ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Και στο βάθος οι ευρωεκλογές

Νίκος Οικονόμου27 Νοεμβρίου 2023

Σε τροχιά ευρωεκλογών μπαίνει σιγά-σιγά η ΝΔ. Μπορεί ο Ιούνιος του 2024, όταν θα στηθούν οι επόμενες κάλπες για την εκλογή των νέων ευρωβουλευτών, να απέχει ακόμη αρκετά, όμως στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη η φράση που ακούγεται συχνά είναι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Ευρωεκλογές, λοιπόν. Ας ξεκαθαρίσουμε καταρχήν τα δεδομένα. Σε πολιτικό επίπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν από τη μεταπολιτευτική εκλογική ιστορία της χώρας ότι οι ευρωεκλογές είναι μία πονηρή και δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για τα μεγάλα κόμματα και ιδιαίτερα γι’ αυτά που κυβερνούν.

Κι αυτό γιατί αποτελούν μία καλή ευκαιρία για να εκφράσουν οι πολίτες μία ανώδυνη ψήφο διαμαρτυρίας. Ακόμη και σε εποχές που η ΝΔ ήταν απόλυτα κυρίαρχη οι πολίτες έστελναν σχεδόν πάντοτε μήνυμα μέσω των ευρωπαϊκών εκλογών. Το 2004 το 45,4% που είχε πετύχει το Μάρτιο η ΝΔ στις εθνικές εκλογές υποχώρησε το Ιούνιο στο 43,1%. Αντίστοιχα το Μάιο του 2019 η καλπάζουσα προς την εξουσία ΝΔ έπιασε στις ευρωεκλογές μόνο 33,2%, ένα ποσοστό που απείχε σημαντικά από το 39,8% που συγκέντρωσε το κόμμα στις εθνικές εκλογές, που διεξήχθησαν δύο μήνες αργότερα.

Άρα, οι ευρωεκλογές κρύβουν εκπλήξεις. Και με δεδομένο ότι μετά από την ευρωπαϊκή κάλπη η επόμενη αναμέτρηση θα είναι οι εθνικές εκλογές του 2027 κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί το εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου να αφήσει υπόνοιες για το ποιο κόμμα είναι το απόλυτα κυρίαρχο στη χώρα μας. 

Όπως είπε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ «το στοίχημα αυτής της κάλπης θα είναι σύνθετο: από τη μία να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα του τόπου και από την άλλη η Ελλάδα να εκλέξει στην Ευρωβουλή στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα δυναμώσουν την εθνική παρέμβαση στους δύσκολους κοινοτικούς συσχετισμούς. Και στα δύο μία είναι η απάντηση: η καθαρή νίκη της ΝΔ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Συνεπώς τα κομματικά ραντάρ έχουν αρχίσει να χτυπούν δυνατά στην Πειραιώς.

Πάμε τώρα στα τεχνικά θέματα. Οι επόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε όλη την Ευρώπη από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου του 2024. Για την Ελλάδα η ημερομηνία έχει ορισθεί για την Κυριακή 9 Ιουνίου. Τότε θα εκλεγούν οι 21 νέοι ευρωβουλευτές της χώρας μας.

Πώς θα γίνει η εκλογή τους; Με σταυρό, όπως είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη κατά στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό που δεν είχε πει τότε ο πρωθυπουργός ήταν το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που αφορά στο εκλογικό σύστημα και το οποίο δεν είναι άλλο από τις εκλογικές περιφέρειες. Το αν δηλαδή, θα γίνει σε μία πανελλαδική περιφέρεια όπως μέχρι τώρα ή θα προηγηθεί το σπάσιμο της χώρας σε 5 ή 7 περιφέρειες.

Τα δύο βασικά σενάρια είχαν πλην και συν. Το σπάσιμο της χώρας σε περιφέρειες θα βοηθούσε στο… σπάσιμο της παντοκρατορίας των μεγάλων ονομάτων και των celebrities, που δεν αρέσουν πολύ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προτιμά μία ομάδα πειθαρχημένη, εργατική και doers. 

Αυτό ήταν και το σενάριο που φαινόταν μέχρι πρόσφατα ότι θα επικρατούσε, όμως στο «κούμπωμά» του εμφανίστηκαν προβλήματα. Πώς θα προχωρούσαν οι συγχωνεύσεις των περιφερειών, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή αντιστοίχιση με τις έδρες; 

Πώς θα αντιμετωπισθούν τοπικές συμμαχίες που καταγράφηκαν και στις περιφερειακές εκλογές και προκάλεσαν εκπλήξεις στα εκλογικά αποτελέσματα; Ακόμη το γεγονός ότι το σπάσιμο των περιφερειών εφαρμόζεται μόνο σε μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία αλλά όχι σε μικρές συνέτεινε στο να γύρει τελικά η πλάστιγγα προς τη διατήρηση του σημερινού τρόπου εκλογής, με μία πανελλαδική περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής στις επόμενες ευρωεκλογές θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε και στις ευρωεκλογές του 2019.

Στην ευρωλίστα οι υποψήφιοι θα είναι συνολικά 42, ο κάθε ψηφοφόρος θα έχει δικαίωμα να σταυρώσει μέχρι 4 υποψηφίους και η Ελλάδα θα εκλέξει συνολικά 21 ευρωβουλευτές. Θυμίζουμε ότι το 2019 η κατανομή των εδρών ήταν η εξής: 8 έδρες για τη ΝΔ, 6 για τον ΣΥΡΙΖΑ, από 2 για ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και 1 έδρα για την Ελληνική Λύση. Από τη ΝΔ είχαν εκλεγεί οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης. Από αυτούς η Μαρία Σπυράκη έχει ακόμη αναστολή ιδιότητας του μέλους της ΝΔ και ο Γιώργος Κύρτσος έχει διαγραφεί από το κόμμα.

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι στην πανελλαδική πλέον λίστα; Όπως όλα δείχνουν στις σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ισχύσει ο κόφτης των θητειών, κάτι που θα σημαίνει ότι μένουν εκτός 5 σημερινοί ευρωβουλευτές (Σπυράκη, Ζαγοράκης, Βόζενμπεργκ. Κεφαλογιάννης και Κύρτσος). Aντίθετα εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές που το 2019 εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ενώ από τα νέα πρόσωπα ακούγεται το όνομα του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα και του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη και από τη Βόρεια Ελλάδα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Η νέα γραμματέας

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές ήταν στραμμένη και η αλλαγή στην ηγεσία της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας και ύστερα από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη νέος γραμματέας αναδείχτηκε η Μαρία Συρεγγέλα.

Πρόκειται για τον 9ο γραμματέα στην ιστορία της ΝΔ και την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Πρώτος γραμματέας της ΝΔ ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος εκλέχτηκε το 2001 επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή. Τον διαδέχτηκε ο Λευτέρης Ζαγορίτης που διετέλεσε γραμματέας από το 2006 μέχρι το 2010, ενώ επακολούθησαν οι Ανδρέας Λυκουρέντζος Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Στεργίου και Παύλος Μαρινάκης.

Η Μαρία Συρεγγέλα δεν είναι καινούρια στα κομματικά πράγματα, καθώς γνωρίζει τη ΝΔ αλλά και γενικότερα το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Υπήρξε παλιό μέλος της ΟΝΝΕΔ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της νεολαίας, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, υφυπουργός εργασίας και είναι σήμερα βουλευτής δυτικού τομέα Αθηνών.

Το στοίχημα των ευρωεκλογών δε θα είναι εύκολο για τη νέα «γαλάζια» γραμματέα, που πάντως θα έχει γερά στηρίγματα. Από την έμπειρη ομάδα που βρίσκεται εδώ και χρόνια δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη: τον γενικό διευθυντή του κόμματος Γιώργο Σμυρλή και τον Οργανωτικό Γραμματέα της ΝΔ Στέλιο Κονταδάκη, καθώς και τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο και Θανάση Νέζη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.11.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.