ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Έρχονται μεγάλες αλλαγές για την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις

MakThes Team16 Μαΐου 2024

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοθέτημα «είναι μια προσπάθεια να περάσουμε τη δυνατότητα εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και σε υλικά νέας εποχής, αλλά και σε ανθρώπινο κεφάλαιο με δυνατότητες αντίληψης των προκλήσεων».

«Αυτό το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα έχει τις εξής βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Έχει το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας. Έχει τα ζητήματα που αφορούν την Πληροφορική, το καινούργιο Σώμα Πληροφορικής, το Big Data, το Artificial Intelligence, και έχει και τα ζητήματα εκπαίδευσης τα οποία αφορούν τη χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου για να υποστηρίξει τα δυο προηγούμενα. Διότι αν δεν υπάρχει ανθρώπινο κεφάλαιο εκπαιδευμένο, δεν μπορούν να υποστηριχτούν τα δυο προηγούμενα. Άρα, κατά τούτο, συνιστά μια ολότητα, που έχει διατάξεις και για τα εκπαιδευτικά των Ενόπλων Δυνάμεων εξ ανάγκης, γιατί το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι αυτό που θα πάει σε αυτές τις υπηρεσίες. Είναι ένα συνεκτικό όλον» εξήγησε.

«Υπάρχει», συμπλήρωσε, «μια διάταξη που αφορά το επίδομα στόλου, για την οποία είμαστε όλοι σύμφωνοι».

«Θεωρώ», επισήμανε, «ότι είναι υπαρξιακή ανάγκη να περάσουμε σε μια άλλη εποχή».

«Είναι απίστευτο τι υπάρχει στο ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο ως ιδέα και ίσως και ως πρωτότυπο, τα οποία δεν μπορούμε εμείς να τα απορροφήσουμε επί ολόκληρες δεκαετίες» ανέφερε.

«Έχουμε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα κι έχουμε ήδη ανάγκες καταγεγραμμένες» προσέθεσε.

Για τις ανάγκες που έχουν τα γενικά επιτελεία επισήμανε ενδεικτικά: αυτόνομα οχήματα, αέρος, ξηράς, θαλάσσης και υποθαλάσσια, αντί-drone συστήματα, κυβερνοασφάλεια, ασφαλείς επικοινωνιακοί δορυφόροι στρατιωτικής-κυβερνητικής χρήσης, τεχνολογία laser, δίκτυα τηλεφωνίας 5G, περιπλανώμενα πυρομαχικά (Loitering Munition), ηλεκτρονικός πόλεμος, Artificial Intelligence, Big Data και σύγχρονος εξοπλισμός μαχητή.

«Πάμε να λύσουμε μια εθνική ανάγκη, να περάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια εποχή που είναι απαραίτητο» συνέχισε.

Χαρακτήρισε τον αντί-drone «θόλο» ως απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα ενώ για τις Στρατιωτικές Σχολές, τόνισε ότι «έχουμε ένα εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό» αλλά η πρωτογενής έρευνα «μένει εκεί στα ράφια διότι δεν υπάρχει κανένας να την απορροφήσει».

«Γιατί σε αυτά τα παιδιά με τα εξαιρετικά μυαλά δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό και να προσφέρουν οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας;» είπε ο κ. Δένδιας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.