Το απόλυτο “μπάχαλο” αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα στους δήμους, μεταξύ αυτών και των 14 της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την τοποθέτηση σχολικών καθαριστριών, καθώς από τη μια το υπουργείο Εσωτερικών εξήγγειλε την πρόσληψη 15.495 ατόμων και από την άλλη το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει από το Σεπτέμβριο την επέκταση του ωραρίου για τη λειτουργία ολοήμερων σχολείων.
Το γεγονός αυτόν προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στους δημάρχους, καθώς διαπιστώνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερες καθαρίστριες, άρα και παραπάνω εργατοώρες, τις οποίες όμως θα κληθούν να πληρώσουν από τα δημοτικά τους ταμεία, αφού η απόφαση για τις προσλήψεις που υπέγραψε ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είναι απολύτως ξεκάθαρη: «Σε περίπτωση που, τηρουμένου του ανώτατου αριθμού προσλαμβανόμενων ατόμων, επιλεγεί από ορισμένους δήμους η αύξηση των ωρών ημερήσιας απασχόλησής τους πέραν του καθοριζόμενου μέγιστου αριθμού ανθρωποωρών ημερήσιας απασχόλησης, η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους των δήμων».
Την ίδια ώρα οι αιρετοί βλέπουν και άλλη στρέβλωση στην υπόθεση «καθαρά σχολεία» αφού και για την επόμενη σχολική χρονιά 2022 -2023 το συνολικό ποσό που διατίθεται για τις προσλήψεις είναι το ίδιο με το περσινό, δηλαδή 85 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, όπως σχολιάζουν δήμαρχοι, το ΥΠΕΣ αποφάσισε να αυξηθεί το προσωπικό των σχολικών καθαριστριών, χωρίς όμως παράλληλα να αυξήσει το συνολικό ποσό που διαθέτει ως δαπάνη, αφού είναι το ίδιο με αυτό που δόθηκε πέρυσι, την ώρα που τον προσεχή Σεπτέμβριο στα ολοήμερα σχολεία, τα οποία είναι τα περισσότερα, επιμηκύνεται το ωράριο ως τις 5 το απόγευμα.
Μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε πως καλά κάνει το υπουργείο Παιδείας και επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, καθώς αυτό θα διευκολύνει χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, αλλά από την άλλη το υπουργείο Εσωτερικών δίνει στους δήμους περισσότερες καθαρίστριες, αλλά όχι περισσότερα κονδύλια.
«Ασφαλώς χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων, αλλά τις παραπάνω ώρες που θα απαιτηθούν ποιος θα τις πληρώσει; Και επειδή το ταμείο είναι μείον στους περισσότερους δήμους, θα έχουμε το ίδιο προσωπικό για να μπορέσουμε να το πληρώσουμε και από την άλλη θα έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες καθαριότητας, λόγω της αλλαγής του ωραρίου στα ολοήμερα» επισήμανε ο δήμαρχος.
Τι λέει η απόφαση του ΥΠΕΣ για τις καθαρίστριες
Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΣ, ο υπουργός Μάκης Βορίδης, με στόχο την πλήρη και έγκαιρη διασφάλιση των συνθηκών ατομικής και δημόσιας υγιεινής στα σχολικά κτήρια, ενέκρινε την πρόσληψη 15.495 σχολικών καθαριστριών.
Το προσωπικό καθαριότητας θα προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους Δήμους ολόκληρης της Χώρας και για την κατανομή του έχει ακολουθηθεί η περσινή εξορθολογισμένη μέθοδος σύμφωνα με την οποία ελήφθησαν διασταυρωτικά στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τους Δήμους αναφορικά με το συνολικό εμβαδό της, προς καθαρισμό, επιφάνειας των σχολικών κτηρίων.
Η συνολική δαπάνη των αμοιβών του προσωπικού καθαριότητας στα σχολικά κτήρια θα ανέλθει στο ποσό των 85.000.000 ευρώ περίπου.
ΔΗΜΟΙ
Στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης κατανέμεται:
*Στην πρώτη στήλη ο μέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησης και
*Στη δεύτερη ο μέγιστος αριθμός προσλαμβανόμενων ατόμων
Αμπελόκηποι – Μενεμένη: 236 79
Βόλβης 119 40
Δέλτα 216 72
Θερμαϊκού 252 84
Θέρμης 275 92
Θεσσαλονίκης 1.043 348
Καλαμαριάς 333 111
Κορδελιού – Ευόσμου 483 161
Παύλου Μελά 464 155
Νεάπολης – Συκεών 401 134
Πυλαίας – Χορτιάτη 328 109
Ωραιόκαστρο 158 53
Χαλκηδόνας 218 73
Λαγκαδάς 215 72