Eπίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύτηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε μια λαμπρή και συγκινητική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Εντονότατη είναι σήμερα η συγκίνηση και η συναισθηματική φόρτιση που βιώνω. Συγκίνηση που αυθόρμητα προκαλείται από την απόδοση της ύψιστης των τιμών που η περιώνυμη νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο μου προσφέρει» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έφτασε στο Μέγαρο Μουσικής συνοδευόμενος από την γυναίκα του, Άντρη Μουστακούδη την οποία ανέφερε και από το βήμα της τελετής, όπως και τον λαό της Κύπρου. «Δεχθείτε παρακαλώ τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου, της συζύγου μου που παρευρίσκεται εδώ, αλλά και του Κυπριακού Ελληνισμού, προς τους οποίους και οφείλω τη σημερινή ύψιστη τιμή» είπε απευθυνόμενος προς τις Πρυτανικές Αρχές.
Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ, αποφάσισε την αναγόρευση του Νίκου Αναστασιάδη, ως αναγνώριση του πολιτικού σθένους του σε κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Σχολής, τίμησαν με τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή τον κ. Αναστασιάδη για την εν γένει προσφορά του, ιδίως στον τομέα των σχέσεων της Κύπρου με άλλες χώρες, έχοντας γνώμονα την επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων, την εμπέδωση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων στο σύνολο της Κύπρου.
«Η αναγόρευσή μου ως επίτιμου διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θεωρώ πως ανταποκρίνεται και συμβαδίζει με το διαχρονικά αποδεδειγμένο ενδιαφέρον σας για την τύχη του Ελληνισμού της Κύπρου» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του για την αναγόρευσή του.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάνου καλωσόριζε στο «σπίτι τους», όπως είπε, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον συνεχάρη για την πολιτική που άσκησε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά και με την εμβάθυνση των σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με χώρες, όχι μόνον εντός της ΕΕ αλλά και με τις γειτονικές της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύοντας την Κύπρο σε πυλώνα σταθερότητας της περιοχής. «Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Όταν το 2013 έλαβε τις απαραίτητες εκείνες σκληρές πολιτικές αποφάσεις, μπροστά στη δυσοίωνη οικονομική κρίση που έπληττε την Κύπρο, πολλοί από εμάς, σχεδόν όλοι ίσως, πειστήκαμε πως τα όσα θετικά είχαν επιτευχθεί αποτελούσαν παρελθόν. Πιστέψαμε σε βίους παράλληλους, ημών που μας μάστιζε η κρίση και υμών που μόλις σας είχε χτυπήσει την πόρτα. Κι όμως κύριε πρόεδρε σε χρόνο που ουδείς ανέμενε, όχι απλώς ανορθώσατε, αλλά ισχυροποιήσατε έτι περαιτέρω την Κύπρο στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό στερέωμα» σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, τονίζοντας την τόλμη που έδειξε στην πολιτική του ο Νίκος Αναστασιάδης. «Είπατε πως θέλει «τόλμη και αποφασιστικότητα για να μετατρέψεις την κρίση σε ευκαιρία». Κι εσείς το αποδεικνύεται καθημερινά αυτό, μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ρεαλιστική διαχείριση των καταστάσεων που αναδεικνύουν την Κύπρο κράτος - πρότυπο. Για όλα αυτά κύριε πρόεδρε άποψε η Νομική Σχολή σας τιμά και σας καλωσορίζει στο σπίτι της, το δικό μας σπίτι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τον έπαινο του Κύπριου προέδρου εκφώνησε η κοσμήτορας της Νομικής Σχολής κα Ελισάβετ Συμεωνίδου Καστανίδου, ενώ για τον Νίκο Αναστασιάδη μίλησαν ο καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας της Νομικής, Ιωάννης Στεφανίδης και ο καθηγητής του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πέτρος Στάγκος.
Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, που υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού ερμήνευσαν το «Αγιά Μαρίνα και Κυρά» και το «Χρυσοπράσινο φύλλο», με τη συνοδεία του πιάνου της Κατερίνα Παπάζογλου. Το "παρών" στην τελετή έδωσαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης κ.α.
Άνοιγμα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων λύσης του Κυπριακού
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ομιλία του έκανε μια αναδρομή στα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αναφέροντας τους «σταθμούς» στο κυπριακό ζήτημα που επηρέασαν τις εξελίξεις.
«Χωρίς συγκροτημένη στρατηγική οι συνέπειες αστόχων ενεργειών μπορεί να υποθάλψουν ακόμη και κεκτημένα» επισήμανε ανάμεσα σε αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τα σοβαρότατα προβλήματα στην Κύπρο κατά τη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου που άπτεται των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισθέντων από τις περιουσίες τους, Ελληνοκυπρίους.
Για την προκλητικότητα της Τουρκίας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε στην ομιλία του ότι: «45 χρόνια μετά και παρά τα ισχυρά νομικά ερείσματα που δημιουργούν τις παραμέτρους με τις οποίες θα έπρεπε να αναζητείται λύση του Κυπριακού, οι επεκτατικές βλέψεις και η αδιάλλακτη στάση που τηρεί η Τουρκία, δεν επέτρεψαν την εξεύρεση μιας λύσης συμβατής».
Ωστόσο ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι προκάτοχοί του, έδειξαν τη βούληση για να επιτευχθεί μια αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες συμφωνία. Την ίδια βούληση εξέφρασε ξανά για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει λύση για το κυπριακό. «Έχω ήδη προαναφέρει για το δεδομένο της αποφασιστικότητας και πολιτικής βούλησης να συμμετάσχουμε σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Τούτο βέβαια εξυπακούει ότι η Τουρκία θα συμβάλει στη δημιουργία του απαραιτήτου θετικού κλίματος που πρέπει να υπάρχει δια του τερματισμού κάθε εκνόμου ενεργείας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε αυτές αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είτε τον απειλούμενο εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου» είπε, τονίζοντας: «Θέλω να καταστήσω πιο σαφές, ιδιαίτερα απευθυνόμενος προς την Τουρκία και προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, πως αυτό που επιδιώκουμε είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα οδηγεί σε ένα κράτος πλήρως απαλλαγμένο από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την παρουσία ξένων στρατευμάτων ή και την όποια κηδεμόνευση μέσα από αξιώσεις που δεν συναντώνται σε κανένα Σύνταγμα κράτους – μέλους των Ηνωμένων Εθνών ή πολύ περισσότερο σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μιλώντας για τα όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε πως «η επίκληση της Τουρκίας πως μέσω των ενεργειών της στην ΑΟΖ προστατεύει τάχα τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους που προνοεί πως με τη μετεξέλιξή της η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θαλάσσης και με την οποία προκύπτει η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια ΑΟΖ, την οποία η Τουρκία αποπειράται να περιορίσει, σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κατά 44%».