - Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία- Πάνω από 62.000 ψηφοφόροι το πρώτο τετράωρο (βίντεο)

Βαγγέλης Στολάκης13 Οκτωβρίου 2024

Νίκος Ανδρουλάκης ή Χάρης Δούκας; Θα καταφέρει ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής να πείσει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος πως μπορεί να εγγυηθεί μιας νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ που θα το οδηγήσει ξανά στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές και να παραμείνει στην θέση του προέδρου; Θα καταφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων και διεκδικητής της προεδρίας της Χαριλάου Τρικούπη να εκφράσει τα χιλιάδες μέλη και φίλους που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής και οδηγήθηκαν στις κάλπες με το αίτημα της ανανέωσης και της αλλαγής της ηγεσίας και παράλληλα να πείσει το «πράσινο» εκλογικό σώμα ότι με εκείνον πρόεδρο θα έρθουν τα... «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια» όπως αναφωνούν λησμονώντας συχνά- πυκνά οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι τις 15:00 ψήφισαν 149.783 φίλοι και μέλη., με την συμμετοχή κατά 12,8% μειωμένη σε σχέση με την πρώτη Κυριακή.

Σήμερα το βράδυ, λίγες ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες που στήνει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ θα γνωρίζουμε τον μεγάλο νικητή της εσωκομματικής διαδικασίας που άρχισε πριν από τρεις μήνες. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα αποφασίσουν εάν στην θέση του προέδρου θα εξακολουθήσει να βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, ή εάν θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης και τα ηνία της Χαριλάου Τρικούπη θα αναλάβει ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Και μπορεί βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου ο Νίκος Ανδρουλάκης να τερμάτισε πρώτος με τον Χάρη Δούκα να έρχεται δεύτερος και να υπολείπεται περίπου 25.000 ψήφων του σημερινού προέδρου του κόμματος, όπως έχουν ξεκαθαρίσει ήδη στις πρώτες τους δηλώσεις οι δυο μονομάχοι οι κάλπες είναι άδειες.

Κάλεσμα συμμετοχής

Το ζητούμενο της σημερινής ημέρας είναι η συμμετοχή. Να προσέλθουν όσο το δυνατό περισσότεροι ψηφοφόροι από εκείνους που συμμετείχαν στην εσωκομματική εκλογή διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής. Αν και οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν εκ των υστέρων ότι στις σημερινές εκλογές δεν θα προσέλθουν οι 303.223 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν πριν μια εβδομάδα, ωστόσο αισιοδοξούν ότι και σήμερα η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Εξάλλου, τόσο στα επιτελεία των έξι υποψήφιων προέδρων όσο και στο κόμμα κεντρικά χαμογελούν ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι στις πρώτες κάλπες η συμμετοχή ξεπέρασε το «ψυχολογικό φραγμό» όπως λένε των 300.000 ψηφοφόρων και συμμετείχαν περισσότεροι από τους 270.000 ψηφίσαντες της αντίστοιχης διαδικασίας του 2021. 


Τα νέα μέλη και φίλοι, δηλαδή όσοι εγγράφηκαν στο κόμμα στις 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασαν τις 70.000. Κάλεσμα συμμετοχής σε όσους ψήφισαν, αφού σήμερα δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι συμμετείχαν στις εκλογές την προηγούμενη Κυριακή χωρίς να καταβάλλουν αυτή τη φορά το αντίτιμο των τριών ευρώ, απηύθυναν και οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, οι οποίοι έμειναν εκτός της σημερινής διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τρίτου στην τελική σειρά κατάταξης υποψήφιου προέδρου, Παύλου Γερουλάνου ο οποίος έμεινε οριακά εκτός β’ γύρου με διαφορά μόλις λίγων εκατοντάδων ψήφων από τον Χάρη Δούκα. «Απευθύνω κάλεσμα, να μη μείνει κανένας σπίτι. Οι άνθρωποι που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, που είναι μόνο αυτοί που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, να πάνε στην κάλπη, για να δυναμώσουμε» είπε ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν θα δηλώσει δημόσια στήριξη σε κάποιον εκ των δυο διεκδικητών. «Το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει. 

Οι εποχές που κάποιος μπορούσε να φέρει τόσες εκατοντάδες ψήφους σε μια κάλπη, δεν υπάρχει πια. Ο κόσμος κρίνει, υπάρχουν οικογένειες που ψηφίζουν εντελώς διαφορετικά ο ένας από τον άλλον. Το να πεις ότι «εγώ σας κατευθύνω προς τα εκεί», είναι προσβλητικό απέναντι στο σώμα» δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξή του στον ANT1. Ο ίδιος είχε συναντηθεί λίγες ώρες νωρίτερα την Τρίτη με τους κκ. Ανδρουλάκη και Δούκα καταθέτοντάς του επτά προτάσεις για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Όμως και η Άννα Διαμαντοπούλου που ήρθε τέταρτη κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην διαδικασία. Η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε παρούσα στην επόμενη ημέρα του κόμματος. «Είμαι εδώ, παρούσα, με όλες μου τις δυνάμεις και πιστεύω βαθιά ότι στις 14 Οκτωβρίου θα είμαστε ενωμένοι και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ» είπε μεταξύ άλλων. Αντίστοιχα μηνύματα εξέπεμψαν και οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου που τερμάτισαν στην πέμπτη και την έκτη θέση, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος με ποσοστό 29,64% (89.288 ψήφους), ο Χάρης Δούκας ήρθε δεύτερος με 21,41% (64.490 ψήφους), ο Παύλος Γερουλάνος τρίτος με 21,12% (63.632 ψήφους). Ακολούθησαν οι: Άννα Διαμαντοπούλου με 19,52% (58.809 ψήφους), Μιχάλης Κατρίνης με 6,03% (18.163 ψήφους) και Νάντια Γιαννακοπούλου με 2,29% (6.890 ψήφους).


Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα και οι ζυμώσεις

Η νύχτα των εκλογών εξελίχθηκε σε θρίλερ φέροντας στη μνήμη των παλαιότερων στελεχών το βράδυ των εθνικών εκλογών του 2000 τότε που η Νέα Δημοκρατία κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εν τέλει με πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη επικράτησε της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή με μικρή διαφορά. Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ήταν ο ένας σε απόσταση αναπνοής από τον άλλον με το θρίλερ να λήγει όταν γύρω στη μια τα ξημερώματα ο βουλευτής Α’ Αθήνας έκανε δήλωση συγχαίροντας τόσο τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και τον δήμαρχο Αθηναίων για την πρόκρισή τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Όταν τα φώτα στην Χαριλάου Τρικούπη έσβησαν και οι τηλεοπτικές κάμερες με τους δημοσιογράφους αποχώρησαν οι δυο διεκδικητές της ηγεσίας μαζί με τους στενούς τους συνεργάτες οργάνωσαν τις επόμενες κινήσεις τους. Κοινός τους σκοπός; Να ρίξουν τα... δίχτυα τους στους ψηφοφόρους των Γερουλάνου, Διαμαντοπούλου, Κατρίνη και Γιαννακοπούλου και να καταφέρουν να φέρουν στις κάλπες υπέρ της υποψηφιότητάς τους όσους περισσότερους καταφέρουν. Την τελευταία εβδομάδα οι παρασκηνιακές συναντήσεις και ζυμώσεις στα «πράσινα» στέκια έδιναν κι έπαιρναν, ενώ τα τηλέφωνα «πράσινων» παραγόντων σε όλη τη χώρα πήραν «φωτιά».

Ανεξαρτήτως σημερινού αποτελέσματος ένα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Όποιος εκ των δυο εκλεγεί από αύριο κι όλας θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια, να αφήσει στην άκρη τις προσωπικές διαφορές που τυχόν έχει με τους άλλους πέντε διεκδικητές της ηγεσίας, τους βουλευτές, τα πρωτοκλασάτα στελέχη, τους τοπικούς κομματικούς παράγοντες και τα απλά μέλη και να κάνει εργαστεί σκληρά υπέρ της ενότητας, χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να μην χαθεί το momentum. Άπαντες εξάλλου γνωρίζουν ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, που πλέον φιγουράρει στην δεύτερη θέση σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ευνοείται από τον διαρκή αλληλοσπαραγμό που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει το επόμενο βήμα και να ακολουθήσει μια πορεία που στις επόμενες εθνικές εκλογές θα το κάνει τον βασικό πολιτικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας, αξιώνοντας την διακυβέρνηση της χώρας. Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εφαρμόσει ειδικό πολιτικό σχέδιο για να αυξήσει τη δυναμική του στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου και στις πρόσφατες ευρωεκλογές κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά του. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης που είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης τερμάτισε τρίτος στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ ο Χάρης Δούκας παρότι δήμαρχος Αθηναίων στην Α’ Αθήνας ήρθε τέταρτος.

Η «ακτινογραφία» της κάλπης στη Θεσσαλονίκη

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα στους δήμους της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Στην Α’ Περιφέρεια πρώτη ήρθε η Άννα Διαμαντοπούλου που έλαβε 3921 ψήφους. Ακολούθησαν οι: Παύλος Γερουλάνος με 3718, Νίκος Ανδρουλάκης με 3319, Χάρης Δούκας 2685, Μιχάλης Κατρίνης 340 και Νάντια Γιαννακοπούλου 217. Στις κάλπες εντοπίστηκαν 14 λευκά. Στην Β' Περιφέρεια πρώτος τερμάτισε ο Νίκος Ανδρουλάκης με 2282 ψήφους. Ακολούθησαν οι: Άννα Διαμαντοπούλου με 1908 ψήφους, Παύλος Γερουλάνος με 1502, Χάρης Δούκας με 1313, Μιχάλης Κατρίνης με 186 και Νάντια Γιαννακοπούλου με 154 ψήφους.


Αναλυτικότερα, στον δήμο Θέρμης ψήφισαν συνολικά 1260 μέλη και φίλοι. Πρώτη ήρθε η Άννα Διαμαντοπούλου με 33,73% και 423 ψήφους και ακολούθησαν οι: Παύλος Γερουλάνος με 26,32% και 330 ψήφους, Νίκος Ανδρουλάκης με 24,72% και 310 ψήφους, Χάρης Δούκας με 11,72% και 147 ψήφους, Νάντια Γιαννακοπούλου με 1,83% και 23 ψήφους και Μιχάλης Κατρίνης με 1,67% και 21 ψήφους. Στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου ψήφισαν 1238 άτομα. Πρώτος ήρθε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με 29,4% και 361 ψήφους και ακολούθησαν οι Παύλος Γερουλάνος με 23,05% και 283 ψήφους, Χάρης Δούκας με 21,5% και 264 ψήφους, Άννα Διαμαντοπούλου με 20,93% και 257 ψήφους, Μιχάλης Κατρίνης με 2,61% και 32 ψήφους και Νάντια Γιαννακοπούλου με 2,52% και 31 ψήφους. Στον δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης ψήφισαν 734 άτομα. Πρώτος ήρθε ο Παύλος Γερουλάνος με 36,75% και 269 ψήφους. Ακολούθησαν οι Νίκος Ανδρουλάκης με 22,68% και 166 ψήφους, Άννα Διμαντοπούλου με 19,13% και 140 ψήφους, Χάρης Δούκας με 17,35% και 127 ψήφους, Μιχάλης Κατρίνης με 2,73% και 20 ψήφους και Νάντια Γιαννακοπούλου με 1,37% και 10 ψήφους. Στο δήμο Λαγκαδά ψήφισαν 1159 μέλη και φίλοι του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τερμάτισε πρώτος με 43,61% και 502 ψήφους. Ακολούθησαν οι Χάρης Δούκας με 23,54% και 271 ψήφους, Άννα Διαμαντοπούλου με 18,59% και 214 ψήφους, Παύλος Γερουλάνος με 10,51% και 121 ψήφους, Μιχάλης Κατρίνης με 2,52% και 29 ψήφους και Νάντια Γιαννακοπούλου με 1,22% και 14 ψήφους. Στο δήμο Νεάπολης Συκεών πρώτος ήρθε ο Χάρης Δούκας με 29,55% και 541 ψήφους σε σύνολο 1837 ψηφισάντων. Δεύτερη ήρθε η Άννα Διαμαντοπούλου με 23,1% και 423 ψήφους. Τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος με 21,52% και 394 ψήφοι. Ακολούθησαν οι Νίκος Ανδρουλάκης με 21,14% και 387 ψήφους, Μιχάλης Κατρίνης με 3,28% και 60 ψήφους και Νάντια Γιαννακοπούλου με 1,42% και 26 ψήφους. Στον δήμο Καλαμαριάς ψήφισαν 2195 άτομα. Πρώτη τερμάτισε η Άννα Διαμαντοπούλου με 32,89% και 718 ψήφους. Ακολούθησαν οι Νίκος Ανδρουλάκης με 24,19% και 528 ψήφους, Παύλος Γερουλάνος με 23,27% και 508 ψήφους, Χάρης Δούκας με 15,9% και 347 ψήφους, Μιχάλης Κατρίνης με 2,2% και 48 ψήφους και Νάντια Γιαννακοπούλου με 1,56% και 34 ψήφους. Στον δήμο Θεσσαλονίκης ψήφισαν 7125 άτομα. Πρώτη ήρθε η Άννα Διαμαντοπούλου με 30,31% και 2149 ψήφους. Ακολούθησαν οι Παύλος Γερουλάνος με 27,14% και 1924 ψήφους, Νίκος Ανδρουλάκης με 22,16% και 1571 ψήφους, Χάρης Δούκας με 16,91% και 1199 ψήφους, Μιχάλης Κατρίνης με 2% και 142 ψήφους και Νάντια Γιαννακοπούλου με 1,47% και 104 ψήφους. Στον δήμο Θερμαϊκού ψήφισαν 904 άτομα. Πρώτος ήρθε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με 28,11% και 253 ψήφους. Ακολούθησαν οι Άννα Διαμαντοπούλου με 25,89% και 233 ψήφους, Χάρης Δούκας με 22,33% και 201 ψήφους, Παύλος Γερουλάνος με 19,44% και 175 ψήφους, Νάντια Γιαννακοπούλου με 2,44% και 22 ψήφους και Μιχάλης Κατρίνης με 1,78% και 16 ψήφους. Στον δήμο Δέλτα ψήφισαν 744 άτομα. Πρώτος ήρθε ο Νίκος Ανδρουλάκης με 30,71% και 226 ψήφους. Ακολούθησαν οι Χάρης Δούκας με 25,68% και 189 ψήφους, Άννα Διαμαντοπούλου με 19,16% και 141 ψήφους, Παύλος Γερουλάνος με 19,02% και 140 ψήφου, Μιχάλης Κατρίνης με 3,94% και 29 ψήφους και Νάντια Γιαννακοπούλου με 1,495 και 11 ψήφους. Στο δήμο Βόλβης, ψήφισαν 643 άτομα. Πρώτος τερμάτισε ο Νίκος Ανδρουλάκης με 44,06% και 282 ψήφους. Ακολούθησαν οι Παύλος Γερουλάνος με 28,13% και 180 ψήφους, Χάρης Δούκας με 12,81% και 82 ψήφους, Άννα Διαμαντοπούλου με 12,34% και 79 ψήφους, Μιχάλης Κατρίνης με 1,41% και 9 ψήφους και Νάντια Γιαννακοπούλου με 1,25% και 8 ψήφους. Στο δήμο Χαλκηδόνας ψήφισαν 663 άτομα. Πρώτος τερμάτισε ο Νίκος Ανδρουλάκης με 39,73% και 261 ψήφους. Δεύτερος ο Παύλος Γερουλάνος με 20,85% και 137 ψήφους. Τρίτη ήρθε η Άννα Διαμαντοπούλου με 19,63% και 129 ψήφους. Ακολουθούν οι Χάρης Δούκας με 15,53% και 102 ψήφους, Νάντια Γιαννακοπούλου με 2,28% και 15 ψήφους και 1,98% και 13 ψήφους. Στον δήμο Ωραιοκάστρου ψήφισαν συνολικά 653 άτομα. Πρώτος τερμάτισε ο Νίκος Ανδρουλάκης με 28,64% και 187 ψήφους. Ακολούθησαν οι Άννα Διαμαντοπούλου με 23,285 και 152 ψήφους, Χάρης Δούκας με 21,44% και 140 ψήφους, Παύλος Γερουλάνος με 16,69% και 109 ψήφους, Μιχάλης Κατρίνης με 5,21% και 34 ψήφους και Νάντια Γιαννακοπούλου με 4,75% και 31 ψήφους. Στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ψήφισαν 1347 μέλη και φίλοι. Πρώτη ήρθε η Άννα Διαμαντοπούλου με 39,97% και 538 ψήφους. Ακολούθησαν οι Παύλος Γερουλάνος με 23,03% και 310 ψήφους, Νίκος Ανδρουλάκης με 19,39% και 261 ψήφους, Χάρης Δούκας με 13,65 και 183 ψήφους, Μιχάλης Κατρίνης με 2,6% και 35 ψήφους και Νάντια Γιαννακοπούλου με 1,41% και 19 ψήφους. Τέλος, στο Δήμο Παύλου Μελά ψήφισαν 1297 άτομα. Πρώτος ήρθε ο Παύλος Γερουλάνος με 27,93% και 360 ψήφους. Ακολούθησαν οι Νίκος Ανδρουλάκης με 26,38% και 340 ψήφους, Χάρης Δούκας με 21,025 και 271 ψήφους, Άννα Διαμαντοπούλου με 19,785 και 255 ψήφους, Μιχάλης Κατρίνης με 3,1% και 40 ψήφους και Νάντια Γιαννακοπούλου με 1,785 και 23 ψήφους.

Ποιοι και που ψηφίζουν;

Η σημερινή διαδικασία θα εξελιχθεί όπως και η αντίστοιχη της προηγούμενης Κυριακής. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί και η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 7:00 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στις κάλπες της περασμένης Κυριακής, δηλαδή οι 303.223 συμμετέχοντες οι οποίοι αυτή τη φορά δεν θα καταβάλλουν το χρηματικό ποσό των τριών ευρώ. Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο. Στο νομό Θεσσαλονίκης κάλπες στήνονται στους 14 δήμους, εκεί όπου στήθηκαν και πριν μια εβδομάδα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 13.10.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.