Από τον ερχόμενο Ιανουάριο οι εκλογές «σταματούν να είναι πρόωρες, με την έννοια ότι πλέον είναι το εκλογικό έτος» σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκο Ρωμανό, που παράλληλα σχολίασε για ποιον λόγο είναι δύσκολο να διεξαχθούν ακριβώς στο τέλος της τετραετίας, το καλοκαίρι του 2023. «Αν θα γίνουν την άνοιξη λίγο νωρίτερα, λίγο αργότερα, είναι κάτι που θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός» είπε αρχικά φιλοξενούμενος στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Και συνέχισε: «Το απώτατο συνταγματικό όριο είναι το καλοκαίρι του νέου έτους. Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι γιατί έχεις τρεις βδομάδες προεκλογική περίοδο, μια βδομάδα τουλάχιστον διερευνητικές και άλλες τρεις εβδομάδες προεκλογική για τις δεύτερες. Άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογιστεί στον χρόνο των εκλογών, τον οποίο προφανώς θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός».
«Συνυπολογίζοντας κυρίως τους παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη βόμβα της απλής αναλογικής, η οποία πρέπει να απενεργοποιηθεί με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει ζημιά στη χώρα, νομίζω ότι είναι ο βασικός παράγοντας βάσει του οποίου θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των εκλογών» επισήμανε ο κ. Ρωμανός.
Σχετικά με την υπόθεση της κ. Σπυράκη, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος, ανέφερε ότι «αφορά ουσιαστικά ένα διοικητικό ζήτημα σχετικά με ένα επίδομα ενός πρώην συνεργάτη της», προσθέτοντας ότι είναι συνηθισμένες τέτοιες διαφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τέτοια ζητήματα, αλλά λόγω “τάιμινγκ” έγινε όλη αυτή τη συζήτηση.
«Θεωρώ δηλαδή ότι αν ήταν άλλο το τάιμινγκ, πιθανόν να μην το συζητούσαμε καν. Από την άλλη, επειδή εμείς σε τέτοια ζητήματα έχουμε μια πολύ μεγάλη ευαισθησία ακόμα και σε ζητήματα τέτοια που δεν έχουν μέσα ούτε διαφθορά, ούτε είναι κάποιο οικονομικό ζήτημα της κ. Σπυράκη, ούτε τίποτα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός ο ίδιος είπε ότι θα ενημερωθεί ενδελεχώς και θα απαντήσει επί του ζητήματος. Και η ίδια η κ. Σπυράκη προς τιμήν της λέει ότι θα ζητήσει την αναστολή της κομματικής ιδιότητας μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, θεωρώ δείχνοντας και μια υπερβάλλουσα ευαισθησία και καταδεικνύοντας ακριβώς αυτό που μας διαφοροποιεί από όλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους» συμπλήρωσε ο κ. Ρωμανός.
Στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την αποπομπή της Ευρωβουλευτή από την ΝΔ, ο κ. Ρωμανός απάντησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ καταρχάς βγήκε αναπαράγοντας fake news στην αρχή προσπαθώντας να το συνδέσει με την υπόθεση Καϊλή, με το Qatargate δηλαδή, στη συνέχεια προσπαθώντας να υπονοήσει ή και να πει ότι τσέπωσε η κ. Σπυράκη λεφτά, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα αυτό και ότι αφορά τέτοιο ζήτημα η υπόθεση και στο τέλος άκουσα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι ίσως βιάστηκε να ζητήσει την αποπομπή Σπυράκη».
«Σε κάθε περίπτωση, ακριβώς επειδή είμαστε διαφορετικοί, ακριβώς επειδή αυτό που προσπαθεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί άλλοι, είναι το ακριβώς αντίθετο, ότι είμαστε όλοι ίδιοι, αυτό συμφέρει και τα άκρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 3 στο 30 περνώντας το μήνυμα σε όλους τότε στις εποχές των μνημονίων ότι το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο, είναι τελειωμένο και είμαστε όλοι ίδιοι. Θεωρεί ότι μπορεί να επαναληφθεί το 2011, δεν θα επαναληφθεί το 2011. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό καταδεικνύεται στην πράξη και σε τέτοια ζητήματα» προσέθεσε ο κ, Ρωμανός.
Στο σχόλιο της δημοσιογράφου πως το τελευταίο διάστημα η ΝΔ “ταυτίζει” τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μεγαλώνοντας την απόσταση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΠΑΣΟΚ και απομακρύνοντας το σενάριο για μετεκλογική συνεργασία, ο κ. Ρωμανός απάντησε «δεν ταυτίζουμε εμείς τον κύριο Τσίπρα με τον Ανδρουλάκη, ταυτίζονται μεταξύ τους, συμπορεύονται πλήρως και ουσιαστικά ακολουθούν την ίδια στρατηγική και το ίδιο αφήγημα, όταν ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιούνται από τη γραμμή Ανδρουλάκη, ο κύριος Τσίπρας είναι εκεί να τον στηρίξει απολύτως σε αυτή τη γραμμή και αναφέρομαι στον κ. Καστανίδη, ο οποίος χθες βγήκε ουσιαστικά κάνοντας σκληρή κριτική ακριβώς σε αυτή τη γραμμή Ανδρουλάκη περί “Δούρειου Ίππου”, λέγοντας επί της ουσίας ότι αν θεωρείς ότι κάποιος είναι “Δούρειος Ίππος” τον διαγράφεις πολύ νωρίτερα δηλαδή από ότι έγινε».