ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Στον ανακριτή οι εννέα Αιγύπτιοι διακινητές - Στοίβαξαν μετανάστες ακόμα και στα ψυγεία (βίντεο)

MakThes Team19 Ιουνίου 2023

Ενώπιον του ανακριτή οδηγούνται σήμερα Δευτέρα 19/06 στις 11:00 οι εννέα Αιγύπτιοι που έχουν συλληφθεί για τη διακίνηση των μεταναστών, οι οποίοι βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Πάντως ένας εκ των εννέα έχει ομολογήσει πως είναι διακινητής, μάλιστα περιέγραψε και όσα προηγήθηκαν του απόπλου από την Αίγυπτο και όσα ακολούθησαν επάνω στο σκάφος μέχρι τη στιγμή που βυθίστηκε. Οι υπόλοιποι αρνούνται την όποια εμπλοκή τους σε κύκλωμα διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

Όπως και να έχει οι 8 από τους 9 συλληφθέντες θα παραμείνουν στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας μέχρι σήμερα, ενώ ο 9ος νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Την ίδια ώρα, οι πακιστανικές αρχές έχουν συλλάβει 10 ανθρώπους που φέρονται να εμπλέκονται σε δουλεμπορικό κύκλωμα, στη «σκιά» του ναυαγίου.

Μαρτυρίες και καταθέσεις σοκ για τη δράση των διακινητών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις των διασωθέντων αποτυπώνουν τη βαναυσότητα των διακινητών και τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο σκάφος.

«Δεν είναι στη λίστα. Θέλω να τον βρω. Θέλω να με βοηθήσετε να τον βρω. Αυτή είναι η φωτογραφία του» λέει στην ΕΡΤ συγγενής αγνοούμενου.

«Μας χτυπούσαν και μας ταπείνωναν»

«Κάποιοι από τους διακινητές ζήτησαν νερό από ένα πλοίο που περνούσε. Το πλήρωμα τους πέταξε νερό όμως το πήραν όλο αυτοί (οι διακινητές) και σε εμάς δεν έδωσαν. Τσακωθήκαμε μεταξύ μας και μετά έδωσαν και σε εμάς νερό. Μας φοβέριζαν συνέχεια και έδιναν να πιούμε βρώμικο νερό ενώ αυτοί έπιναν καθαρό», λέει 24χρονος διασωθείς.

«Μας έδιναν φαγητό μόνο αν τους δίναμε λεφτά. Μας έβριζαν και μας χτυπούσαν» λέει ένας άλλος, 23χρονος. «Εγώ πήδηξα στη θάλασσα όμως επειδή δεν ήξερα κολύμπι, καθόμουν ανάσκελα και περίμενα να με σώσουν. Η γυναίκα και τα παιδιά μου πνίγηκαν γιατί βρίσκονταν στην καμπίνα του σκάφους» πρόσθεσε.

«Τους είχαν βάλει στο ψυγείο του πλοίου»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακινητές φέρονται να στοίβαξαν ανθρώπους παντού μέσα στο αλιευτικό, ακόμα και στα ψυγεία του σκάφους.

«Ήταν περίπου 200 Πακιστανοί και αυτοί ήταν στο ψυγείο του πλοίου. Υπήρχαν Αιγύπτιοι, Αφρικανοί, οικογένειες, παιδιά, γυναίκες που ήταν μέσα στο πλοίο» λέει ξάδελφος αγνοούμενου στο BBC.

«Ξαφνικά άρχισε να γέρνει και να βάζει νερά»

Η μαρτυρία διασωθέντος είναι χαρακτηριστική των συνθηκών που επικρατούσαν: «Το πλήρωμα κάποιου πλοίου πέταξε νερό όμως το πήραν όλο οι Αιγύπτιοι και σε μας δεν έδωσαν. Τσακωθήκαμε μεταξύ μας και μετά έδωσαν και σε μας νερό. Μετά έβαλαν μπρος τη μηχανή και συνεχίσαμε το ταξίδι. Μισή ώρα μετά σταμάτησε και η πάλι η μηχανή. Καθόμουν στα γόνατα και διάβαζα ευχές γιατί φοβόμουν. Ξαφνικά άρχισε να γέρνει και να βάζει νερά».

Και προσθέτει στην μαρτυρία του ο διασωθέντας: «Η γυναίκα και τα παιδιά μου ήταν σε αμπάρι. Η γυναίκα μου φορούσε πράσινα ρούχα και μαντίλι. Και τα δύο μου παιδιά φορούσαν κόκκινο πουκάμισο και παντελόνι με τιράντες».

Το δουλεμπορικό ταξίδι του θανάτου

Oι αρχές βρίσκονται στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος που οργάνωσε το ταξίδι θανάτου.

Συγκεκριμένα, οι δέκα συλλήψεις ατόμων που έγιναν στο Πακιστάν θεωρείται ότι συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο κύκλωμα δουλεμπόρων που έβαλαν τους μετανάστες στο μοιραίο αλιευτικό.

Οι μετανάστες περιέγραψαν ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες από το Καράτσι του Πακιστάν, πήγαν αεροπορικώς στο Ντουμπάι, από το εκεί στην Αίγυπτο.

Από την Αίγυπτο έφυγαν και πάλι αεροπορικώς για την στη Λιβύη, όπου εκεί έμειναν για 2 μήνες.
Κατόπιν εικάζεται ότι τους μετέφεραν στο Τομπρούκ κι εκεί επιβιβάστηκαν σε 4 μικρά σκάφη για την μεταφορά τους στο μοιραίο αλιευτικό.


Ολοκληρώνονται οι έρευνες των διασωστών

Την ίδια ώρα, οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων οδεύουν προς το τέλους τους μετά από τόσες μέρες. Στην Καλαμάτα οι συγγενείς των αγνοουμένων μάταια ρωτούν για τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ χθες, Κυριακή, τελέστηκε τρισάγιο για τα θύματα του ναυαγίου.

Μνημόσυνο για τα θύματα του ναυαγίου στην Πύλο

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα είναι το επιστέγασμα μιας δραματικής περιόδου όπου συνάνθρωποί μας, που εξαιτίας του μεταναστευτικού λαθρεμπορίου προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αξία και την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής» ανέφερε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών με βάση τα επίσημα στοιχεία ανέρχεται σε 78. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το πόσα άτομα επέβαιναν. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για 400, ενώ άλλες ανεβάζουν τον αριθμό στους 700, γεγονός που δημιουργεί φόβους για εκατόμβες νεκρών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.