ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μόσιαλος: Πλήρως εκτεθειμένοι στη Δέλτα οι ανεμβολίαστοι – Βαρύ τίμημα θα πληρώσουν οι άνω των 70 ετών

Φανή Σοβιτσλή12 Ιουλίου 2021

Πλήρως εκτεθειμένοι απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα είναι σχεδόν το 100% των ανεμβολίαστων πολιτών, ενώ το 10% αυτού του πληθυσμού θα νοσήσει βαριά. Βαρύτερο τίμημα όμως θα πληρώσουν ειδικά οι ηλικίες άνω των 50 και αυτές των 70άρηδων, καθώς 3 στους 7 από τους 100 που θα κολλήσουν τον ιό σε αυτήν την ηλικία πρόκειται να πεθάνουν, Αντίστοιχα στους 80ραδηες το ποσοστό θνητότητας αγγίζει το 15%.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε απηύθυνε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας σήμερα σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση της ΚΕΔΕ «Κε.Δε Μου Λες!» με αφορμή τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στον εθνικό εμβολιασμό.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους ανεμβολίαστους λέγοντας κατηγορηματικά ότι «το σίγουρο είναι ότι αν δεν είσαι εμβολιασμένος, το 100% από αυτούς που θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα θα νοσήσουν. Και εκεί γνωρίζουμε πλέον ότι το 10% θα νοσήσουν βαριά και ότι η θνητότητα είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά σε ηλικίες άνω των 50 χρόνων και σε ηλικίες άνω των 80 προσεγγίζει το 15% και σε ηλικίες των 70 χρόνων 3% με 7%». Ο κ. Μόσιαλος μίλησε μάλιστα με αριθμούς σημειώνοντας πως στο ερώτημα πόσο κινδυνεύουμε από τα εμβόλια η απάντηση είναι πως «3 στους 7 από τους 100 που θα κολλήσουν στην ηλικία των 70 ετών θα πεθάνουν, ενώ στους 80ραδηες το 15% θα πεθάνει αν κολλήσουν κορονοϊό».

Αναφερόμενος στη νέα μετάλλαξη, είπε πως είναι εξαιρετικά πιο μεταδοτική, και η μεγάλη ανησυχία που προκαλείται είναι επειδή όταν έχουμε μεγάλα ποσοστά μη εμβολιασμένων, αυτό σημαίνει ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα, οπότε θα κολλήσουν περισσότεροι τον ιό.

Το δεύτερο που κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση είναι σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ότι ενώ μέχρι την Άλφα τα εμβόλια ήταν 100% πιο αποτελεσματικά όσον αφορά στη αποτροπή της βαριάς λοίμωξης και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τώρα χάσαμε λίγο με τη Δέλτα. «Αυτό σημαίνει ότι ο ιός διαπερνά την άμυνα του εμβολίου σε ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Τέλη Ιουλίου η Ελλάδα θα φτάσει το 60%-70% της ανοσίας

Αναφερόμενος στο ρόλο των εμβολίων ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας επισήμανε ότι ο πρώτος είναι να σταματήσουν τη λοίμωξη, που σημαίνει, όπως είπε, ότι «από τη στιγμή που θα μας χτυπήσει ο κορονοϊός θα ανοίξει ο αερόσακος και θα μας προστατεύσει, Σε ένα 4% με 8% μπορεί να αποτύχει να ανοίξει ο αερόσακος και εκεί θα υπάρξει σύγκρουση με τον ιό και να νοσήσουμε βαριά».

Ο άλλος ρόλος, πρόσθεσε, είναι να μη μεταδώσει αυτός ο οποίος έχει κάνει το εμβόλιο τη νόσηση, επομένως τα εμβόλια μειώνουν και τη διασπορά της κυκλοφορίας του ιού.

Ο κ. Μόσιαλος απάντησε και σε όσους ισχυρίζονται ότι παίρνουμε τον ιό από το εμβόλιο, τονίζοντας πως «τα εμβόλια που γίνονται στην Ελλάδα δεν περιέχουν τον ιό , ούτε εξασθενημένο ούτε αδρανοποιημένο ιό. Δεν υπάρχει περίπτωση το εμβόλιο να μας δώσει τον ιό και να κολλήσουμε τη νόσο λόγω του εμβολίου. Είναι ανάγκη όμως να δημιουργήσουμε ισχυρό προστατευτικό τείχος και αυτό πρέπει να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω του 80% του πληθυσμού και αυτό επειδή η Δέλτα διασπείρεται πολύ πιο εύκολα».

Κληθείς πάντως να απαντήσει για το τείχος ανοπροστασίας στην Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε ότι «είναι πολύ πιθανό έως τα τέλη Ιουλίου, με βάση τα τελευταία στοιχεία της εξέλιξης των εμβολιασμών, να έχουμε φτάσει στο 60% -70% των ενήλικων που θα έχουν εμβολιαστεί και όχι το σύνολο, ενώ είναι πολύ πιθανό ένα άλλο 10% να έχει νοσήσει από τον κορονοϊό και να έχει ανοσοπραστασία».

Πολύ πιθανό να κολλήσουν και τα παιδιά

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε και στα παιδιά, σημειώνοντας ότι δεν θα εμβολιαστούν, εκτός αν αλλάξει η στρατηγική της πολιτείας. Όμως εξέφρασε την ανησυχία τους λέγοντας πως είναι πολύ πιθανό να κολλήσει και ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών, παρότι ξέρουμε ότι η θνητότητα των παιδιών είναι απειροελάχιστη. «Τα παιδιά θα νοσήσουν αν δεν έχουμε δημιουργήσει εμείς το τείχος που πρέπει να δημιουργήσουμε όντας εμβολιασμένοι στη συντριπτική πλειοψηφία» δήλωσε χαρακτηριστικά, επομένως, πρόσθεσε «θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να προστατεύσουμε και τα παιδιά, γιατί δεν μπορεί να μείνουν και άλλο απομονωμένα ή μέσα στα σπίτια τους, τόσο για τη ψυχολογία τους όσο και τη μαθησιακή τους εξέλιξη.

Λιγότερο ανήσυχος, τουλάχιστον σε αυτή την φάση, εμφανίστηκε για το σύστημα υγείας, το οποίο όπως είπε. δεν πιέζεται ακόμη, όμως είπε πως «δεν ξέρουμε τι θα γίνει τους φθινοπωρινούς μήνες και ειδικά αν δεν αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμένων».

Οι μεταλλάξεις θα καλύψουν όλη την… αλφάβητο

Στο ερώτημα αν θα προκύψουν και άλλες μεταλλάξεις του κορνονοϊού, ο καθηγητής κ. Μόσιαλος εμφανίστηκε κατηγορηματικός λέγοντας πως «θα γίνουν και άλλες και πως θα καλυφθούν όλα τα γράμματα της αλφαβήτου. Και εδώ το ερώτημα είναι τι θα είναι αυτές οι μεταλλάξεις, πως θα συνεχίσει να προσαρμόζεται αυτός ο ιός και αν η επόμενη θα είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, χωρίς κατ΄ ανάγκη να είναι πιο θανατηφόρος ή λιγότερο ο ίός».

Ο ίδιος υποστήριξε πάντως πως δεν εξαρτάται μόνο τι κάνει η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες χώρες για τον έλεγχο της πανδημίας. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν υπερβαίνει το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι κάτω από 1 – 1,5% στις χώρες πολύ χαμηλού εισοδήματος. Αυτό, όπως είπε, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, γιατί αν ο ιός αυτός συνεχίσει να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος σε πληθυσμό μη εμβολιασμένων, ιδιαίτερα δε σε αναπτυσσόμενες χώρες, μεσαίου και μικρού εισοδήματος, η πιθανότητα περεταίρω μεταλλάξεων αυξάνει διαρκώς.

.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.