Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι προκαταρκτικές εργασίες κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, οι οποίες μετά από δυόμισι χρόνια εκτιμάται ότι θα δώσουν στη χώρα μας αλλά και στη διεθνή κοινότητα, έναν τόπο μνήμης και μαρτυρίας μα και ένα παγκόσμιο σύμβολο ενάντια στο ρατσισμό και στις κάθε είδους διακρίσεις.
Όπως έχει πληροφορηθεί το makthes.gr, έχει ήδη επιλεγεί η κοινοπραξία των εταιρειών που θα υλοποιήσει τα έργα της Α’ Φάσης του κατασκευαστικού αντικειμένου και μετά τις αργίες των Πασχαλινών γιορτών, πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση του εργοταξίου. Οι εργασίες αυτές, θα διαρκέσουν περίπου επτά (7) μήνες (σ.σ. περίφραξη, εκσκαφή, πασσαλομπήξεις κ.αλ) , ενώ στο μεταξύ προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για το διαγωνισμό της Β’Φάσης, δηλαδή για το κυρίως μέρος της κατασκευής.
Η οικοδομική άδεια για το Moυσείο Ολοκαυτώματος, είχε εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2023, μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της Ελληνικής κυβέρνησης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΓΑΙΑΟΣΕ, όπως επίσης των τεχνικών συμβούλων του έργου και κυρίως του project manager, δηλαδή των εταιρειών Σαμαράς & Συνεργάτες και Hill International, προκειμένου να υπερπηδηθούν τα θέματα που αφορούσαν τη χωροθέτηση του Μουσείου αλλά και να διεκπεραιωθούν διαγωνιστικές διαδικασίες και μελέτες.
Υπενθυμίζεται ότι την αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου έχουν αναλάβει τα αρχιτεκτονικά γραφεία Π. Μακρίδης & Συνεργάτες (Ελλάδα), EK A Efrat Kowalsky Architects (Ισραήλ) και Heide & von Beckerath Architects GbR (Γερμανία) τα οποία έχουν πλαισιωθεί από καταξιωμένους μελετητές.
Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) καθώς και του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά μέσω του Genesis Prize Foundation.
Το κτίριο του Μουσείου, συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ, θα διαθέτει έξι υπέργειους ορόφους και δύο υπόγειους: οι τρεις πρώτοι όροφοι πάνω από το ισόγειο θα φιλοξενούν τη μόνιμη έκθεση και ο τέταρτος θα στεγάζει τα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού του Μουσείου.
Πέρα από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, θα υπάρχουν χώροι περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώροι πολλαπλών χρήσεων και γραφείων, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.
Ο περιβάλλων υπαίθριος χώρος θα έχει τη μορφή ενός αστικού πάρκου.
Το σχήμα του κτιρίου θα είναι οκταγωνικό, με αναφορά στη μορφή σημαντικών ρωμαϊκών και βυζαντινών μνημείων, όπως το Οκτάγωνο του Γαλεριανού Συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη και ο Πύργος των Ανέμων στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας.
Το οκταγωνικό σχήμα, όπως περιγράφουν οι μελετητές, εξασφαλίζει στο κτίριο πρόσωπο προς οκτώ κατευθύνσεις, με εντυπωσιακές πανοραμικές θεάσεις για τους επισκέπτες του. Στους τελευταίους δύο ορόφους του κτιρίου δημιουργείται ένα διάτρητο δαντελωτό μοτίβο με διάκενα, μέσω των οποίων το φως μπορεί να διεισδύσει στο κτίριο, φωτίζοντας ελεγχόμενα το εσωτερικό του. Το μοτίβο αυτό είναι εμπνευσμένο από τις γεωμετρικές μορφές της σεφαραδίτικης αρχιτεκτονικής.
Σημειώνεται ότι η κατασκευή του κτιρίου θα απαιτήσει χρόνο δύο- δυόμισι ετών, οπότε το έργο δεν θα περαιωθεί, στην καλύτερη περίπτωση, πριν το τέλος του 2026.