Δεν επιθυμούσε τη δημόσια λογομαχία που έλαβε χώρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ο τελευταίος απαντώντας σε ερώτηση του "Euronews Now", όπου παραχώρησε χθες, Πέμπτη, συνέντευξη.
Στο ερώτημα εάν ο έντονος διάλογος επανέφερε τις εντάσεις με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποια επιδείνωση στις σχέσεις μας. Είχαμε μια ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων με τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία ήταν μια ανταλλαγή που ευθέως έθεσε τα ζητήματα. Επανέλαβα τις ελληνικές θέσεις που είναι ξεκάθαρες και την ίδια στιγμή υπέβαλα στους Τούρκους μια ατζέντα, μια οικονομική ατζέντα, με 14-15 σημεία που αν γίνει αποδεκτή και νομίζω ότι ήδη έχει γίνει αποδεκτό να την δουν, θα οδηγήσει τις σχέσεις μας σε ένα καλύτερο κλίμα».
Η προσπάθεια για καλύτερες σχέσεις, δεν συνεπάγεται η Ελλάδα να μην επαναλαμβάνει τις θέσεις της
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η προσπάθεια του να κάνουμε καλύτερες τις σχέσεις μας δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνει τις θέσεις που εδώ και πολλά χρόνια έχει σε ζητήματα διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Άλιστερ (σ.σ. το όνομα του δημοσιογράφου), επίτρεψε μου να πω, δεν αναφέρομαι σε αμφισβητούμενα ζητήματα. Είναι απλά μαύρο ή άσπρο».
«Δεν επιθυμούσα δημόσια λογομαχία με τον Τσαβούσογλου»
Ακολούθως ο κ. Δένδιας ομολόγησε πως η δημόσια λογομαχία με τον Μ. Τσαβούσογλου «δεν ήταν κάτι που επιθυμούσα να συμβεί», αλλά συμπλήρωσε πως επανέλαβε «αυτό που είναι ήδη γνωστό στην τουρκική πλευρά, τις πάγιες ελληνικές θέσεις». «Ειδικά σε θέματα διεθνούς δικαίου, πάνω στα οποία αν μου επιτρέπετε, δεν μπορούν να υπάρχουν πολλές απόψεις, κάτι είναι νόμιμο ή παράνομο, κάτι συνάδει με το διεθνές δίκαιο ή δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Με δεδομένο αυτό, φυσικά και είχαμε ένα υπέροχο δείπνο, με τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το δείπνο ιφτάρ, που ακολουθεί μια ημέρα νηστείας στις μουσουλμανικές κοινωνίες και είμαι χαρούμενος που συμμετείχα σε αυτό το δείπνο», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός.
«Αν προχωρήσουμε με τους ίδιους κανόνες, θα λύσουμε τα προβλήματά μας»
Στην ερώτηση εάν θεωρεί καλή ιδέα την πρόταση της Τουρκίας για σύνοδο αναφορικά με τη θαλάσσια δραστηριότητα, ο Ν. Δένδιας απάντησε διαμηνύοντας πως «Πρώτα από όλα, το να αρνείσαι κάτι είναι ένα πράγμα και η αλήθεια είναι ένα άλλο».
«Αυτό στο οποίο αναφέρθηκα είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. 400 υπερπτήσεις σε ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει κανένας όρος σε καμία διεθνή συνθήκη που να επιτρέπει στα μαχητικά αεροσκάφη ενός κράτους να πετούν πάνω από τα εδάφη του άλλου. Με δεδομένο αυτό, δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε με την Τουρκία, θα θέλαμε οι σχέσεις μας να πάνε μπροστά, αλλά όπως βλέπετε υπάρχει πρόβλημα. Προκειμένου να το λύσουμε πρέπει να υπακούμε στους ίδιους κανόνες και οι κανόνες στην Διεθνή Κοινότητα είναι ξεκάθαροι. Είναι το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των θαλασσών. Αν προχωρήσουμε με τους ίδιους κανόνες θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα και μπορώ να πω ότι θα είναι σχετικά εύκολο, αλλά αυτό που συμβαίνει με την Τουρκία είναι ότι η Τουρκία δεν δέχεται αυτούς τους κανόνες. Είναι σαν να λύνεις μια άσκηση στο σχολείο και ο ένας χρησιμοποιεί την ευκλείδεια γεωμετρία, στην οποία υπάρχουν παράλληλες και ο άλλος χρησιμοποιεί την ελλειπτική γεωμετρία στην οποία δεν υπάρχουν παράλληλες. Δεν μπορούμε να λύσουμε μαζί έτσι αυτό το πρόβλημα», εξήγησε ο ίδιος.
Έτσι, «η Τουρκία πρέπει να δεχτεί και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αποδεχτεί τη Διεθνή Συνθήκη της Θάλασσας (UNCLOS) που είναι και μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τότε θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά, και επιτρέψτε μου να σας πω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα θα το επιθυμούσε αυτό», επέμεινε ο Έλληνας υπουργός.
Σχετικά με τον χαρακτηρισμό «δικτάτορα» που απέδωσε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ο Ν. Δένδιας τόνισε: «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντράγκι. Αυτό που λέω είναι ότι υπό την πρωθυπουργία Μητσοτάκη η Ελλάδα προσπαθεί να βρει κοινό τόπο με την Τουρκία, αλλά αυτός ο κοινός τόπος πρέπει να έχει μια σταθερή βάση και αυτή η σταθερή βάση είναι το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Θα έλεγα ότι αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό και για τις δύο κοινωνίες, γιατί αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα είναι ένα φιλικό μέλλον με την Τουρκία, τους Τούρκους και την τουρκική κοινωνία. Ως στενοί γείτονες μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί, αλλά αυτό χρειάζεται μια πολύ σταθερή βάση».
«Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να μας κάνει υποδείξεις» για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Αναφορικά με το προσφυγικό και σχολιάζοντας τις αναφορές της Τουρκίας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων (σ.σ. pushbacks) σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες τα τελευταία χρόνια, ο κ. Δένδιας απάντησε με το παράδειγμα του Έβρου τον χειμώνα του 2020. «Πρέπει να σας πω ότι μετά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 όταν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες πιέστηκαν προς τα ελληνικά σύνορα από την Τουρκία, για να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ, η Τουρκία δεν είναι σε θέση να μας κάνει υποδείξεις ή να μας κάνει μαθήματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σε αυτό, ακριβώς επειδή όπως είπατε και πριν, αυτό που κοιτάμε δεν είναι η επιδείνωση στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αλλά μιλήσουμε ξεκάθαρα. Νομίζω ότι όλοι θυμούνται τις εικόνες του Μαρτίου και του Φεβρουαρίου του 2020», είπε σχετικά ο υπουργός.
Η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στο προσφυγικό
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στο συγκεκριμένο ζήτημα προς την Ελλάδα. «Το πρώτο είναι η αναγνώριση από όλους ότι η μετανάστευση είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και θέλει πανευρωπαϊκές απαντήσεις. Φυσικά θέλουμε την συνεργασία της Τουρκίας σε αυτό, όπως θέλουμε και την συνεργασία των γειτονικών κρατών. Και εκτός από την Τουρκία, θα πρέπει να επικροτήσουμε τις προσπάθειες από χώρες όπως η Αίγυπτος, που προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς να ζητούν χρήματα από την ΕΕ και χωρίς να προσπαθούν να ασκήσουν πίεση και να εκβιάσουν την ΕΕ», σημείωσε.
Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο επικείμενο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για τους τουρίστες, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να άνοιγε αν δεν ήμασταν απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία τόσο των πολιτών μας όσο και των επισκεπτών».