Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα γίνεται ακόμη πιο εξωστρεφές και εισχωρεί ολοένα και περισσότερο στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα σαράντα χρόνια από την ίδρυσή του (άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 27 Οκτωβρίου του 1982) ο οργανισμός προκηρύσσει Διαγωνισμό με θέμα τη σχεδίαση ενός λογότυπου για την επέτειο αυτή. «Σκεφτήκαμε ότι θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι δημιουργοί αυτό το τόσο σημαντικό τοπόσημο της πόλης, αλλά και της χώρας μας. Με αυτόν τον στόχο, αποφασίσαμε να προκηρύξουμε έναν Διαγωνισμό με θέμα τη σχεδίαση ενός σύγχρονου, πρωτότυπου αλλά και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικού λογότυπου για τα 40 χρόνια λειτουργίας του μουσείου. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε φοιτητές/-τριες και επαγγελματίες που έχουν ως αντικείμενο τη δημιουργία λογοτύπων, και επιθυμούν να δώσουν το δικό τους στίγμα στη σύγχρονη παρουσία του ΜΜΑ», λέει στο makthes.gr η διευθύντρια του μουσείου Φανή Τσατσάια. (Δηλώσεις συμμετοχής έως 4 Μαρτίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες και όροι συμμετοχής στην ιστοσελίδα: www.imma.edu.gr/2022/02/04/diagwnismos-logotypou/ Υποβολή αιτήσεων στο email: kemit.admin@imma.edu.gr)
Δύο κύκλοι καλλιτεχνικών εργαστηρίων
Παράλληλα, για το εαρινό εξάμηνο το μουσείο ξεκινά κάθε Τετάρτη δύο κύκλους καλλιτεχνικών εργαστηρίων ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με θεματικές από την ελληνική ιστορία, τη λαογραφία, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία την τεχνολογία. Εξάλλου το μουσείο εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνει εικαστικά εργαστήρια για παιδιά με θεματικούς άξονες της νεότερης ιστορίας, τόσο μέσα από τον Μακεδονικό Αγώνα αλλά και άλλες σημαντικές ιστορικές περιόδους του ελληνικού κράτους. «Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πανδημία ανέκοψε αυτή τη δημιουργική πορεία. Φέτος αποφασίσαμε να ‘ανοίξουμε’ και πάλι το Μουσείο μας, λαμβάνοντας φυσικά όλα τα μέτρα αποφυγής της διασποράς της COVID 19, με τη σκέψη ότι διανύουμε μία περίοδο, όπου τα παιδιά δεν μπορούν να επισκεφτούν οργανωμένα με τις τάξεις τους τους χώρους πολιτισμού. Στα εργαστήρια τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία μέσα από ευχάριστα, διαδραστικά παιχνίδια και βιωματικές δράσεις να εξερευνήσουν το μουσειακό και εκθεσιακό υλικό, να εμψυχώσουν μουσικοκινητικά και θεατρικά τα έργα τέχνης, να φτιάξουν ιστορίες, κείμενα και ποιήματα, να πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά, υφές και τεχνικές και να δημιουργήσουν τα δικά τους πρωτότυπα εικαστικά έργα και λευκώματα! Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και ευελπιστούμε ότι και αυτή μας τη δράση θα την αγκαλιάσουν και πάλι οι μικροί μας φίλοι», τονίζει η διευθύντρια. (Γενικός συντονισμός: Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης – Διευθύντρια ΙΜΜΑ, Eπιστημονική επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑ.Κ. – Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ, Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Κατερίνα Τζαβάρα, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Εκπαιδευτικά Προγράμματα ΙΜΜΑ. Πληροφορίες – Εγγραφές. Τηλέφωνο: 2310 229778/Email: kemit.education@imma.edu.gr/Περισσότερες πληροφορίες στο www.imma.edu.gr/2022/02/04/kathe-tetari-sto-mouseio/).
Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ‘21
Το μουσείο έδωσε πέρυσι το «παρών» του και στην επέτειο των 100 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης με την έκθεση «Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ’21», που πήρε παράταση μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεπιμέλεια της διευθύντριας του μουσείου και της Αναπλ. Καθηγήτριας ΠΑ.ΜΑΚ- Διευθύντριας ΚΕΜΙΤ του ΙΜΜΑ, Σταυρούλας Μαυρογένη και σε συνεργασία με τους συλλέκτες Γιώργο Γαϊτανάρη και Ιώ Ντόλκα. «Τα έργα της έκθεσης αποτελούν ενδεικτικά έργα της νεοελληνικής τέχνης και αποτελούν σπάνιες αποδόσεις των ιστορικών γεγονότων. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι επαφές μας με τους υπεύθυνους του Αρχείου της Βουλής των Ελλήνων, από τους οποίους ζητήσαμε συγκεκριμένα έγγραφα από τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας», επισημαίνει η διευθύντρια .
Στα έγγραφα οι συγγραφείς εκφράζουν τις σκέψεις τους για τη δημιουργία νέου κράτους, τους συνεχείς κινδύνους οθωμανικών αντιποίνων, αλλά και την αναζήτηση τρόπων βελτίωσης των εθνικών κτημάτων, που δείχνουν τον διακαή πόθο για δημιουργία κράτους, αλλά και τη συναίσθηση ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και επίπονος. «Δυστυχώς λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στις διδακτικές επισκέψεις των σχολείων, οι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την έκθεση και να δουν παραστατικά τα όσα διδάσκονται στην ιστορία. Αποφασίσαμε λοιπόν να παρατείνουμε τη διάρκειά της μέχρι τα μέσα Μαΐου με την ελπίδα ότι θα βελτιωθούν οι υγειονομικές συνθήκες και ότι θα μπορέσουν οι επισκέπτες να δουν τα σπάνια αυτά έργα και τεκμήρια. Από την άλλη, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα συνεχίζει να υλοποιεί το εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων ‘Αναζητώντας την κληρονομιά του ΄21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα’ όπου μέσα από την έκθεση παρουσιάζονται τα επαναστατικά κινήματα της Μακεδονίας, καθώς και το αποτύπωμα της Ελληνικής Επανάστασης στην Τέχνη, την κοινωνία και την εκπαίδευση της εποχής αλλά και οι θυσίες και οι αγωνίες των πρωταγωνιστών της», υπογραμμίζει η κ. Τσατσάια.
Η απαράμιλλη συμβολή των προσφύγων στη Μακεδονία
Τέλος, αναφορικά με την επέτειο των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις εστίες τους και με τον τίτλο «1922, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ η νέα πατρίδα», το Μουσείο φέτος «αφιέρωσε το συλλεκτικό Ημερολόγιο που εκδίδει κάθε χρόνο στους πρόσφυγες που έφτασαν στη Μακεδονία και έφεραν την ορμή της ελπίδας για μια νέα πατρίδα, για μια νέα ζωή και πώς με τις γνώσεις και την εμπειρία τους διέπρεψαν σε όλους τους τομείς», λέει η κ. Τσατσάια.
Στο παραπάνω πλαίσιο το Μουσείο ετοιμάζει εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης με στόχο την ανάδειξη της απαράμιλλης συμβολής των προσφύγων στη Μακεδονία.
Το ΜΜΑ λειτουργεί υπό τη διοικητική ευθύνη του Ιδρύματος Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας.