Το πράσινο υδρογόνο, αποτελεί μόλις το 4% της ενέργειας υδρογόνου που παράγεται παγκοσμίως. Πράσινο υδρογόνο, ονομάζουμε το υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρόλυση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειεας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά.
Η συζήτηση για το υδρογόνο λοιπόν, που έρχεται να μας αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητά μας όχι μόνο γιατί είναι φιλικό στο περιβάλλον, αλλά είναι πιο εύκολη η αποθήκευσή του, έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη!
Από τα ανακυκλώσιμα αυτά φωτοβολταϊκά, η ενέργεια των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη λειτουργία θερμοκήπια, μέσω της ηλεκτρόλυσης, παράγεται πράσινο υδρογόνο, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί και να τροφοδοτήσει με ενέργεια μικρές ή μεγαλύτερες περιοχές. Τα πράσινα νέα θερμοκήπια που ήδη λειτουργούν σε περιοχές της Μεσογείου, αυξάνουν την απόδοση κατά 40%.
Αυτό το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των πράσινων ΑΠΕ που ήδη αναπτύσσονται στην Ελλάδα , παρουσίασε σε ειδικό Workshop για την Πράσινη Ενέργεια, την έξυπνη αποθήκευση και το υδρογόνο, ο Δρ. Μιχάλης Ντόβας από την εταιρεία Organic Electronic Technologies, OET(oe-technologies.com).
Τα «πράσινα» θερμοκήπια που αυξάνουν την παραγωγή
«Στην Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο οικοσύστημα πράσινου υδρογόνου», εξήγησε μιλώντας στο Workshop o εκπρόσωπος της εταιρείας OET (Organic Electronic Technologies) Μιχάλης Ντόβας.
Από τα απόλυτα φιλικά στο περιβάλλον φωτοβολταϊκά που κατασκευάζονται στη Θεσσαλονίκη μπορεί να παραχθεί υδρογόνο και να αποθηκευtεί.
Ταυτόχρονα η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση θερμοκήπια τα οποία λειτουργούν ήδη στη Θεσσαλονίκη.
Σε πειραματικές καλλιέργειες υδροπονικής ντομάτας, της εταιρείας OET η οποία κατασκευάζει και «πράσινα» φωτοβολταϊκά για θερμοκήπια η παραγωγή είναι κατά 40% τουλάχιστον μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες.
Η ενέργεια που περισσεύει από τα φωτοβολταϊκά μετατρέπεται σε υδρογόνο και αποθηκεύεται για να καλύψει άλλες ενεργειακές ανάγκες.
Η παγκόσμια αγορά των αγροτικών προϊόντων μέχρι το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα , στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα χάνεται κάθε χρόνο το 30% της καλλιεργήσιμης γης καθώς εγκαταλείπεται. Οι ανάγκες για παραγωγή περισσότερων και ποιοτικότερων τροφίμων συνεχώς μεγαλώνει.
Τα νέου τύπου θερμοκήπια με πράσινα φωτοβολταϊκά αυξάνουν την παραγωγή, μειώνουν δραστικά το αποτύπωμα άνθρακα, είναι λιγότερο ενεργοβόρα και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύεται η ενέργεια που παράγεται, δημιουργώντας την υποδομή για την περεταίρω αξιοποίησή της. Τα «πράσινα» θερμοκήπια θεωρούνται κατάλληλα για περιοχές όπως η Ελλάδα με μεγάλη ηλιοφάνεια και ταυτόχρονα αποτελούν την κατάλληλη λύση για την αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης , μεγάλο ποσοστό της οποίας στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη, εγκαταλείπεται κάθε χρόνο.
Τον κύκλο της πράσινης βιώσιμης ενέργειας από φωτοβολταϊκά, από την οποία μπορεί να παραχθεί και πράσινο υδρογόνο , συμπληρώνει η διαδικασία της έξυπνης συσκευασίας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη διάρκεια του Workshop για τη Νανοτεχνολογία , τα οργανικά ηλεκτρονικά και τις εφαρμογές τους στην Αγροτική Παραγωγή, ο Σαλίμ Φαχούρι από την εταιρεία ΟΕΤ, στο Internet of Packaging παρακολουθούμε το ψηφιακό αποτύπωμα του προϊόντος και μπορούμε να παρακολουθήσουμε τόσο τη μεταφορά του , όσο και τον τρόπο παραγωγής, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ.ά.
Πράσινο Υδρογόνο Agrivoltaics και Internet of packing
Τα σχέδια υδρογόνου της Ελλάδας βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Ο στόχος της κυβέρνησης να κλείσει όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη έως το 2028 προϋποθέτει την εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ΑΠΕ δηλαδή και κυρίως φωτοβολταϊκών για τα επόμενα χρόνια.
Η πράσινη στρατηγική υδρογόνου αποτελεί ζωτικό μέρος της βιώσιμης στρατηγικής μετάβασης της κυβέρνησης, προκειμένου η ανανεώσιμη ενέργεια να χρησιμοποιείται για τις μεταφορές και τη θέρμανση.
Παράλληλα, οι επενδύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε δράσεις που αφορούν στην πράσινη ενέργεια, αγγίζουν τα 1.8 τρισεκατομμύρια ευρώ.