Να επιβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου με τη σημερινή ολοκλήρωση της μάχης σε δήμους και περιφέρειες.
Με στόχο οι 7 περιφέρειες όπου οι εκλεκτοί της ΝΔ κέρδισαν την περασμένη Κυριακή να γίνουν 11+ και ο χάρτης να είναι σήμερα όσο γίνεται πιο «γαλάζιος». Όσο και αν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για τον απόλυτο στόχο, δηλαδή η ΝΔ να κερδίσει και τις 13 περιφέρειες της χώρας, κανένας στην Πειραιώς, όπου και η έδρα της ΝΔ, δε θα προβληματιστεί ιδιαίτερα αν τελικά οι περιφερειάρχες που θα εκλέξει το κυβερνητικό κόμμα είναι 12 ή ακόμη και 11.
Θυμίζουμε ότι το 2019 και ενώ η ΝΔ είχε αναπτύξει δυναμική εξουσίας που φάνηκε και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οι οποίες διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΝΔ είχε κερδίσει σε 11 περιφέρειες και σε 1 από τους 3 μεγάλους δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα η ΝΔ είχε χάσει την Κρήτη, όπου είχε εκλεγεί ο Σταύρος Αρναουτάκης που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και το Βόρειο Αιγαίο όπου είχε αναδειχθεί ο «γαλάζιος» αντάρτης Κώστας Μουντζούρης.
Αντίστοιχα στο δήμο Πειραιά δήμαρχος είχε βγει ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μόραλης (η ΝΔ είχε υποστηρίξει τον Νίκο Βλαχάκο) και στη Θεσσαλονίκη ο Κωσταντίνος Ζέρβας (κόντρα στον εκλεκτό της ΝΔ Νίκο Ταχιάο), ενώ ο Κώστας Μπακογιάννης είχε κερδίσει στον δεύτερο γύρο τον Νάσο Ηλιόπουλο. Συνεπώς αν θέλουμε να μιλάμε για νούμερα στις περιφέρειες το σκορ του 2019 για τη ΝΔ ήταν 11-2 (11 κερδισμένες και 2 χαμένες περιφέρειες) και στους μεγάλους δήμους 1-2 (1 κερδισμένος και 2 χαμένοι).
Τέσσερα χρόνια μετά και ενώ η ΝΔ έχει κυριαρχήσει στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η ΝΔ κέρδισε τη μάχη σε 7 περιφέρειες και 1 μεγάλο δήμο. Δηλαδή την Αττική (και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει πετύχει ποτέ), τη Δυτική Ελλάδα, την Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη (όπου αυτή τη φορά στήριξε τον ίδιο υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ), την Ήπειρο, καθώς και το Νότιο Αιγαίο και τον Κεντρική Μακεδονία με ποσοστά πολύ υψηλά που ξεπέρασαν το 60%. Επίσης επικράτησε στον Πειραιά όπου αυτή τη φορά στήριξε τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ δήμαρχο.
Τι μένει σήμερα;
Ο δεύτερος γύρος σε 6 περιφέρειες και 2 μεγάλους δήμους, δηλαδή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το που δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς φάνηκε από τις περιοδείες της τελευταίας στιγμής και τις περιοχές που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αθήνα, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησο, ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Θεσσαλία. Κι αυτό γιατί από τις 6 περιφέρειες του δεύτερου γύρου στη ΝΔ εκτιμούν ότι μπορεί (είτε εύκολα είτε πιο δύσκολα) να κερδηθούν άλλες 4.
Πρόκειται για τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου οι υποψήφιοι που στηρίζει η ΝΔ Δημήτρης Πτωχός και Χρήστος Μέτιος έχασαν για μερικές εκατοντάδες ψήφους την εκλογή από τον πρώτο γύρο. Και στις δύο περιπτώσεις ο αντίπαλος προέρχεται από τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο, ενώ και στις δύο περιφέρειες ο εκλεκτός της ΝΔ κατέγραψε την Κυριακή σημαντικό προβάδισμα.
Σε άλλες δύο περιφέρειες υπάρχει στη ΝΔ μεγάλη αισιοδοξία για τον δεύτερο γύρο. Πρόκειται για το Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία. Στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής προηγείται του σημερινού περιφερειάρχη και «αντάρτη» του 2019 Κώστα Μουντζούρη με 6 μονάδες. Και στη Θεσσαλία η διαφορά του Κώστα Αγοραστού από τον αντίπαλό του στο δεύτερο γύρο Δημήτρη Κουρέτα είναι 7 μονάδες, μόνο που εδώ υπάρχουν ιδιαιτερότητες, καθώς η περιφέρεια έχει για την κυβέρνηση έντονο πολιτικό συμβολισμό. Και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων του καλοκαιριού, αλλά και λόγω του ότι η μάχη εδώ είναι κόντρα σε υποψήφιο που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πιο δύσκολες περιφέρειες για τη ΝΔ είναι της δυτικής Μακεδονίας και των Ιονίων. Στα Ιόνια ο προερχόμενος από τη ΝΔ Γιάννης Τρεπεκλής κέρδισε στον πρώτο γύρο την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα με 5 μονάδες διαφορά, ένα αποτέλεσμα που -όπως πιστεύουν στη ΝΔ- κάνει τη μάχη του δεύτερου γύρου αμφίρροπη και δύσκολη.
Στη δυτική Μακεδονία ο σημερινός «γαλάζιος» περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης αναδείχτηκε δεύτερος με 1,3 μονάδες διαφορά από τον «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη που είναι πρώην βουλευτής της ΝΔ ο οποίος δεν εκλέχτηκε στις εκλογές του Ιουνίου. Εδώ πάντως έγιναν υποστηρικτικές κινήσεις και δεν ήταν τυχαία η παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κοζάνη στο πλευρό του Γιώργου Κασαπίδη και τα καλά λόγια που είπε για την υποψήφιο περιφερειάρχη που έχει τη στήριξη της ΝΔ.
Όσο για το δεύτερο γύρο των δύο μεγάλων δήμων, στην Πειραιώς θεωρούν ότι η μάχη της Αθήνας θα κριθεί υπέρ του Κώστα Μπακογιάννη. Με το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί ότι σημαντικό εδώ θα είναι και το ποσοστό που θα λάβει ο εκλεκτός της, καθώς ο αντίπαλός του Χάρης Δούκας έκανε μία καλή προεκλογική εμφάνιση. Στη Θεσσαλονίκη επιλέχτηκε μία πιο αποστασιοποιημένη στήριξη από τη ΝΔ προς τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, χωρίς κομματικές παρουσίες και χωρίς τελικά να γίνει κάποια ανοικτή εκδήλωση.
Στη μάχη μπήκαν οι βουλευτές της ΝΔ και το κόμμα που κινητοποιήθηκαν έτσι ώστε να ανέβει η συσπείρωση στο χώρο της κεντροδεξιάς, ενώ καθόλου τυχαία δε θα πρέπει να θεωρηθούν και τα ενστανταντέ του δημάρχου Θεσσαλονίκης με τον Κώστα Καραμανλή την Τετάρτη το απόγευμα σε καφέ της πόλης και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα ύστερα από πρωτοβουλία του κόμματος την Πέμπτη το βράδυ.
Ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Και αν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο αισιοδοξία, δεν συμβαίνει το ίδιο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ υπάρχει η εκτίμηση ότι έχουμε μπει σε μία μακρά κρίση στην περιοχή. Αυτή η εικόνα καταγράφηκε και στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εξετάσει τις επιπτώσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι όσα συμβαίνουν εκεί «δεν θα τελειώσουν σύντομα», ενώ στη συνεδρίαση εξετάστηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης και έγινε ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και στην τριπλή αποστολή: την προστασία ισραηλινών που βρίσκονται στη χώρα, την διέλευση από αυτήν ανθρώπων που σχετίζονται με ακραία στοιχεία τη Λωρίδα της Γάζας και την προστασία των συνόρων για ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
Η Αθήνα έχει επιπλέον λόγο να παρατηρεί με προσοχή την εν εξελίξει σύγκρουση. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη μεταστροφή της Τουρκίας ως προς την Δύση και την φραστική επίθεση που εξαπέλυσε η ηγεσία της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ παράλληλα με την μη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας να μην επηρεάσει τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών και να διατηρηθεί το θετικό διμερές κλίμα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο χωρών.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.10.2023