ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μουσείο Τεχνολογίας - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών: Φέρνει τον κόσμο της επιστήμης κοντά σε κάθε ηλικία

MakThes Team17 Μαΐου 2023

Στο δρόμο από το αεροδρόμιο για το σπίτι της, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ μετά από χρόνια για μόνιμη εγκατάσταση στη γενέτειρά της, εντυπωσιάστηκε όταν είδε τον θόλο του Πλανητάριου. «Να κάτι εντυπωσιακό, κάτι που κάνει τη Θεσσαλονίκη να εξελίσσεται σε μια σύγχρονη πόλη», σκέφτηκε.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά η Διευθύντρια Ερευνών του ΕΚΕΤΑ Στέλλα Μπεζεργιάννη, γίνεται Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας, ΝΟΗΣΙΣ.

Χημικός Μηχανικός, αριστούχος απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ,με διδακτορικές σπουδές με υποτροφία στις ΗΠΑ, με εργασιακή εμπειρία σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απαιτητικό τομέα στην ExxonMobil στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ και μετά στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ερευνήτρια στο ΕΚΕΤΑ Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και τώρα Διευθύντρια Ερευνών , η Στέλλα Μπεζεργιάννη, η Πρόεδρος του ΔΣ του ΝΟΗΣΙΣ μιλά για την πορεία της σε χώρους μέχρι τώρα ανδροκρατούμενους και ιδιαίτερα απαιτητικούς:

«Δεν μου χαρίστηκε τίποτε. Δεν έλαβα βοήθεια από κανέναν. Στηρίχθηκα στις δυνάμεις μου και αυτό προτείνω σε όλους τις γυναίκες. Στην Αμερική σε όλα τα επαγγελματικά περιβάλλοντα που εργάστηκα υπήρχε σεβασμός στις ιδιαίτερες ικανότητες του καθενός, ανεξαρτήτου φύλου. Σε προσλάμβαναν εάν είχες την απόδοση που περίμεναν από σένα. Και αυτό ακριβώς μου έδωσε μεγάλη ώθηση. Επιστρέφοντας το 2005 στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησα ως ερευνήτρια στο ΕΚΕΤΑ και πέρασα από όλες τις βαθμίδες υπερπληρώντας κάθε φορά τις προϋποθέσεις. Με πολύ αγώνα, ασφυκτικά ωράρια, υποχρεώσεις της οικογένειας και των παιδιών, και θυσία του πολύτιμου προσωπικού μου χρόνου. Και από την πολύχρονη εμπειρία μου σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο και με ελλείψεις ίσων ευκαιριών για γυναίκες στα υψηλότερα κλιμάκια, σε ένα απαιτητικό περιβάλλον με συνεχείς προκλήσεις όπως αυτό της έρευνας, έχω να δηλώσω ότι οι γυναίκες έχουμε πολλά πλεονεκτήματα γιατί μπορούμε να σκεφτούμε, αλλά και να χειριστούμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας

Είναι μια ευκαιρία και μια πρόκληση να βρίσκομαι σ αυτό τον Φορέα, το ΝΟΗΣΙΣ και για πρώτη φορά να υπάρχει γυναίκα Πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο*. Θα πρέπει να πω ότι στο δυναμικό αυτό Συμβούλιο συμμετέχουν δύο ακόμη αξιόλογες και δραστήριες γυναίκες, την Ιφιγένεια Βλαχογιάννη Σύμβουλο Επιχειρήσεων και την Μαρία- Γεωργία Παπαθανασοπούλου με μεγάλη εμπειρία στον χώρο των επιχειρήσεων και του ηλεκτρονικού εμπορίου επίσης.

Θεωρώ ότι ανήκω σε έναν οργανισμό που έχει πολλές ομοιότητες με αυτόν τον φορέα. Και το ΝΟΗΣΙΣ και το ΕΚΕΤΑ βρίσκονται κάτω από την αιγίδα της ΓΓΕΚ διέπονται από ίδια νομοθεσία και τα κτίρια αυτών των κέντρων βρίσκονται σχεδόν απέναντι στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στον δρόμο προς τη Θέρμη. Καθημερινά συνδυάζω την ερευνητική μου δραστηριότητα στο ΕΚΕΤΑ με την διαχείριση δοιηκιτικών θεμάτων του ΝΟΗΣΙΣ, όπου βρίσκομαι για αρκετές ώρες κάθε μέρα. Πιστεύω ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό του Φορέα πολύ γρήγορα, να οργανώσει και να συντονίσει τις δραστηριότητες ώστε να δημιουργηθούν νέες δυνατότητες και προοπτικές και να αναδειχθούν περισσότερο αυτές που ήδη υπάρχουν. Συμμετέχω εθελούσια, με πολλή αγάπη και με μεγάλη ευχαρίστηση σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία» τονίζει η Πρόεδρος του ΔΣ Στέλλα Μπεζεργιάννη,

Ο τριπλός ρόλος του ΝΟΗΣΙΣ

«Το ΝΟΗΣΙΣ είναι ένας μοναδικός τεχνολογικός φορέας. Δεν μοιάζει ούτε μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλον» δηλώνει η κ Μπεζεργιάννη και εξηγεί:

«Ένας ρόλος του είναι η προώθηση της τεχνολογικής εξέλιξης μέσω των Εκθέσεων, ο δεύτερος είναι η προώθηση των Επιστημών και ο τρίτος είναι ο ψυχαγωγικός του ρόλος. Το ΝΟΗΣΙΣ έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει τον κόσμο της Επιστήμης με απλό, κατανοητό ευφάνταστο τρόπο κοντά σε κάθε ηλικία, κυρίως στις μικρές ηλικίες. Μπορεί επίσης να προωθήσει τις επιστήμες, να τις συνδέσει και με την ψυχαγωγία αλλά και την επιχειρηματικότητα. Ένα καλό παράδειγμα τέτοιας σύνδεσης ήταν το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής. Μαθητές παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες χωρίς ιδιαίτερα να συνειδητοποιούν πόσο κοντά στην επιχειρηματικότητα βρίσκονται οι πολύ καλές ιδέες τους. Ιδέες που μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή. Όπως για παράδειγμα την ιδές της αυτοματοποίησης των διαβάσεων των τρένων που παρουσίασαν μαθητές δημοτικού και βραβεύτηκαν. Αυτά τα παιδιά αν αποκτήσουν τις δεξιότητες να αναπτύξουν σε εμπορικό επίπεδο τις ιδέες τους τότε θα αναδειχθούν τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Και το ΝΟΗΣΙΣ μπορεί να συνδέσει τέτοιες δράσεις ,να τις αναπτύξει και να προωθήσει το πνεύμα της καινοτομίας στις μικρές ηλικίες.

Η διάδοση της Επιστήμης και η βιωματική εκπαίδευση βρίσκει στο ΝΟΗΣΙΣ την καλύτερη εφαρμογή της με το ΤΕΧΝΟΠΑΡΚΟ. Ένα πάρκο επιστήμης που μυεί τα παιδιά στη φυσική και τα μαθηματικά μέσα από το παιχνίδι.

Το ΝΟΗΣΙΣ είναι ο κατάλληλος φορέας διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στο ευρύ κοινό. Μπορεί να φέρει κοντά σε όλες τις ηλικίες σε κάθε ομάδα , την ακαδημαϊκή και ερευνητική γνώση.

Από την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία στην εξέλιξη της Επιστήμης

Το ΝΟΗΣΙΣ είναι και Μουσείο. Διαθέτει τρεις μόνιμες εκθέσεις και ως Διοικητικό Συμβούλιο στοχεύουμε να τις εμπλουτίσουμε. Επίσης διαθέτει και ψηφιακό μουσείο, όπου on line μπορεί κανείς να δει ακόμη και εκθέματα που δεν βρίσκονται στους χώρους του μόνιμων εκθέσεων. Εξαιρετικό παράδειγμα αξιοποίησης αυτών των συλλογών είναι η έκθεση Connected Η συγκεκριμένη έκθεση αναδεικνύει την αξία και το ρόλο του ΝΟΗΣΙΣ. Αναφέρεται στην εξέλιξη των υπολογιστών και του Διαδικτύου. Θέτει προβληματισμούς και ερωτήματα σχετικά με την τεχνολογική εξέλιξη και πού μπορεί να φτάσει, αναφέρεται όμως και στον τρόπο με τον οποίο αλλάζει συνεχώς η τεχνολογία τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων πάνω στη γη.

Αυτή την ιστορία της τεχνολογικής εξέλιξης …διηγείται και η μόνιμη έκθεση του ΝΟΗΣΙΣ που είναι αφιερωμένη στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Βλέποντας τα εκθέματα γνωρίζουμε την τεχνολογία που δημιούργησε τους υπέροχους ναούς της κλασικής περιόδου. Δεν θαυμάζουμε μόνο τον Παρθενώνα αλλά και τα επιστημονικά επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας που δημιούργησαν αυτά τα ανεκτίμητης αξίας έργα.

Και φυσικά ο τρίτος πυλώνας, απαραίτητος γι αυτές τις ηλικίες είναι η εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Γιατί τα παιδιά θέλουν να περνούν καλά. Τους κεντρίζουμε τη διάθεση για γνώση χρησιμοποιώντας τρόπους ευφάνταστους , πρωτότυπους και ουσιώδεις».

Οι στόχοι του νέου ΔΣ

Στους στόχους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΟΗΣΙΣ περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα ακόμη και για παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν ξέρουν ακόμη να διαβάζουν. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΝΟΗΣΙΣ κ Μπεζεργιάννη «η επαφή με τις επιστήμες και η διεπιστημονική προσέγγιση μέσω των STEM (Science, Technology, Education, Mathematics) μπορεί να γίνει ακόμη και από παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και σκοπεύουμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και να τα προσαρμόσουμε σ αυτές τις ηλικίες».

Ακόμη περισσότεροι επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Αυτός είναι ένας ακόμη στόχος του ΔΣ του ΝΟΗΣΙΣ και γι αυτό τους επόμενους μήνες το ωράριο λειτουργίας του ΝΟΗΣΙΣ διευρύνεται. Το Κέντρο υποδέχεται κόσμο και τα απογεύματα, προσφέροντας στους τουρίστες στη διαδρομή τους από και προς τη Χαλκιδική, έναν προορισμό πολιτιστικό, δημιουργικό, ψυχαγωγικό με προβολές, θεάματα, εκθέσεις και φυσικά το ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμα στο Θερμαϊκό από την καφετέρια/εστιατόριο του ΝΟΗΣΙΣ το πιο ξεχωριστό και υπέροχο «μπαλκόνι» με θέα της Βόρειας Ελλάδας .

Το ΝΟΗΣΙΣ έχει ήδη ετοιμάσει θερινά προγράμματα απασχόλησης παιδιών προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους και δίνει την ευκαιρία στους γονείς να ψυχαγωγήσουν και να επιμορφώσουν τα παιδιά τους με το κύρος ενός φορέα που έχει ήδη λαμπρή ιστορία στον τομέα αυτό.

Σύντομο βιογραφικό της Προέδρου του ΔΣ του ΝΟΗΣΙΣ, Στέλλας Μπεζεργιάννη


-Η Στέλλα Μπεζεργιάννη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 25 Ιουνίου
του 1972. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Ανατόλια Θεσσαλονίκης, τάξη ’90.
Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


-Στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το τμήμα
Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Lehigh στην Πενσυλβανία των
ΗΠΑ το 2001 με πλήρη υποτροφία.


-Από το 2001 έως το 2005, εργάστηκε στη Διεύθυνση Έρευνας και
Τεχνολογίας της εταιρεία ExxonMobil στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, πάνω σε
καινοτομικά αναπτυξιακά προγράμματα που εφαρμόστηκαν τόσο σε
διυλιστήρια των ΗΠΑ όσο και στο διυλιστήριο της ιδίας εταιρείας στο Ρότερναμ της Ολλανδίας.
-Από το 2005 έως σήμερα, εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής
Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη, ως Διευθύντρια Ερευνών και επικεφαλής ερευνητικής ομάδας για την παραγωγή και αξιολόγηση περιβαλλοντικών καυσίμων και βιοκαυσίμων, καθώς και με την βελτίωση της αειφορικότητας των μεταφορών.
-Το 2011 της απονεμήθηκε το Εθνικό βραβείο Καινοτομίας στο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που διοργάνωσε η Τράπεζα Eurobank σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την πρωτοποριακή έρευνα βιοκαυσίμων 2ης γενιάς.

-Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνάς της, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα ελληνικών επιχειρήσεων όπως των Ελληνικών Πετρελαίων.
Τον Ιανουάριο 2023 η Δρ Μπεζεργιάννη διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) και εκλέχθηκε Πρόεδρος.
-Η Δρ. Μπεζεργιάννη είναι επιστημονική υπεύθυνη σε πολλά Ευρωπαϊκά και εθνικά
ερευνητικά προγράμματα ΕΣΠΑ , καθώς και σε ερευνητικές δραστηριότητες σε συνεργασία με βιομηχανίες της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Ασίας, ενώ έχει διδάξει σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Η έρευνά της έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, και έχει δώσει δεκάδες
προσκεκλημένες διαλέξεις σε Διεθνή Συνέδρια, Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και συνεντεύξεις σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Επίσης, έχει άνω των 100 δημοσιεύσεων στα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και πολλαπλές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά τεχνικά περιοδικά και δημοσιεύματα σε περιοδικά ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Η Δρ. Μπεζεργιάννη είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου
Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ καθώς και μέλος του Συλλόγου Ερευνητών του ΕΚΕΤΑ.

Είναι επίσης ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Βιοκαυσίμων, της επιτροπής Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου καθώς και της Εθνικής Πλατφόρμας Ενέργειας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).



Έχει διατελέσει πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής ανταγωνιστικότητας (2014-2016) και της μόνιμης επιτροπής ενέργειας (2011-2013) του ΤΕΕ/ΤΚΜ, και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (2010) και Ταμίας μη κερδοσκοπικού Ν.Π.Ι.Δ κοινωφελούς χαρακτήρα, ενώ έχει προσφέρει συμβουλευτικές και τεχνικές υπηρεσίες στην FMC Corporation στις ΗΠΑ και Air Liquide Hellas.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.