Με την επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα και το ερώτημα της ημερομηνίας των εκλογών να πλανάται πάνω από τα κεφάλια πολλών Νεοδημοκρατών επανήλθαν οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις για τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στη γαλάζια λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης.
Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια τα βασικά ερωτήματα είναι πολλά. Το πρώτο αφορά στη φετινή απογραφή και το αν τα αποτελέσματά της θα ισχύσουν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Και αυτό γιατί η Α’ Θεσσαλονίκης βγαίνει κερδισμένη από την απογραφή, κάτι που σημαίνει ότι οι έδρες της αυξάνονται κατά μια και γίνονται 17 από 16. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει και το ενδιαφέρον, ενώ μεγαλώνει και ο αριθμός των ονομάτων που θα συμπεριληφθούν στη λίστα: από 20 που ήταν το 2019 σε 21.
Το δεύτερο ερώτημα είναι παλιό και τίθεται συχνά στις τελευταίες εκλογές, όμως αυτή τη φορά συζητιέται πολύ έντονα και από πολύ νωρίς. Θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής; Τα σενάρια τον θέλουν να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά οι γνωρίζοντες θυμούνται ότι σε ανύποπτο χρόνο ο είχε δηλώσεις ότι η Προεδρία θα τον ενδιέφερε μόνο με αυξημένες αρμοδιότητες. Αν εξακολουθεί να ισχύει κάτι τέτοιο το ερώτημα είναι αν ο πρώην πρωθυπουργός ύστερα από 33 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας θα επιδιώξει μια νέα παρουσία στη Βουλή.
Αν συμβούν και τα δύο (αύξηση των εδρών και αποχώρηση Καραμανλή) οι έδρες για τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης γίνονται +2, κάτι που ανεβάζει το ενδιαφέρον.
Ερώτημα βέβαια είναι και το πόσες έδρες θα κερδίσει η ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Με την απλή αναλογική αν το ποσοστό της κινηθεί γύρω στο 34% (το 2019 είχε στην Α’ Θεσσαλονίκης 35,5%) και αν οι έδρες αυξηθούν στις 17 η ΝΔ ως πρώτο κόμμα θα εκλέξει 6 βουλευτές, ενώ στις δεύτερες κάλπες μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 8.
Οι δυσκολίες στην κατάρτιση της λίστας βέβαια δε θα είναι λίγες. Πρώτη δυσκολία η γυναικεία συμμετοχή, που πρέπει να είναι 40%, δηλαδή 8 γυναίκες υποψήφιες. Δεύτερη δυσκολία η αποχώρηση αρκετών πολιτευτών του 2019, όπως ο Νίκος Ταχιάος (δεύτερος επιλαχών), ο Δημήτρης Βενιέρης (έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται), ο Δημήτρης Γαλαμάτης (κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας), ο Δημήτρης Σταμάτης (πρόεδρος στο Παρακαταθηκών και Δανείων), η Νίκη Παυλίδου (δεν ενδιαφέρεται) και η Βίκη Νάκου (πρόεδρος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ υπάρχει και το ερώτημα «τι θα γίνει με τον Παναγιώτη Κοκκόρη;».
Στη λίστα της Α’ θα είναι και οι 6 εν ενεργεία βουλευτές (Γκιουλέκας, Ράπτη, Καλαφάτης, Σιμόπουλος, Ευθυμίου και Κούβελας) οι πολιτευτές του 2019 Διαμαντής Γκολιδάκης και Σύνθια Σάπικα (θεωρούνται βέβαιοι) και πολύ πιθανό ο Νίκος Καραγιανακίδης και η Αφροδίτη Λατινοπούλου. Νέο πρόσωπο θα είναι η Μαρία Σπυράκη και πολύ πιθανόν ο προερχόμενος από το Μητρώο Στελεχών Γιάννης Παπαγεωργίου και κάπου εκεί τελειώνουν οι βεβαιότητες. Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος ενδιαφέρεται να είναι στη λίστα, αν και την ίδια στιγμή παίρνει πρωτοβουλίες που δείχνουν δημαρχιακή ενδιαφέρον για τον κεντρικό δήμο. Από την άλλη η Βούλα Πατουλίδου -όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας- θα είναι ξανά μαζί του στη μάχη για την περιφέρεια. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να έχουμε άλλες μεταγραφές από την αυτοδιοίηκηση στη βουλευτική λίστα, όπως αυτή του Άγγελου Χαριστέα και του Σωκράτη Δημητριάδη αλλά και την επιστροφή του Γιώργου Ορφανού στη λίστα, ενώ πολλοί δείχνουν την καλή χημεία που υπάρχει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ευρωβουλευτίνας Εύας Καϊλή.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 27 Μαρτίου 2022