Τη θέση ότι με αυτή τη συμφωνία είμαστε καλύτερα από ό,τι ήμασταν προηγουμένως, όπου, όλοι ονόμαζαν Μακεδόνες τους πολίτες της γειτονικής χώρας, χωρίς, όπως είπε, να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια άλλη Μακεδονία, διατύπωσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στις εργασίες του ειδικού θεματικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Δήλωσε μάλιστα πως «όλοι γνώριζαν και ονόμαζαν Μακεδόνες τους πολίτες των Σκοπίων, χωρίς να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια άλλη Μακεδονία που είναι αυτή που έχει το ιστορικό υπόβαθρο την ιστορία με το μέρος της».
Κληθείς να απαντήσει με αφορμή την αυριανή συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, εκτίμησε ότι στη Βουλή, «η συζήτηση θα προχωρήσει περίπου με τις ψήφους τις οποίες είδαμε σε μικρογραφία και στην επιτροπή. Βέβαια το θέμα έχει και μια ουσιαστική διάσταση δεν είναι μόνο πολιτική, δεν είναι μόνο θεσμική, είναι και κοινωνική. Εγώ αυτό το οποίο ελπίζω είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφιλίωση ανθρώπων που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ φανατισμένοι. Η γνώμη μου είναι ότι αυτή η συμφωνία δημιουργεί μια κατάσταση η οποία είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη» τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής..
Σε ό,τι αφορά στην ονομασία του γειτονικού κράτους, είπε, πως σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, 140 χώρες, ονόμαζαν τη γειτονική χώρα Δημοκρατία της Μακεδονίας. «Έβλεπα μάλιστα τον Τύπο τον διεθνή με βάση τις εξελίξεις που έχουμε στην Ελλάδα αυτές τις μέρες να γράφει ότι διαμαρτύρονται οι Έλληνες, διότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μετονομαστεί σε δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, διότι όλοι έξω γνωρίζουν ότι τη χώρα αυτή την ονομάζουν Μακεδονία. Και βέβαια οι χώρες αυτές καλύπτουν το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού» υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Αναφορικά με τη συμφωνία και αν υπάρχουν θέματα νομιμότητας δήλωσε πως όλα πηγαίνουν σωστά και από τη Συνταγματική άποψη. «Σήμερα στη Βουλή τέθηκε ένα θέμα αντισυνταγματικότητας το οποίο απαντήθηκε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα Συνταγματικότητας. Νομίζω ότι υπάρχει ένα θέμα. Θα έλεγα ότι αυτό που θα απομείνει μετά τη λήξη του θεσμικού ζητήματος είναι ένα κοινωνικό θέμα ένα θέμα το οποίο αφορά τους ιστορικούς, εγώ σας επαναλαμβάνω ότι πιστεύω ότι με αυτή τη συμφωνία είμαστε καλύτερα από ό,τι ήμασταν προηγουμένως.