Στην αποτυχία του επιτελικού κράτους και του δήθεν συστήματος των «αρίστων» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη θεματική εκδήλωση «Ανθεκτική Οικονομία – Δίκαιη Κοινωνία – Ισχυρή Ελλάδα» στο Ηράκλειο Κρήτης. Η εθνική τραγωδία άνοιξε την κουρτίνα της αποκάλυψης, απογυμνώνοντας ένα σύστημα όπου όταν όλα πάνε καλά γίνονται με εντολή Μητσοτάκη, όταν όμως τίποτα δεν πάει καλά, ο Μητσοτάκης δεν ξέρει τίποτα. «Αυτή η απόλυτη ανευθυνότητα, θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά θα κριθεί μέσα από μια αλληλουχία τραυματικών εμπειριών για τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε. Αναφέρθηκε στο χρέος που έχουμε να αγκαλιάσουμε τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν πελατειακά συστήματα εξουσίας να ενδιαφέρονται μόνο να κρατήσουν την καρέκλα της εξουσίας. «Το δίλημμα, λοιπόν, των εθνικών εκλογών που έρχονται, δεν είναι “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”. Δεν είναι “Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ”. Το πραγματικό δίλημμα είναι: Ή ένα κράτος λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων για να το αξιοποιούν με μόνο στόχο το πελατειακό κράτος και την ενίσχυση της εξουσίας τους ή ένα κράτος εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος που θα δώσει προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες», ξεκαθάρισε ο κ. Ανδρουλάκης. Περιγράφοντας τα παρωχημένα μοντέλα διακυβέρνησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, υπενθύμισε πως ο μεν έλεγε ότι θα αλλάξει την Ελλάδα και θα φέρει ισχυρούς θεσμούς και ο δε έλεγε ότι θα φέρει κοινωνική δικαιοσύνη, με τους πολίτες να βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα.
Σιδηρόδρομος
Για την αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κ. Ανδρουλάκης, υπογράμμισε πως η εταιρεία δεν έχει εμπειρία μεταφοράς εμπορικών φορτίων και αναρωτήθηκε: «Άρα, πώς θα εκμεταλλευόμασταν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, κάνοντας την κόμβο εμπορίου και μεταφορών μετά τις επενδύσεις στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά; Πώς θα έφερνε το “Ασημένιο Βέλος” ο κ. Τσίπρας σε αυτά τα δίκτυα των λιγοστών επενδύσεων και πώς θα ενέτασσε στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης τα τρένα υδρογόνου, όπως μας έλεγε;». Διερωτήθηκε εάν η στελέχωση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων έγινε με ανθρώπους που γνωρίζουν τι σημαίνει τρένο ή με κομματικά ρουσφέτια. «Με κομματικά ρουσφέτια γιατί σε άλλη περίπτωση θα είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους», παρατήρησε. Τόνισε πως υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς η τεχνολογία που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή απέναντι στο ανθρώπινο λάθος, ώστε να μην είναι «στο χέρι ενός ρουσφετιού της Νέας Δημοκρατίας, τόσες δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Που έχουν το θράσος να διαχύσουν τις ευθύνες στα προηγούμενα 20 και 30 χρόνια, αντί να απαντήσουν πώς είναι δυνατόν ενώ το όριο ηλικίας για μετάταξη είναι τα 48 έτη, να βρεθεί σε αυτή τη θέση ένας άνθρωπος δέκα χρόνια μεγαλύτερος, μόνος του και με ελάχιστη εμπειρία». Όσο για τη σύμβαση 717 του 2014 που προέβλεπε ορίζοντας ολοκλήρωσης τη διετία, έφτασε το 2016 χωρίς να γίνει τίποτα και από το 2017 πήρε επτά παρατάσεις, τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ. «Υποστηρίζουν τώρα ότι το έργο θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Θέλω να γνωρίζετε το εξής: Ακόμη και αν υλοποιηθεί, η κατηγορία προστασίας θα είναι επίπεδο 1 στην Ελλάδα, όταν σε όλη την Ευρώπη είναι πια επίπεδο 2. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε ανταλλακτικά και δεν θα βρίσκουμε», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.
Οικονομία
Ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της διαφορετικής φιλοσοφίας αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου η χώρα μας να μην έχει άλλες χαμένες ευκαιρίες. Τόνισε την ανάγκη να κατευθυνθούν όχι στην εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλά στην ενίσχυση των υποδομών, του κοινωνικού κράτους και της ενεργειακής δημοκρατίας, με τη διάθεση, για παράδειγμα, ποσοστού 10% για την αναγέννηση του ΕΣΥ, καθώς και τη δημιουργία δημόσιας δεξαμενής άνω των 100 χιλιάδων κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές με κοινωνικά κριτήρια. «Μέχρι το τέλος του 2022, μόλις 68 εταιρείες έλαβαν δάνεια 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,2% για 11 έτη, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από την τράπεζα», σημείωσε. «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε αυτές τις στρεβλώσεις. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με όλα εκείνα τα συμφέροντα, που θέλουν να παίρνουν στα χέρια τους οποιαδήποτε ευκαιρία στον τόπο» είπε.
Made in Greece
Με έμφαση στην ανάπτυξη κι έναν νέο οικονομικό πατριωτισμό, ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τη δέσμη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το ιδιωτικό χρέος, προτείνοντας μεταξύ άλλων:
Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με βάση τον Νόμο 3869 και επικαιροποιημένα κριτήρια.
Προστασία της αγροτικής γης, ώστε να διαφυλαχθεί η περιουσία των αγροτών μας
Πίεση προς τις τράπεζες για να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους για τους συνεπείς δανειολήπτες .
Ρύθμιση σε 120 δόσειs των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για τους συνεπείς .
Καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών για την αγορά του δανείου τους πριν την μεταβίβαση στα funds και
Προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Κατώτατος μισθός
Ο κ. Ανδρουλάκης, παραμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να υιοθετήσει την πρόταση των εργαζομένων και να μην ανακοινώσει ούτε ευρώ λιγότερο από την πρόταση της ΓΣΕΕ. Δεν αρκεί όμως ούτε αυτό. Οφείλει να απελευθερώσει τις τριετίες, ώστε οι αμειβόμενοι με τις κατώτερες αποδοχές να εξελίσσονται μισθολογικά». Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανάγκη να κηρυχθούν ως υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογράφει, με πρώτη αυτή των ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία κρατική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό. Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», τόνισε.
Ν. Ανδρουλάκης: Έχουμε ανάγκη ένα κράτος που θα εγγυάται την ασφάλεια και την προοπτική, όχι πελατειακό λάφυρο
Την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανέδειξε για ακόμη μία φορά ως προτεραιότητα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Κάνοντας λόγο για την τεράστια αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας και τη διεύρυνση των ανισοτήτων, έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, «ώστε να κάνουμε ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας και να δώσουμε κίνητρα σε ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη. Και, βέβαια, και οικονομικά κίνητρα σε όλους τους υγειονομικούς, όχι μόνο τα παλαμάκια της πανδημίας». Ειδικότερα για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας έθεσε ως προϋπόθεση της ένταξή του στα νοσοκομεία «τύπου Α», προκειμένου να καλυφθεί η μεγάλη ανάγκη στελέχωσης μέσα από τα κίνητρα, όχι με συμβασιούχους και επικουρικούς, αλλά με μόνιμο προσωπικό. «Είναι άμεση ανάγκη να στηριχτεί το νοσοκομείο και να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες της Ιεράπετρας».
Αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «έχουμε ανάγκη ένα κράτος, που θα εγγυάται την ασφάλεια, την προοπτική στον ελληνικό λαό και όχι ένα κράτος πελατειακό λάφυρο στα χέρια των εκάστοτε κυβερνώντων μόνο και μόνο για να διασφαλίζουν τις καρέκλες τους. Σε αυτές τις παθογένειες θα μπούμε εμπόδιο για να φτιάξουμε ένα κράτος που θα υπηρετεί πάνω απ’ όλα τον πολίτη και τον ελληνικό λαό».
Κατώτατος μισθός
Σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την ανάγκη αυτή να είναι η τελευταία κρατική παρέμβαση και από εδώ και πέρα αυτός να καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζομένους και τους φορείς τους. «Ζούμε σε μια εποχή, όπου ο πληθωρισμός μειώνει τα εισοδήματα του ελληνικού λαού. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζομένους. Έχουμε χρέος να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και, βέβαια, να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το λέω και εδώ από την Κρήτη όπου υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των συμπολιτών μας, που δουλεύουν στον τουριστικό τομέα».
Τουρισμός
Κατά την επίσκεψή του, μάλιστα, στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης στον Άγιο Νικόλαο, ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση των θεσμικών προβλημάτων που απασχολούν τους σπουδαστές, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να φεύγουν, γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν ανταπόδοση ανάλογη της προσπάθειάς τους. Επισήμανε τις ελλείψεις που καταγράφονται σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού στον τουριστικό τομέα και επέκρινε την κεντρική φιλοσοφία του κράτους «που αναγκάζει όσους νέους ανθρώπους θέλουν να κάνουν εξειδικευμένες σπουδές στον τουριστικό κλάδο, να φεύγουν εκτός Ελλάδας με τεράστιο κόστος για τις οικογένειές τους».
Κόκκινα δάνεια
Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη να μπει εμπόδιο στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. «Ο κ. Τσίπρας υποσχόταν σεισάχθεια και άνοιξε την πόρτα στα funds να πάρουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης “εκτέλεσε” τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεσμεύομαι για ένα νομοθετικό πλαίσιο που να οδηγήσει τα funds σε διαπραγματεύσεις διαφάνειας, με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ρυθμίσουν τα δάνεια τους». Υπενθύμισε πως πρώτο το ΠΑΣΟΚ θέσπισε το 2010 την προστασία της πρώτης κατοικίας το 2010 και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει προστασία σε αυτά τα πρότυπα, καθώς και 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ και για τους συνεπείς μείωση 30% του κεφαλαίου τους. «Η λύση για τις 80.000 οικογένειες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είναι το 1/3 να σηκώσει ο δανειολήπτης και τα 2/3 το τραπεζικό ίδρυμα», σημείωσε.
Αστυνομική αυθαιρεσία: Η ατιμωρησία και η συγκάλυψη οδηγούν στην αστυνομική βία
Στη χθεσινή ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας, γίναμε και πάλι μάρτυρες ντροπιαστικών περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που δεν προσιδιάζουν σε ευρωπαϊκό κράτος. Το περιστατικό με το «τρελό φορτηγό» της ΕΛΑΣ, που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και σε θανάσιμους τραυματισμούς, είναι αποκαλυπτικό μιας αστυνομίας χωρίς καθοδήγηση. Προκαλεί πραγματική απορία η σπουδή με την οποία αστυνομικοί εμφανίζονται να επιτίθενται αναίτια σε ειρηνικούς διαδηλωτές ή ακόμη και σε παρακείμενα οχήματα. Αντίστοιχες καταγγελίες είχαμε και στην προηγούμενη πορεία για την τραγωδία των Τεμπών. Οι ΕΔΕ, που διέταξε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος κινδυνεύουν να καταστούν το συντομότερο ανέκδοτο. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου, πάνω από το 90% των ΕΔΕ δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Η αξιοπιστία της αστυνομίας, όπως απέδειξε περίτρανα και η υπόθεση Ινδαρέ, είναι διάτρητη. Η ατιμωρησία και η πλημμελής διερεύνηση των καταγγελλόμενων περιστατικών, όπως αποδεικνύουν οι εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν χρόνιο πρόβλημα. Σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, που η αξιοπιστία της Πολιτείας τίθεται σε αμφισβήτηση μετά την τραγωδία των Τεμπών, και η κοινωνία βράζει από οργή, η κυβέρνηση και η ίδια η ΕΛΑΣ οφείλουν να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να θωρακίσουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στην λειτουργία της ΕΛΑΣ.