«Η ελληνική προσπάθεια είναι να είμαστε πάντα παρόντες σε αυτές τις συζητήσεις, να έχουμε άποψη και να διευρύνουμε το αποτύπωμά μας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Η Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη την πάγια θέση και της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον κάθε μορφής αναθεωρητισμού», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Τολέδο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη θεματολογία της συνόδου. Όπως είπε, θα συζητήσουνε:
- Για την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια, «κάτι επίσης πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε παρουσία τόσο στο Κόσοβο όσο και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στην επιχείρηση "Αλθαία"»,
- Για τις προκλήσεις στο περιβάλλον ασφαλείας που πηγάζουν από την Αφρική. «Θα συζητήσουμε για τον Νίγηρα» σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι είχε επισκεφτεί τον Νίγηρα και γνωρίζει τον Πρόεδρο Μπαζούμ, που τώρα είναι κρατούμενος. Επίσης για τη Μοζαμβίκη, όπου υπάρχει ελληνική στρατιωτική παρουσία, όπως και ελληνική κοινότητα.
Στο Τολέδο ο Γ. Γεραπετρίτης για το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ
Στο Τολέδο της Ισπανίας βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύρια θέματα συζήτησης είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και τον Νίγηρα, στη σκιά και των τελευταίων εξελίξεων μετά το πραξικόπημα στην Γκαμπόν.
Η κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, η δημογραφική έκρηξη, η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική κρίση, σε σχέση και με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον, στο οποίο είχαμε σειρά αποσταθεροποιητικών ενεργειών όπως τα πραξικοπήματα στο Νίγηρα, το Μάλι και την Γκαμπόν, αλλά και ανατρεπτικών ενεργειών όπως εκείνες της Wagner και των τρομοκρατικών ισλαμιστικών ομάδων, τονίζουν διπλωματικές πηγές.
Αυτά τα γεγονότα δημιουργούν έντονες ανησυχίες και στην χώρα μας και για αποσταθεροποίηση της Λιβύης (και αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Μεσόγειο), αλλά και για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον κόλπο της Γουινέας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα θέσει το ζήτημα της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, καθώς και τη μεταναστευτική διάσταση του θέματος και θα εκφράσει τις ανησυχίες της Ελλάδας στους ομολόγους του.
Η Ελλάδα έχει και μάτια και παρουσία σε όλες αυτές τις εξελίξεις στην Αφρική, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.