Σε παρατεταμένη ασφυξία βρίσκονται οι δήμοι της χώρας, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς αδυνατούν να συντάξουν το νέο προϋπολογισμό, ενώ μερικοί ζητούν ήδη προκαταβολές από το 2025. Μέχρι στιγμής στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλεια των ΟΤΑ έχουν κατατεθεί μόλις 20 προϋπολογισμοί δήμων, ενώ θα έπρεπε έως σήμερα να φτάνουν τους 100, γεγονός που αποτυπώνει την οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας.
Τα στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας Γιάννης Μουράτογλου, μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Δήμων που διεξάγεται από χθες στη Ρόδο.
Εξήγησε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής των προηγούμενων ετών, καθώς η Τ.Α. έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις στις κρατικές επιχορηγήσεις, από οποιονδήποτε άλλον φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, που από το 2009 ξεπερνούν το 60%.
Όμως, όπως είπε ο κ. Μουράτογλου, η εικόνα δεν είναι καλύτερη και για το 2025, καθώς επικαλούμενος τα στοιχεία του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή για τα έσοδα που αφορούν τους ΟΤΑ, διαφαίνεται η μεγάλη απόκλιση των πόρων που δικαιούται η ΤΑ με βάση το Ν. 3852/10 και των πόρων που αποδίδονται.
Δέσμια μνημονιακών υποχρεώσεων η αυτοδιοίκηση
Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς δείκτες της χώρας, είπε, ότι ενώ έχουν θετική τροχιά και η χώρα έχει ενταχθεί σε αναπτυξιακή πορεία με τις συνεχείς αναβαθμίσεις επενδυτικών οίκων, η Τ.Α είναι ακόμα δέσμια μνημονιακών υποχρεώσεων του παρελθόντος. Σύμφωνα με αυτές, πρόσθεσε ο κ. Μουράτογλου, μεταφέρεται σ΄ αυτή το 90% των αποδιδόμενων πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και υπάρχει ανώτατο όριο αποδόσεων (πλαφόν) στους ΟΤΑ στο ποσό των 3.841 εκατ. ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών.
«Οι δήμοι είναι απόντες, από επιπλέον χρηματοδότηση, παρά την καλή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας» σχολίασε ο κ. Μουράτογλου και παρέθεσε στοιχεία της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της Τ.Α σύμφωνα με τα οποία:
*Η ΣΑΤΑ παραμένει, εδώ και 14 χρόνια στα κατώτατα επίπεδα. Το 2009 ήταν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ και σήμερα συνολικά είναι 180 εκατ. ευρώ.
Σε αυτή κατάσταση προστέθηκαν:
*Το ενεργειακό κόστος το οποίο παραμένει πολύ υψηλό, παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας, η οποία οφείλεται και στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ, η οποία ειδικά στη χώρα μας, πολλές φορές υπερκαλύπτει την ζήτηση.
*Το Τέλος Ταφής, που επιβαρύνει σημαντικά όλους τους Δήμους της χώρας καθώς και
*Η αύξηση του κόστους μισθοδοσίας προσωπικού πάνω από το 10% μόνο για το 2024.
«Αυτοί οι πόροι δεν επαρκούν ούτε για την απλή συντήρηση των βασικών τεχνικών υποδομών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής.
Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δήμων
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η πρωτοβουλία που ανέλαβε να προτείνει η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ είναι η δημιουργία ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Δήμων.
Το πρόγραμμα αυτό, ανέφερε ο κ. Μουράτογλου, στοχεύει να δώσει λύσεις στα προβλήματα απαξίωσης των πολεοδομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών των δήμων.
Αναμένεται, είπε, να πυροδοτήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα προκαλέσουν ανάπτυξη, η οποία θα ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίες και θα παράγει πολύ γρήγορα αποτελέσματα με διάρκεια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, αρκεί, όπως είπε, να κατανοήσουν, οι διαχειριστές των χρηματοδοτικών πόρων, ότι οι δήμοι ανταποκρίθηκαν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στην οικονομική διαχείριση, αναλαμβάνοντας να υποστηρίξουν τους πολίτες κυρίως μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών και με πρωτοβουλίες τους να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή, παρότι αυξήθηκαν οι δαπάνες τους και μειώθηκαν τα έσοδα.