ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται στην ποδιά των αποδήμων

Νίκος Οικονόμου18 Απριλίου 2021

«Στο εξωτερικό υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα». Αυτό ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 σε όλες τις συνεδριάσεις του περίφημου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και ακουγόταν συχνά από το στόμα του αείμνηστου Ελληνοαμερικανού προέδρου του, Άντριου Άθενς. Ήταν οι εποχές που το ΣΑΕ αποτελούσε έναν σταθερό συνομιλητή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των μεγάλων κομμάτων και οι ομογενείς μία πολύ υπολογίσιμη πληθυσμιακή δύναμη. Με τις εκτιμήσεις να μιλούν για περίπου 10 εκατομμύρια Έλληνες που ζουν διασκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Επακολούθησαν πολλά. Μεταξύ των άλλων και το θρίλερ των εκλογών του 2000, τότε που οι Έλληνες κοιμήθηκαν με κυβέρνηση της ΝΔ και ξύπνησαν με πρωθυπουργό ξανά τον Κώστα Σημίτη. Η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν μόλις 72.000 ψήφοι σε σύνολο 7 εκατομμυρίων ψηφισάντων και η διελκυστίνδα πολιτικών αντιπαραθέσεων που επακολούθησε μεγάλη. Με τη ΝΔ να υποστηρίζει ότι την οριστική νίκη στις εκλογές εκείνες την έδωσαν μερικές χιλιάδες Έλληνες ομογενείς που ήρθαν -με αεροπλάνα και βαπόρια από την Κύπρο αλλά και από αλλού- για να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

21 χρόνια μετά η Βουλή ενέκρινε το νόμο για την ψήφο των αποδήμων, ένα νομοσχέδιο που ετοίμασε ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και το οποίο πέρασε σχεδόν ομόφωνα, καθώς ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Όμως για να γίνει αυτό έπρεπε να καμφθούν όλες οι ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης (κυρίως του ΚΚΕ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ) που θεωρούσαν ότι με την ψήφο των αποδήμων θα ευνοηθεί πολιτικά κυρίως η ΝΔ. Έτσι οι όροι, οι περιορισμοί και οι λεγόμενοι κόφτες που έβαλε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών (κατά πολλούς λανθασμένα) δεν ήταν λίγοι.

«Πολύ φασαρία για το τίποτε» έλεγαν από τον περασμένο Δεκέμβριο οι γνωρίζοντες, που επιβεβαιώθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την προηγούμενη διαβούλευση που έγινε στη Διαρκή Επιτροπή Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ακόμη και οι φορείς των Αποδήμων που είχαν κληθεί να τοποθετηθούν έλεγαν ότι με αυτούς τους όρους δε δικαιούνται να ψηφίσουν ούτε οι ίδιοι. Έτσι οι αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι θα ψηφίσουν 800.000 Έλληνες ομογενείς έγιναν σύντομα πολύ μικρότερες. Ενδεικτικό και το γεγονός ότι όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση που έγινε την Πέμπτη στην ίδια κοινοβουλευτική Επιτροπή στη σχετική πλατφόρμα που άνοιξε οι ενδιαφερόμενοι ήταν 1.000 και από αυτούς είχαν γραφθεί μέχρι στιγμής μόλις 100 ομογενείς…

Μέχρι που μία συνέντευξη της τομέαρχη αποδήμου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη άνοιξε ξανά το θέμα. Η βουλευτής της Πέλλας μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες της διασποράς και ότι όχι μόνο θα δώσει μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσει αμέσως μόλις επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας. Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα αν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών η κ. Τζάκρη απάντησε καταφατικά: «Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες της διασποράς. Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι και υποτιμητικοί», σημείωσε.

Το ερώτημα βέβαια αν η κ. Τζάκρη είχε πάρει έγκριση να κάνει αυτές τις δηλώσεις και αν συμφωνεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή τη ρύθμιση έμεινε αναπάντητο, όμως τα λόγια της ταξίδεψαν γρήγορα. Και έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου την υπόθεση ανακάλυψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος και από εκεί ταξίδεψαν στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο ένοικος είναι πλέον ο Μάκης Βορίδης και ο οποίος προετοίμασε τη σχετική αντεπίθεση. Η κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα ρύθμιση που προβλέπει σημαντικές αλλαγές στον νόμο του Δεκεμβρίου του 2019. Με ποιο σημαντική αυτή που δίνει το δικαίωμα στους ομογενείς να ψηφίσουν αν έχουν αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Η πολιτική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αφόρητη, καθώς όλα στηρίζονταν σε αυτά που είχε δηλώσει η αρμόδια τομεάρχης του. Παρόλα αυτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να ξεφύγει κάνοντας ρελάνς και καταθέτοντας δική του πρόταση. Χαρακτήρισε «πυροτέχνημα Βορίδη» την πρωτοβουλία και πρότεινε την δική του τροπολογία για εκλογή από την ψήφο των ομογενών τεσσάρων εδρών βουλευτών Επικρατείας που θα εκπροσωπούν τους Ελληνες του εξωτερικού. Μία για την Ευρώπη, μια για τη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, μια των Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και μία των υπολοίπων χωρών. Το ποια θα είναι η πολιτική επίπτωση της στάσης αυτή θα φανεί στο μέλλον…

Στη Βουλή παρουσία Πολάκη

Ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση που έγινε την Πέμπτη στην Επιτροπή της Βουλής, παρουσία του Παύλου Πολάκη, που προσήλθε για να ενισχύσει την παρουσία του κόμματος. Ο φωνακλάς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διέκοπτε τον κ. Βορίδη, ενώ τελικά αποχώρησε από την αίθουσα, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραβιάσει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για ανακόλουθη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και συμπυκνώνεται στην πρόταση να συμμετάσχουν ισότιμα στην εκλογική διαδικασία όλοι οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, σε αντίθεση με την πρόταση της αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην προσμετράται στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος η ψήφος των αποδήμων.

Παράλληλα ο κ. Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί με μία ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων. «Θέλετε να ψηφίσουν οι άνθρωποι ή δεν θέλετε να ψηφίσουν; Από αυτό το αμείλικτο ερώτημα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ξεφύγει», κατέληξε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φθηνούς επικοινωνιακούς λόγους», υποστήριξε ότι θέλει να εργαλειοποιήσει την ψήφο των απόδημων και απέδωσε «το πυροτέχνημα αυτό σε προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει ατζέντα από τα φλέγοντα θέματα στα οποία απέτυχε, αλλά και σε έναν γενικότερο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό». Για τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, που ήταν παρούσα στην Επιτροπή, αλλά δεν προβλέπονταν να μιλήσει, ανέφερε ότι αυτή ήταν εξαρχής η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπαναχώρησε ώστε να υπάρξει νόμος, όπως και έγινε.

«Κούνια που σας κούναγε όμως, αν νομίζετε ότι έχετε τους απόδημους στο τσεπάκι σας», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Βορίδη.

Στο δια ταύτα τώρα: Η ρύθμιση θεωρείται δύσκολο να περάσει, καθώς χρειάζονται 200 ψήφοι στην Ολομέλεια της Βουλής για να ισχύσει άμεσα. Μέχρι στιγμής υπέρ έχουν ταχθεί η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, κάτι που σημαίνει 190 ψήφοι. Αντίθετα κατά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ αλλά και το ΜΕΡΑ 25. Όσο για την τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στα τέλη του Μαΐου καθώς μεσολαβούν άλλες 3 συνεδριάσεις της Επιτροπής και η τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18 Απριλίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.