ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μυρίζει μπαρούτι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- Κασσελάκης και Αχτσιόγλου «πετούν το γάντι» ο ένας στον άλλο ενόψει των κρίσιμων εκλογών

Βαγγέλης Στολάκης20 Σεπτεμβρίου 2023

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες και με άγνωστο... αποτέλεσμα εξελίσσεται η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με τους περισσότερους εντός κόμματος, έμπειρα κομματικά στελέχη και βουλευτές, να αναφέρουν ότι τα δύσκολα θα αρχίσουν από τη Δευτέρα.

Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος ανεβάζουν στροφές και πετούν τα... γάντια ο ένας στον άλλο, ενώ όλα τα δεδομένα προμηνύουν πως τα επόμενα εικοσιτετράωρα μέχρι και να «στηθούν» οι κάλπες την επόμενη Κυριακή θα είναι απρόβλεπτα και γεμάτα ένταση και εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή ημέρα, η πρώτη που ακολούθησε των συσκέψεων των επιτελείων των δυο διεκδικητών, της ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος και της χάραξης στρατηγικής από την κάθε πλευρά ενόψει της δεύτερης Κυριακής.

Ο Νίκος Παππάς έδωσε τα χέρια με τον Στέφανο Κασσελάκη δηλώνοντας την στήριξή του στην υποψηφιότητά του. Ακολούθησε σειρά δηλώσεων στήριξης υπέρ Κασσελάκη και πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη της Έλενας Ακρίτα, της βουλευτή Επικρατείας, η οποία αν και στον πρώτο γύρο των εκλογών ψήφισε Αχτσιόγλου και είχε τοποθετηθεί υπέρ της αρκετές εβδομάδες πριν, τελικά ενόψει δεύτερης διαδικασίας ανακοίνωσε πως στηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Η Έφη Αχτσιόγλου έχει τη στήριξη της πλειονότητας των υποστηρικτών του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος άλλωστε χθες το βράδυ με δήλωσή του στα social media χωρίς να την κατονομάζει έδειξε πως την στηρίζει. Η ίδια η κ. Αχτσιόγλου κάλεσε εκ νέου και εμμένει σε αυτή την πρόσκληση σε debate τον συνυποψήφιό της, με τον κ. Κασσελάκη να απαντά πως επιθυμεί κοινή περιοδεία με την κ. Αχτσιόγλου και όχι debate, μια τηλεμαχία θα την έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η υποψήφια αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μάλιστα δημοσίευσε βίντεο με το οποίο απαντά σε όσα διακινούνται περί υπονόμευσης από πλευράς της του Αλέξη Τσίπρα, προαναγγέλλοντας μάλιστα προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ πέταξε εκ νέου το γάντι στον Κασσελάκη ζητώντας του να καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις.

Στο μεταξύ, διόλου απαρατήρητη περνά και η δημόσια παρέμβαση του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν έχει εκφραστεί δημόσια, Θανάση Καρτερού. Με κείμενό του υπό τον τίτλο «Τι λέει ο Τσίπρας;» ξεκαθαρίζει ότι ούτε sms προς τον Τσίπρα όπως ειπώθηκε πριν λίγες ημέρες υπήρξε ούτε ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος στηρίζει κάποια εκ των δυο υποψηφιοτήτων, όπως επίσης κυκλοφόρησε. Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr ο κ. Τσίπρας παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά δεν θα κάνει κάποια κίνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού.

Την ίδια ώρα, την εμφάνισή του έκανε το κίνημα να μην διεξαχθεί δεύτερος «αχρείαστος» γύρος στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Στελέχη του κόμματος και βουλευτές, όπως οι κκ. Ευάγγελος Αποστολάκης και Γιώργος Καραμέρος δημοσίως εκφράζουν την άποψη πως εφόσον υπάρχει αυτή η διαφορά των περίπου δέκα ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του πρώτου Κασσελάκη και της δεύτερης Αχτσιόγλου δεν χρειάζεται να στηθούν κάλπες, κάτι που ενδεχομένως να απέτρεπε και την περαιτέρω εσωκομματική ένταση. Ωστόσο, η πλευρά Αχτσιόγλου είναι αποφασισμένη να δώσει την μάχη του σταυρού και της ψήφου. «Η κάλπη είναι άδεια όταν ανοίγει» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος που έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου.

Το κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα εμφυλιακό και η ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο επιτελείων μυρίζει μπαρούτι, ενώ κανένας δεν μπορεί να φανταστεί πως θα εξελιχθεί η διαδικασία και πόσο θα διαρραγούν οι σχέσεις των δυο υποψηφίων αρχηγών και υποστηρικτών τους. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που στηρίζει με σθένος την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην κ. Αχτσιόγλου ανέβασε μια φωτογραφία με εκείνον να οδηγεί μηχανή και την Θεοδώρα Τζάκρη, επίσης υποστηρίκτρια του Κασσελάκη να είναι πάνω στην μηχανή με την λεζάντα: «Οκ Εφη, συ είπας… Ερχόμαστε».


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.