ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μύλος (ξανά) το ΚΙΝΑΛ

Βαγγέλης Στολάκης12 Ιουλίου 2020

Σε νέα εσωτερική κρίση εν μέσω θέρους και μάλιστα λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή της αναβληθείσας λόγω κορονοϊού εθνικής Συνδιάσκεψης εισέρχεται το Κίνημα Αλλαγής μετά την απόφαση δυο κορυφαίων στελεχών του, των Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη να διαφοροποιηθούν από την κομματική «γραμμή» στην ψηφοφορία στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Με την απουσία τους από τη διαδικασία έδειξαν στην πράξη την αντίθεσή τους στην απόφαση του κόμματος να ψηφίσει θετικά το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις. Την ώρα που το κόμμα παραμένει δημοσκοπικά τουλάχιστον σε στασιμότητα και δεν φαίνεται να κερδίζει από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις και ενώ η ίδια η πρόεδρος του τους τελευταίους μήνες έχει βγει μπροστά, η στάση αυτή ενός πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ενός κορυφαίου υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στην Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τα αντανακλαστικά της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ υπήρξαν «άμεσα και… έξυπνα». Η κ. Γεννηματά συγκάλεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την επόμενη ημέρα θέτοντας τους δυο βουλευτές προ των κομματικών τους ευθυνών ενώπιων των άλλων συναδέλφων τους. Δεν τους διέγραψε, ούτε είχε πρόθεση να τους διαγράψει, όπως άλλωστε διέρρεαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης οι στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά. Τους προειδοποίησε ωστόσο, πως δεν θα ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές στο μέλλον και πως δεν θα δώσει σε κανέναν… δεύτερη ευκαιρία. Και η αλήθεια είναι, σύμφωνα με όσα λένε άνθρωποι που συνεργάζονται στενά με την κ. Γεννηματά πως «το εννοεί. Την επόμενη φορά θα τους διαγράψει».

Εάν η κ. Γεννηματά προχωρούσε σε διαγραφή των Παπανδρέου- Καστανίδη, επειδή δεν παραβρέθηκαν για να υπερψηφίσουν ένα νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας κατά κάποιο τρόπο θα τους «ηρωοποιούσε» στο εσωκομματικό ακροατήριο και ταυτόχρονα μια διαγραφή ενός πρώην πρωθυπουργού από το κόμμα του οποίου μάλιστα ηγήθηκε θα δημιουργούσε μεγάλη εσωτερική κρίση. Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά δεν ήθελε να απαντήσει στον Γιώργο Παπανδρέου με το ίδιο νόμισμα που απάντησε εκείνος στον Κώστα Σημίτη, όταν τον διέγραψε. Από την άλλη, οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» σχολιάζουν στην «ΜτΚ» πως «επιβεβαιώνονται τα σενάρια που θέλουν εδώ και καιρό τους κυρίους Παπανδρέου και Καστανίδη να φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ», κάτι τουλάχιστον που διέψευσε ο πρώην πρωθυπουργός ασκώντας κριτική στην Κουμουνδούρου στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στη δεξιά Κυβέρνηση. Μια όαση πολιτική» είπε η κ. Γεννηματά μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός της. «Τα όσα συνέβησαν, διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν την στρατηγική της αυτόνομης πορείας και έριξαν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Νερό που είχα νωρίτερα κόψει με τις τοποθετήσεις μου και στους δύο. Λάθος πολιτική εκτίμηση, τουλάχιστον. Αυτή η στάση αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους» συνέχισε η κ. Γεννηματά για να στείλει λίγο αργότερα το μήνυμα: «Όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας».

Η στάση των κκ. Παπανδρέου και Καστανίδη προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς των υπολοίπων «πράσινων» βουλευτών, με την Νάντια Γιαννακοπούλου να ζητά ανοιχτά την διαγραφή τους. Ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι σε αυτούς που δεν ακολούθησαν την γραμμή. «Χτίζαμε τη μέρα και γκρέμισαν το βράδυ» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε την στάση τους «πολιτικά ανέντιμη απέναντι στην υπόλοιπη ΚΟΙ αλλά και στους ψηφοφόρους».


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 12.07.2020.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.