"Όμηροι" της προεκλογικής διάθεσης, η οποία κυριαρχεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παραμένουν οι 192 συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίοι αναμένουν την απόφαση του Σώματος για το αν ο δήμος θα επιμείνει στην απόφασή του να ασκήσει έφεση, ή θα την άρει, σε σχέση με την απόφαση της Δικαιοσύνης να δικαιώσει σε πρώτο βαθμό τους 192, καλώντας τον δήμο να τους προσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Με βάση το σκεπτικό της Δικαιοσύνης οι 192 εργαζόμενοι, των οποίων οι οκτάμηνες συμβάσεις ανανεώνονταν αλλεπάλληλα εδώ και τέσσερα χρόνια, κρίθηκαν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο δήμος από την άλλη, εκφράζει φόβους ότι θα αντιμετωπίσει νομικά κωλύματα, καθώς το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων και ταυτόχρονα αναμένει την πρόσληψη 535 μόνιμων εργαζόμενων μέσω του νόμου γνωστού ως 3Κ.
Μετά από 3,5 ώρες θυελλώδους συνεδρίασης, το Σώμα αποφάσισε να συζητήσει σήμερα το θέμα, καθώς απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει παράταση παραπέμποντάς το στην επόμενη συνεδρίαση στις 14 Απριλίου.
Νωρίτερα, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επικαλέστηκε το άθρο 72 του "Καλλικράτη", θεωρώντας ότι η οικονομική επιτροπή του δήμου είναι το όργανο που αποφασίζει για όλα τα ένδικα μέσα και τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και μπορεί να παραπέμψει ένα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, εάν υπάρχει κρισιμότητα. "Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει", σήμερα συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας ότι "υπάρχει στοιχείο ακυρότητας σε όποια απόφαση πάρουμε", δεδομένου ότι δεν ακολουθήθηκε η ως άνω διαδικασία.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Σίμος Μπενσασσών, απάντησε στον κ. Ζέρβα λέγοντας ότι το θέμα είναι κρίσιμο και δικαιολογείται η ένταξη του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο με απόφαση καθώς "έχουμε διαδικασία προσλήψεων εν ενεργεία".
"Για να βγει η απόφαση για την άρση άσκησης έφεσης πρέπει να παραβούμε την απόφαση του 2017 και έκρινα ότι δεν είχε νόημα να πάει στην Οικονομική Επιτροπή. Είναι σοβαρότατο το θέμα για να μην περάσει δημοτικό συμβούλιο", παρατήρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Μπουτάρης γνωστοποίησε ότι "σήμερα το πρωί δόθηκε αναβολή της εκδίκασης και πάει 25 Νοεμβρίου του 2019". Επιπροσθέτως, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως "Η μονιμοποίηση των 192 έχει δύο στοιχεία: είναι παράνομη, το λέει ο 3Κ, παρότι έχουν κοντά τέσσερα χρόνια με συνεχείς παρατάσεις" και ταυτόχρονα "βγήκε η απόφαση για τους συμπληρωματικούς πίνακες προσλήψεων τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τις κάνουμε", για να φτάσει ο δήμος στις 535 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τον 3Κ, πάνω στους οποίους θα προστεθούν και οι 192. Μάλιστα ο κ. Μπουτάρης διατύπωσε την άποψη ότι σε περίπτωση πρόσληψης και των 192, τότε οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου θα εγείρουν αντιρρήσεις ως προς τη δυνατότητα πληρωμής των μισθών τους.
Συνολικά, "η άρση της απόφασης προσκρούει στην 3Κ και προτίμησα να τη φέρω στο δημοτικό συμβούλιο γιατί είναι παραπάνω από την Οικονομική Επιτροπή", υποστήριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Διάθεση κωλυσιεργίας από τη διοίκηση του Γ. Μπουτάρη διέκρινε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, με την παράταξη Εντάξει, Σταύρος Καλαφάτης, διερωτώμενος "γιατί δεν υπήρχε μια πρωτοβουλία από την οικονομική επιτροπή; άρα υπάρχει ζήτημα διαδικασίας".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Μάκης Κυριζίδης, τονίζοντας πως "αποκλειστική αρμοδιότητα έχει η Οικονομική Επιτροπή. Δεν υπάρχει καμία άλλη διάταξη ότι η Διεύθυνση Αστικών Πόρων μπορεί να μεταφέρει ένα ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο.
Οποιαδήποτε απόφαση κι αν πάρουμε εμείς, είναι άκυρη εφόσον δεν υπάρχει εισήγηση της οικονομικής επιτροπής, λόγω σοβαρότητας του ζητήματος".
Κατά τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, δεν αμφισβητείται η σημασία του θέματος, ούτε η αρμοδιότητα του δημάρχου να εισηγείται θέματα στο δημοτικό συμβούλιο. Όμως και ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Οικονομική Επιτροπή έπρεπε να παραπέμψει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Πέτρος Λεκάκης, απάντησε στους προλαλήσαντες ότι "Εάν δεν παρθεί η απόφαση να πάρει το δημοτικό συμβούλιο την αρμοδιότητα από την Οικονομική Επιτροπή, τότε δεν συζητάμε. Ο δήμαρχος έχει κάθε δικαίωμα να φέρει ένα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο". Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράγραφος τρία του άρθρου 72 του Καλλικράτη αναφέρει πως αν το αποφασίσει η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου τότε
μπορεί να συζητηθεί. Ακολούθως ο κ. Λεκάκης εξήγησε ότι "Στην Οικονομική Επιτροπή δεν ήρθε το θέμα, διότι δεν είχε τεθεί προηγουμένως στο δημοτικό συμβούλιο" και κάλεσε το Σώμα να αναλάβει την ευθύνη του, είτε αποφασίζοντας να λάβει αποφανθεί επί του ζητήματος, να το αναπέμψει στην Οικονομική Επιτροπή.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για "θέατρο του παραλόγου", καθώς όπως υποστήριξε, ο κ. Λεκάκης δεν εισηγήθηκε να συζητηθεί το θέμα στην οικονομική επιτροπή και ο κ. Μπουτάρης δεν έδωσε τους φακέλους στην Οικονομική Επιτροπή, υπό το φόβο η τελευταία να άρει την απόφαση της διοίκησης να ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης, με την οποία οι 192 πρέπει να προσληφθούν από τον δήμο ως μόνιμοι υπάλληλοι.
Εν συνεχεία, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε σε έντονο ύφος πως δεν θα "σαγηνευτώ να αναφερθώ ποιοι παίξανε μπάλα ποντάροντας στις αγωνίες συμβασιούχων προεκλογικά" και ισχυρίστηκε πως "Επιχειρείται ξεκατίνιασμα", ενώ κατηγόρησε και τη διοίκηση για "θολούρα". Στέλνοντας μήνυμα στη διοίκηση του Γ. Μπουτάρη, ο κ. Καλαφάτης ξεκαθάρισε πως "Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να κοροϊδεύετε τον κόσμο και μάλιστα εργαζόμενους. Να ακολουθήσουμε ό,τι είναι απολύτως νόμιμο, ώστε να διασφαλιστούν οι αποφάσεις των οργάνων, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να πάρει αναβολή λίγων ημερών".
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης, διαφώνησε με τον κ. Μπουτάρη, ο οποίος έθεσε θέμα νομικών συνεπειών για τους αιρετούς, κάνοντας λόγο για κινδυνολογία σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του δημάρχου ότι ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Μακεδονία τηρεί άλλη στάση από έτερους σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη οι επίτροποι σε όλη τη χώρα ερμηνεύουν τον νόμο με τον ίδιο τρόπο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως και σε άλλους δήμους της χώρας όπου συμβασιούχοι δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, δεν άσκησαν το δικαίωμα για έφεση κατά της απόφασης.
Αυτή την ώρα, 20:45, στο δημοτικό συμβούλιο συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των αιρετών, με τους 192 συμβασιούχους πάντως να έχουν χάσει την υπομονή τους και να ζητούν ακόμη και δια βοής να ληφθεί επιτέλους μία απόφαση.