Τα τελευταία 5 χρόνια αλλάξαμε το επιχειρησιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, ανακτήσαμε όσα χάσαμε στην κρίση, αποκτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε υψηλή ανάπτυξη, που ιδιαίτερα το 2023 είναι 4 φορές υψηλότερη από την μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ, προβλέπεται 2,5% ανάπτυξη το 2024, όταν στην Ευρώπη θα είναι 0,8%.
Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε ομιλία του στο 28th Annual Economist Government Roundtable.
Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε αναφορά στα διαρθρωτικά ταμεία και ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης, με κεφάλαια 36 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια, μέσω των οποίων, εκτός από την οικονομία, χρηματοδοτούνται και έργα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη δικαιοσύνη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Είμαστε στην πρώτη τριάδα στις εκταμιεύσεις στην ΕΕ», πρόσθεσε.
«Δεν μπορούμε να έχουμε ενιαία αγορά χωρίς πολιτικές συνοχής και ιδιαίτερα περιφερειακής σύγκλισης», επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης. Και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα συνεχίσουμε, έχοντας μπροστά το νέο διαρθρωτικό πλαίσιο, όπου πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κρατικές δαπάνες, το πρωτογενές πλεόνασμα και στη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ».
Από το ίδιο πάνελ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Ιωάννης Τσακίρης, ανέφερε ότι υπάρχει θετική προοπτική για την Ελλάδα και είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Είπε ότι η ΕΤΕπ έχει επενδύσει στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ ή το περίπου 1,2% του ΑΕΠ, χρηματοδοτώντας έργα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την πράσινη οικονομία και την τεχνολογία. Ιδιαίτερες είναι και οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, όπως με τα 80 εκατ. ευρώ για την άρδευση. Παράλληλα, είπε ο κ. Τσακίρης, Η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στον τομέα άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατα, π.χ., υπογράφηκε μια σύμβαση 110 εκατ. ευρώ για ένα λιμάνι στη Δανία, που θα είναι χρήσιμο για το ΝΑΤΟ.