ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Το «δεξί χέρι» του Στόλτενμπεργκ προτείνει στην Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία

MakThes Team15 Αυγούστου 2023

Πρόταση την οποία οι Ουκρανοί δεν δέχονται καν να συζητήσουν έθεσε επί τάπητος ο στενός συνεργάτης του γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο Νορβηγός Στίαν Γένσεν, με στόχο να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και στη χαλάρωση των ρωσικών αντιστάσεων στο ενδεχόμενο ένταξης της εμπόλεμης χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία. 

Μιλώντας σε πάνελ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία σήμερα το πρωί, Τρίτη, ο Γένσεν που εκτελεί καθήκοντα διευθυντή γραφείου του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως «μια λύση θα μπορούσε να είναι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία», ώστε να πάρει η Ουκρανία σαν αντάλλαγμα μια θέση μέλους στη «Συμμαχία».

Ο Στίαν Γένσεν


Μέχρι σήμερα ο Στόλτενμπεργκ δεν έχει δεχθεί να συζητήσει ανοιχτά πιθανούς τρόπους λήξης της σύρραξης. Αντιθέτως η μόνιμη επωδός του είναι ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τόσο τον χρόνο όσο και τους όρους για τυχόν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ωστόσο, η πρόταση που έκανε το «δεξί του χέρι», ο Γένσεν, πιθανώς αποκαλύπτει και την αλλαγή στάσης από την πλευρά του ΝΑΤΟ και του Στόλτενμπεργκ. «Είναι σημαντικό να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το ξεπεράσουμε αυτό», δήλωσε ο Γένσεν, επαναλαμβάνοντας τις κουβέντες του Στόλτενμπεργκ περί του δικαιώματος της Ουκρανίας να θέσει τους όρους της με φόντο τον τερματισμό της ρωσικής κατοχής. 

«Υπάρχει σημαντική κινητικότητα στο ζήτημα της μελλοντικήςένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Είναι προς το συμφέρον όλων να μην επαναληφθεί ο πόλεμος» συνέχισε ο Γένσεν και πρόσθεσε: «Η Ρωσία δυσκολεύεται πάρα πολύ στρατιωτικά και φαίνεται μη ρεαλιστικό ότι μπορεί να καταλάβει νέα εδάφη. Τώρα το θέμα είναι, μάλλον, τι θα καταφέρει η Ουκρανία να πάρει πίσω».

Στην ερώτηση που του τέθηκε αν είναι άποψη του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία μπορεί να παραχωρήσει εδάφη προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη με τη Ρωσία και μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Γένσεν απάντησε ότι η συζήτηση για το πιθανό καθεστώς μετά τον πόλεμο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ότι ερωτήματα για την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία θέτουν άλλοι και όχι η Συμμαχία. «Δεν λέω ότι πρέπει να γίνει έτσι. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση», είπε χαρακτηριστικά ο Γένσεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014, ενώ το 2022 ανακήρυξε εδάφη της το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, απόφαση που έχει απορρίψει από την πρώτη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου. Το Κίεβο έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες την αντεπίθεσή της, προσπαθώντας να ανακαταλάβει τα εδάφη αυτά, έχοντας πετύχει μερική απελευθέρωση της Χερσώνας.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν δήλωσε νωρίτερα στο TASS ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί την επιβεβαίωση των θεμελιωδών αρχών της κυριαρχίας της Ουκρανίας - το ουδέτερο, εκτός ΝΑΤΟ και μη πυρηνικό καθεστώς της. Πέραν αυτού, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι απαραίτητο «να αναγνωριστούν τα νέα εδαφικά δεδομένα, να διασφαλιστεί η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών μειονοτήτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.