ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Επανεκκίνηση για το κόμμα

Νίκος Οικονόμου14 Ιουνίου 2020

Κομματική επανεκκίνηση της ΝΔ σηματοδοτεί η τηλεδιάσκεψη των προέδρων των ΔΕΕΠ στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη το απόγευμα. Επρόκειτο για την πρώτη πανελλήνια ψηφιακή διάσκεψη προέδρων των πρώην ΝΟ.Δ.Ε. μετά την πανδημία, διοργανώθηκε από τη Γραμματεία Οργανωτικού, διήρκεσε σχεδόν 5 (!) ώρες και αυτό έχει τη δική του σημασία, ασχέτως αν ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την συνεδρίαση επειδή θα μιλούσε στη Βουλή.

Στη τηλεσυνάντηση καταγράφηκαν και ειδήσεις που δεν αφορούσαν μόνο την απόφαση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης να προστεθούν άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα Συν-Εργασίας, έτσι ώστε το κράτος να καλύψει και ένα σημαντικό μέρος των εργοδοτικών εισφορών που υπό κανονικές συνθήκες θα βάρυναν τον επιχειρηματία. Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάταξη της χώρας και πως η κρίση θα αξιοποιηθεί ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα «Όλη αυτή η παραφιλολογία μήπως είναι τώρα η ώρα να πάμε σε εκλογές που έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι «όχι». Διότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ανατάξουμε τη χώρα και έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός, δεν μας το έδωσε για να πάμε να κάνουμε εκλογές, μας το έδωσε για να αξιοποιήσουμε αυτήν την μεγάλη κρίση ως μία ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε», σημείωσε κλείνοντας για μια ακόμη φορά το θέμα της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές ανατροπές στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τον Μάιο, θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, ενώ το συνέδριο του κόμματος σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Έτσι μπήκε και σε μια σειρά και ο προγραμματισμός του κόμματος για το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις των γαλάζιων προέδρων από τη Θεσσαλονίκη, καθώς στο μίτινγκ συμμετείχαν οι Τάσος Εμμανουηλίδης (κεντρικός τομέας), Θοδωρής Μητράκας (ανατολικός τομέας), Διονύσης Μανωλόπουλος (δυτικός τομέας) που είναι οι εκλεγμένοι πρόεδροι στην Α’ Θεσσαλονίκης και ο Θωμάς Βράνος από τη Β’ Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και ο αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού και υπεύθυνος των οργανώσεων της Βόρειας Ελλάδας της ΝΔ Κώστας Φωτίου. Ο κ. Βράνος έθεσε κυρίως το ζήτημα της οικονομίας που όπως είπε αποτελεί το βασικό στοίχημα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Εθεσε δε συγκεκριμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στην υλοποίηση του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Στην παρέμβασή του ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρθηκε κυρίως στην ατζέντα της δυτικής Θεσσαλονίκης που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση. Δηλαδή την προώθηση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης καθώς και τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των στρατοπέδων της περιοχής που όπως είπε πρέπει να παραχωρηθούν στην τοπική κοινωνία.

Το στοίχημα της Θεσσαλονίκης

Φυσικά το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης είναι η επανεκκίνηση του συνόλου της κομματικής μηχανής στην πόλη. Εδώ ο απολογισμός του ενός χρόνου θητείας της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου το γενικό κουμάντο έκανε ως πρόεδρος ο πρώην βουλευτής Τάσος Σπηλιόπουλος, δεν κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικός. Και μόνο το γεγονός ότι το όργανο έχει να συνεδριάσει σε πλήρη απαρτία από τις περσινές εκλογές μιλά από μόνο του. Φυσικά η πανδημία έπαιξε εδώ το ρόλο της, αλλά σίγουρα απαιτείται μια πιο εντατική οργανωτική αλλά και πολιτική παρουσία της ΝΔ, όσο και αν η συμβίωση κυβέρνησης και κυβερνητικού κόμματος είναι πάντοτε ένα δύσκολο εγχείρημα. Ταυτόχρονα καταγράφεται ένας σχετικός κατακερματισμός ομάδων, με συχνό το φαινόμενο η κάθε ομάδα (οι φίλοι του ενός υπουργού ή του άλλου) να κινούνται αυτόνομα, ενώ και η μητσοτακική ομάδα δεν είναι ιδιάιτερα συμπαγής.

Υπό αμφισβήτηση είναι και το οργανωτικό σχήμα που εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί στο γαλάζιο στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Διοικούσα Επιτροπή, γιατί περί αυτής πρόκειται, έχει εξαντλήσει τη δυναμική της. Πράγμα λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το μοντέλο έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από το 1993 και την εποχή της προεδρίας του Μιλτιάδη Εβερτ, με τον πρόεδρο του οργάνου και τον γενικό διευθυντή να ορίζονται από τον εκάστοτε πρόεδρο της ΝΔ. Στο όργανο συμμετέχουν μεταξύ των άλλων οι βουλευτές του νομού, αλλά και διάφοροι κομματικοί αξιωματούχοι, όπως οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ της Θεσσαλονίκης που μέχρι τώρα ήταν 4 (τώρα μειώνονται στους 2), ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και οι πρόεδροι των ΔΑΚΕ, αλλά και διορισμένα μέλη, όπως συνέβη πρόσφατα επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά διαστήματα έχουν ακουστεί φωνές για να καταργηθεί αυτό το σχήμα ή να μετεξελιχθεί, χωρίς πάντως κανένας πρόεδρος της ΝΔ να επιχειρήσει να υλοποιήσει είτε το ένα είτε το άλλο.

Το τι θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να απαντηθεί. Φαίνεται πάντως ότι διαμορφώνονται κάποιες νέες γενικές κατευθύνσεις, ενώ ήδη έχουν διαφανεί οι πρώτες καινοτομίες. Η πιο σημαντική βασίζεται στην τελευταία αλλαγή του Κανονισμού Περιφερειακής λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία οι 4 ΝΟΔΕ της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε 2 και έτσι από εδώ και πέρα θα λειτουργούν δύο Διοικούσες Επιτροπές Εκλογικής Περιφέρειας, μια για την Α’ Θεσσαλονίκης και μια για τη Β’. Άρα τον Οκτώβριο θα εκλεγούν 2 νέοι πρόεδροι στη Θεσσαλονίκη.

Ποιοι θα είναι αυτοί; Η σχετική συζήτηση φαίνεται ότι ξεκίνησε παρασκηνιακά αμέσως μετά την γνωστοποίηση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης ότι οι εσωκομματικές θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο.

Ως προς την ονοματολογία θυμίζουμε τις συζητήσεις που γίνονταν πριν προκύψει η πανδημία του κορονοϊού και οι εκλογές θα διεξάγονταν τον Μάιο. Τότε για την Α’ Θεσσαλονίκης φημολογούνταν έντονα η υποψηφιότητα του Θοδωρή Μητράκα που σήμερα είναι πρόεδρος του ανατολικού τομέα και του γιατρού Νίκου Λιακόπουλου που παλιότερα διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, ενώ για τη Β’ Θεσσαλονίκης θεωρούνταν βέβαιη η υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου της ΔΕΕΠ Θωμά Βράνου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουνίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.