ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ηλιόπουλος: Το «ρυπαρό δίκτυο» μέσα στην ΕΥΠ είναι το δίκτυο Μητσοτάκη

MakThes Team12 Ιανουαρίου 2023

Συνδρομή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «ώστε να μη βγουν τα πράγματα στο φως» σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων παρέχει ο κ. Ντογιάκος, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ, Τετάρτης 11 Ιανουαρίου, στο Kontra Channel.

Στον απόηχο της παρέμβασης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε: «Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που έχουμε μπροστά μας δύο καθαρά, αντίθετα παραδείγματα. Από τη μια ο κ. Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή λειτουργεί σεβόμενος το Σύνταγμα και ενεργεί ώστε να βγουν όλα στο φως. Ο κ. Ντογιάκος, από την άλλη, λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μη βγουν τα πράγματα στο φως».

«Υπάρχει ένα ερώτημα επί της αρχής. Είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου να μάθουμε εάν και για ποιο λόγο ο αρχηγός του στρατεύματος, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ; Πρέπει να μάθουμε», τόνισε.

Ασκώντας κριτική στην παρέμβαση του κ. Ντογιάκου, ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Πρώτα απ' όλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν δίνει γνωμοδοτήσεις για υποθέσεις που έχει ήδη αναλάβει άλλος δικαστικός λειτουργός ή Ανεξάρτητη Αρχή». «Επίσης, ο νόμος 3115 του 2003 ορίζει ακριβώς τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και αυτός ο νόμος δεν έχει αλλάξει. Τρίτον, στον νέο νόμο για το απόρρητο των επικοινωνιών, που ψήφισε η κυβέρνηση, προβλέπεται το δικαίωμα ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών», εξήγησε. «Άρα, ο κ. Ράμμος έχει προχωρήσει ως οφείλει στην έρευνα και είναι ευχής έργο ότι στην ΑΔΑΕ βρίσκονται άνθρωποι που σέβονται το Σύνταγμα, τους νόμους και το κράτος δικαίου», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Πολύ σύντομα η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να δώσει απαντήσεις».

«Για να κριθεί αν μία παρακολούθηση είναι πραγματικά νόμιμη, χρειάζεται να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησης. Όταν τίθενται υπό παρακολούθηση πολιτικοί και δημοσιογράφοι και βαφτίζονται όλα "εθνική ασφάλεια", τότε η παρακολούθηση είναι, στην καλύτερη περίπτωση, απλά νομότυπη», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Μία κατάκτηση του λαού και του συνόλου του πολιτικού συστήματος στη μεταπολίτευση είναι ότι δεν υπάρχουν παρατάξεις "ύποπτες" για τα εθνικά τους φρονήματα. Αυτό που κάνει σήμερα η ΝΔ, η οποία αφήνει σκιές για τον κ. Ανδρουλάκη και άλλα πρόσωπα ότι τέθηκαν υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι κάτι που μας γυρνά πίσω από το δημοκρατικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης».

«Μία προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα χρειάζεται να αφήσει την ΑΔΑΕ να κάνει κανονικά τη δουλειά της, να μαζέψει το σύνολο των στοιχείων σχετικά με τις παρακολουθήσεις, χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε όλα τα στοιχεία να σταλούν στη Δικαιοσύνη. Κανένας σε αυτήν τη χώρα δεν μπορεί να διεκδικεί για τον εαυτό του το προνόμιο να είναι πάνω από τον νόμο και αυτό συμπεριλαμβάνει και τον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε. «Ο κ. Μητσοτάκης φέρει αντικειμενικά την ευθύνη για την ΕΥΠ. Από τα πρώτα πράγματα που έκανε όταν ανέλαβε, ήταν να φέρει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζοντας την αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου για «ρυπαρά δίκτυα» μέσα στην ΕΥΠ, ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Μετά από όλο αυτό το διάστημα δεν έχει εξηγηθεί ποιο ήταν αυτό το δίκτυο». «Όταν μέχρι τώρα δεν έχει έρθει τίποτα στο φως, παραδέχονται ουσιαστικά ότι το ρυπαρό δίκτυο είναι ένα, το δίκτυο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ με «φιλοβασιλικό» άρωμα, τόνισε: «Ο πρώτος που ίσως θα αντιδρούσε σε αυτές τις τοποθετήσεις θα ήταν ο ιδρυτής της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος αντιμετώπιζε τον Γλύξμπουργκ με βαθιά πολιτειακή αυστηρότητα».

«Η βασιλεία "πέθανε" στη χώρα το 1974, με την απόφαση των πολιτών. Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ήταν ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, με την αποστασία, με όλη τη διαδικασία που οδήγησε στη Χούντα», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος για να συμπληρώσει: «Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά στην ελληνική κοινωνία η βασιλεία αντιμετωπίζεται με απαξίωση». «Από εκεί και πέρα, απευθύνουμε συλλυπητήρια στους οικείους του. Και για εμάς κλείνει εδώ αυτή η συζήτηση», κατέληξε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.