ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νάντια Γιαννακοπούλου: Χρωστάμε απαντήσεις στους ανθρώπους που έχουν ελπίδα και απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ

Βαγγέλης Στολάκης17 Ιουνίου 2024

Πως χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές υποστηρίζει στη «ΜτΚ» η βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Νάντια Γιαννακοπούλου, ζητώντας να προχωρήσει στο κόμμα ένας συντεταγμένος διάλογος για την εκλογική, όπως λέει, αποτυχία. Η κ. Γιαννακοπούλου αφήνει νέες αιχμές κατά της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη» την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής προέδρου.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ένα καλό ή ένα κακό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ αύξησε το ποσοστό του κατά 1% χάνοντας 109.088 ψήφους σε σχέση με πέρσι. Υπήρχαν κάποια θετικά σημάδια. Π.χ. σε τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο αυξήσαμε, έστω λίγο τα ποσοστά μας και πολύ πάνω από τις ευρωεκλογές του 2019. Σπάσαμε τη «γαλάζια» κυριαρχία στο χάρτη, «πρασινίζοντας» δύο νομούς της Κρήτης, 12 χρόνια μετά. 

Είμαστε δεύτεροι σε 19 νομούς της χώρας. Ωστόσο σε εμάς δεν ταιριάζει η ωραιοποίηση. Είχαμε σαν στόχους την ανάδειξή μας σε δεύτερη δύναμη και τη μεγάλη, τη σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Δεν πετύχαμε κανένα από τους δύο στόχους, σε συνθήκες που δημιουργούσαν μεγάλα περιθώρια. 

Η ΝΔ πληρώνοντας την αδυναμία, την αποτυχία των πολιτικών της και την αλαζονεία της δέχτηκε μεγάλη ήττα χάνοντας 989.720 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του έχασε 337.800 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά 1.300.000 ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα δύο πρώτα κόμματα και εμείς δείξαμε πλήρη αδυναμία να εκφράσουμε ένα σημαντικό τμήμα αυτών. Εδώ είναι και το μείζον θέμα για το ΠΑΣΟΚ. Ότι εν ολίγοις, χάσαμε μία μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την συγκυρία, τα προβλήματα των αντιπάλων και να πάμε ψηλά.

Γιατί δεν αναπτύχθηκε η δυναμική που θα σας έδινε τη δεύτερη θέση;

Υπάρχει πρόβλημα που δεν καλύπτεται από το + 1%. Όχι μόνο δεν αναπτύχθηκε δυναμική, αλλά από τα τέλη Νοεμβρίου που οι δημοσκοπήσεις μας έδειξαν δεύτερους με ποσοστά 15%-16% μέχρι και τα τέλη Μαρτίου φάνηκε υποχώρηση 2,5%-3% και έκτοτε εγκλωβιστήκαμε σε ένα 12%-12,5% από το οποίο δεν ξεφεύγαμε. Δείχναμε μια καλή συσπείρωση, αλλά ταυτόχρονα μια παντελή, μια δραματική αδυναμία να «εισπράξουμε» από δεξιά μας ή αριστερά μας. 

Στη βάση αυτών των στοιχείων θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα συντεταγμένο διάλογο στα όργανα του κόμματος, με στόχο να συζητήσουμε τα πάντα και να διερευνήσουμε γιατί είχαμε αυτή την εκλογική αποτυχία. Χρωστάμε απαντήσεις στους ανθρώπους που έχουν ελπίδα και απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι πολιτικό θέμα και όχι προσωπικό παίγνιο δημοσιότητας.

Δηλώσατε πως θα πρέπει να συζητηθούν «όλα» στα όργανα του κόμματος. Όταν λέτε «όλα» τι εννοείτε; Χρεώνετε λάθη στην ηγεσία και ποια είναι αυτά;

Όταν λέω όλα, εννοώ όλα. Πριν απ’ όλα, ζητήματα που αφορούν την φυσιογνωμία και τον πολιτικό μας λόγο, την στάση μας σε κρίσιμα θέματα και την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθήσαμε, όπως ασφαλώς και τη θεσμική δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. 

Πριν απ’ όλα έχουμε χρέος να συζητήσουμε συντεταγμένα και ενωτικά τα θέματα της πολιτικής. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συζητηθούν και τα θέματα της ηγεσίας. Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν υπάρχουν για να πιστώνονται θετικά, αλλά και για να παίρνουν τις ευθύνες τους σε περιπτώσεις κακών αποτελεσμάτων και αποτυχιών. Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν θέματα ταμπού.

Ποια μηνύματα έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Σε κάθε περίπτωση η τεράστια αποχή δείχνει μία αποστροφή προς τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οι άνθρωποι που δεν ψήφισαν αυτή την φορά, ειδικά αυτοί που έκαναν την διαφορά από την συνήθη αποχή της τάξης του 40%-45% και την έφτασαν στο 60%. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέληξαν να μην ψηφίσουν, γιατί δεν βρήκαν φορέα εκπροσώπησής τους. 

Πρόκειται για μείζον θέμα. Πολλοί δεν ψήφισαν για να στείλουν μ’ αυτό τον τρόπο την δυσαρέσκειά τους, την διαμαρτυρία τους στην κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα καίρια θέματα που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η κατάσταση στο ΕΣΥ, η ασφάλεια, τα θέματα καθημερινότητας και έδειξε αλαζονεία και αδυναμία. 

Η ΝΔ υπέστη βαριά ήττα συγκεντρώνοντας ποσοστό που βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά, όπως τον Ιανουάριο 2015. Παράλληλα έστειλε μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη που ήδη είχε υποστεί καθίζηση πέρυσι και προχωρούσε με μια αντιπολίτευση lifestyle, με ασαφή πρόταση, έλλειμα πολιτικής πρότασης και λαϊκισμό. 

Το μήνυμα έπιασε και το ΠΑΣΟΚ που δεν έπεισε ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, περνούσε συχνά θολά μηνύματα και ασαφή πολιτική κατεύθυνση. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δει πως αντιδρά και σε κάθε περίπτωση εμάς μας νοιάζει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Αν συνεχιστεί αυτό το έλλειμα εκπροσώπησης, θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρά προβλήματα ενίσχυσης πιο περιθωριακών, ακραίων, λαϊκίστικων δυνάμεων. Έχουμε χρέος να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση δημιουργίας ενός τέτοιου ρεύματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης μετά τις εκλογές επανέλαβε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες διαλόγου για την Κεντροαριστερά. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου κι αν ναι, με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει αυτός ο διάλογος και κυρίως με ποιους;

Ειλικρινά δεν κατανοώ αυτή την συζήτηση και σε κάθε περίπτωση δεν γνωρίζω τι εννοεί ο πρόεδρος, αφού ποτέ δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση στα όργανα. Σαφώς χρειάζεται μία προσπάθεια να βρεθούν πιο κοντά δυνάμεις που έχουν κοινές ανησυχίες, προσεγγίσεις, ιδέες και αντίληψη ώστε να συζητήσουν, να διερευνήσουν δυνατότητες κοινής πορείας. Οπωσδήποτε αυτό δεν αφορά αγχωτικές, αδιέξοδες και επιφανειακές κινήσεις κορυφής ανάμεσα σε ηγεσίες κομμάτων.

Κάλεσμα για έναρξη συζήτησης έκαναν πριν λίγες ημέρες οι κ.κ. Τεμπονέρας και Κοτσακάς. Πώς «βλέπετε» την πρωτοβουλία;

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που πολλά στελέχη διαφόρων χώρων καταθέτουν προτάσεις. Είναι λογικό. Ωστόσο, αυτή την ώρα υπάρχουν θέματα που αφορούν στα κόμματα που πρέπει να συζητήσουν και αν δυνάμεις τους έχουν πρόβλημα με τις ηγεσίες τους να μην προσπαθούν να το λύσουν με υπερβατικές προτάσεις που κινδυνεύουν να βρίσκονται στο κενό. 

Θεωρώ ότι προτάσεις χωρίς ιδεολογικό, πολιτικό, προγραμματικό πλαίσιο οδηγούν σε αφηρημένα σχήματα που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν σε παραπέρα μείωση. Στην πολιτική 1+1 δεν μας δίνει δύο. Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι προηγείται η αποτίμηση του αποτελέσματος, οι αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές και έπεται η συζήτηση γενικότερα για την Κεντροαριστερά ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ξεκαθαρίζοντας ασφαλώς πως ερμηνεύει αυτόν τον όρο ο καθένας.

Συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής του Οδυσσέα Κωνσταντινοπουλου; Μία συζήτηση για εσωκομματικές εκλογές δεν φοβάστε μήπως οδηγήσει το κόμμα σε φάση εσωστρέφειας;

Κάθε πρόταση που κατατίθεται αυτή την ώρα είναι καλοδεχούμενη. Το ίδιο και η πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού, θέματα απαγορευμένα. Όλα πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης και ας αποφασίσουν τα όργανα. Η επίκληση της εσωστρέφειας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την αποφυγή του διαλόγου, της αναζήτησης απαντήσεων και αναπροσαρμογών, αλλαγών. Απογοήτευση στον κόσμο της παράταξης και εσωστρέφεια θα φέρει η παραπομπή κάθε συζήτησης σε κάποιο μέλλον. Η κοινωνία, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή περιμένουν να δουν αν πήραμε το μήνυμα που μας έστειλε και έδειξαν στις τελευταίες εκλογές ότι είναι πολύ αυστηροί κριτές προς όλες τις κατευθύνσεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.06.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.