Επιστροφή στα εσωτερικά και τα ζητήματα της καθημερινότητας φέρνουν οι επόμενες ημέρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Το «αγκάθι» με τους αγρότες παραμένει στο τραπέζι, ενώ και το θέμα που σχετίζεται με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται στην επικαιρότητα.
Την ίδια στιγμή όλη η κυβέρνηση και η ΝΔ μπαίνουν σιγά-σιγά σε προσυνεδριακούς και προεκλογικούς ρυθμούς. Το 15ο συνέδριο έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 5, 6 και 7 Απριλίου στο Ζάππειο και αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση για σκέψεις που αφορούν την 50χρονη πορεία και ιστορία της ΝΔ αλλά και για το μέλλον. Το γεγονός ότι θα διεξαχθεί στο Ζάππειο έχει τους συμβολισμούς του ενόψει και της επερχόμενης εκλογικής μάχης, ενώ οι κομματικές μηχανές θα ανέβουν από αυτήν την εβδομάδα με τη διοργάνωση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ που θα γίνει την Παρασκευή και στην οποία θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια είναι πιθανόν στην πορεία προς το συνέδριο να διοργανωθούν και προσυνέδρια, ενώ εντός του Απριλίου θα οριστικοποιηθεί και η ευρωλίστα για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου. Με κυρίαρχο ερωτηματικό το αν θα είναι ξανά υποψήφιοι οι ευρωβουλευτές που έχουν ήδη συμπληρώσει δύο θητείες.
Για την Ελίζα Βόζεμπεργκ το κλίμα είναι θετικό, για τους άλλους τρεις (Μανόλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη και Θόδωρος Ζαγοράκης) δεν υπάρχουν προγνωστικά. Ένα ζήτημα πάντως που δημιουργεί συζητήσεις είναι το αν θα υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πώς δηλαδή θα γίνει αποδεκτή και θα εξηγηθεί η υποψηφιότητα της κ. Βόζεμπεργκ και όχι αυτή του κ. Κεφαλογιάννη ή του κ. Ζαγοράκη. Ταυτόχρονα σιγά-σιγά κλειδώνουν και οι νέες υποψηφιότητες. Μετά την Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Δημήτρη Τσιόδρα και τον Πύρρο Δήμα κλείδωσε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς που το ανακοίνωσε αυτές τις ημέρες μόνος του.
Από τον Βορρά βεβαιότητα υπάρχει για τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ενώ όλα παραμένουν ανοιχτά για την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Στην ευρωλίστα θα είναι εκ νέου οι σημερινοί ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα Μαρία Ασημακοούλου και Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Θετικά αξιολογούνται τα ταξίδια
Ταυτόχρονα τα ταξίδια σε Ινδία και Κατάρ αξιολογούνται θετικά από την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Στην Ινδία πέρα από τις πολιτικές επαφές η φράση που έμεινε είναι «και τώρα η τεχνολογία». Η ελληνική αποστολή βρέθηκε στην αποκαλούμενη και «Σίλικον Βάλεϊ της Ινδίας», την πόλη Μπανγκαλόρ, όπου έγιναν επαφές της με ινδικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να διερευνήσουν πιθανές συνεργασίες.
Έχοντας διαμορφώσει το τρίτο μεγαλύτερο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά και αποτελώντας σημαντικό κρίκο της τεχνολογικής άνθησης της Ινδίας, η πόλη Μπανγκαλόρ αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία. Αυτό τόνισε και στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προτρέποντας σε μεγαλύτερη συνεργασία και στο χώρο της τεχνολογίας με τους Ινδούς.
«Η Ινδία αποτελεί ισχυρή δύναμη στο χώρο της τεχνολογίας και η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ανθεί με ‘αιχμή’ κυρίως το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Οπότε βλέπω ότι μπορούν να υπάρξουν πολλές συνέργειες εδώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βομβάη.
Αν και ραντεβού που είχαν κλειστεί αφορούσαν για όλο το εύρος των δραστηριοτήτων που εκπροσωπούν οι Έλληνες συμμετέχοντες στην αποστολή της Ινδίας, εν τούτοις τα περισσότερα αφορούν διάφορους τομείς της τεχνολογίας, οπότε και τη μερίδα του λέοντος συγκέντρωσαν εταιρείες, επαγγελματίες και φορείς γύρω απ’ το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.
Συναντήσεις
Το κλίμα γενικά ήταν πολύ θετικό, ιδίως μετά την εκδήλωση στη Βομβάη, παρουσία του πρωθυπουργού. Η εκδήλωση ήταν πετυχημένη όχι μόνο λόγω της προσέλευσης των Ινδών επιχειρηματιών με πιθανό κίνητρο την παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως γιατί υπήρξαν περισσότερα και στοχευμένα ραντεβού τα οποία δημιουργούν υποσχέσεις για το μέλλον καθώς και για την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι δύο κυβερνήσεις.
«Θέσαμε στόχο με τον πρωθυπουργό Modi να διπλασιάσουμε το εμπόριο μας μέχρι το 2030. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα. Αφορά επίσης τις επενδύσεις. Επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες στην Ινδία, επενδύσεις από ινδικές εταιρείες στην Ελλάδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Τimes Now» και τη δημοσιογράφο Navika Kumar, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ινδία.
Στο συνέδριο που έγινε στη Βομβάη, που είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ινδίας και πρωτεύουσα του Bollywood, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας.
Μάλιστα ο ίδιος προχώρησε και σε συζητήσεις τόσο στο Νέο Δελχί όσο και στη Βομβάη με Ινδούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για την ελληνο-ινδική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας της Ινδικής Βιομηχανίας, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι τρόποι ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας. Μάλιστα το προσεχές διάστημα η Συνομοσπονδία θα διοργανώσει επιχειρηματική αποστολή για την επίσκεψη της στην Αθήνα.
Τα ερωτηματικά με Κασσελάκη
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν και τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα τελευταία 24ωρα, χωρίς ωστόσο να τοποθετούνται δημόσια.
«Δεν σχολιάζουμε τα εσωτερικά άλλων κομμάτων» είναι η μονότονη απάντηση που δίνουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να μην κάνουν δηλώσεις που μπορεί να εκληφθούν ως εμπλοκή στα ζητήματα της Κουμουνδούρου ή ως ένδειξη αλαζονείας απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές.
Το γεγονός ότι αποφεύγονται τα σχόλια δεν σημαίνει ότι δεν συζητούν και δεν αξιολογούν τις εξελίξεις. Από την στιγμή μάλιστα που σε 100 ημέρες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές τις οποίες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εθνική κάλπη», ανεβάζοντας τον πήχη για το αποτέλεσμα και την σημασία του. Η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει εγκλωβισμένη σε μία διαρκή εσωστρέφεια που την καθιστά πρόβλημα ως προς τον θεσμικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει, όπως παρατηρούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη. «Θέλουμε αυτές οι διεργασίες να οδηγήσουν σε μία δημιουργική αντιπολίτευση, τη χρειαζόμαστε, τη χρειάζεται θεσμικά η χώρα», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, προσθέτοντας ότι «θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή να έχουμε αντιπροτάσεις για τα πολύ μεγάλα νομοσχέδια που περνάμε, να γίνεται δημιουργική συζήτηση για τις πολύ μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που γίνονται».
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε μονοψήφια νούμερα, ενώ προφανώς και δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το τι μέλει γενέσθαι στη νέα κάλπη που θα στηθεί. Πάντως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο υπάρχουν και αυτοί που αναρωτιούνται για το λόγο της παρέμβασης Τσίπρα, καθώς δεν λείπουν και οι πολλοί καχύποπτοι που βλέπουν ότι μπορεί να αποσκοπεί στην τελική ενίσχυση του Στέφανου Κασσελάκη σε περίπτωση που κερδίσει εκ νέου τις εκλογές. Από την άλλη υπάρχουν και οι προβληματισμοί για το τι θα συμβεί με τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν λόγω του κ. Κασσελάκη από το κόμμα, αν τελικά η νίκη γύρει προς την άλλη μεριά και νέος πρόεδρος αναδειχτεί ο αντίπαλος του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα επιστέψουν στο μαντρί;» όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Στην κυβέρνηση και τη ΝΔ εκτιμούν ότι η αποδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παίρνει δομικά χαρακτηριστικά με την κατάσταση να δείχνει μη αναστρέψιμη και τον χώρο της Κεντροαριστεράς να μοιάζει με κινούμενη άμμο. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη έχει υποχωρήσει οριστικά από τη δεύτερη θέση και σε αυτήν έχει σκαρφαλώσει, έστω και με χαμηλά ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί πλέον τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό φαίνεται ότι αξιολογείται και από το κυβερνητικό επιτελείο που στρέφει όλο και συχνότερα τα πυρά του προς την Χαριλάου Τρικούπη και όχι στην Κουμουνδούρου. «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη είναι εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Υποστηρίζοντας ότι οι αιτιάσεις που έχει θέσει ο κ. Ανδρουλάκης δεν ισχύουν, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε πως αυτό «είναι η τελευταία απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως πίστευαν και όπως μας έλεγαν -και όπως κι εμείς θέλαμε- να είναι. Δηλαδή μία αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, μία σοβαρή εναλλακτική του προοδευτικού χώρου, αλλά είναι μία από τα ίδια».
Η επίθεση του κ. Μαρινάκη στο προοδευτικό πρόσημο του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που μπορεί να απευθυνθεί και να διεκδικήσει ψήφους στον χώρο του κέντρου, όπου κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Επί της ουσίας, το αντιμετωπίζουν ήδη ως την αξιωματική αντιπολίτευση της επόμενης ημέρας, έστω κι αν τα ποσοστά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν μία δυναμική που μπορεί να απειλήσει την κεντροδεξιά παράταξη.
Τη ίδια στιγμή υπάρχει και ο κίνδυνος από τα δεξιά. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές μπορεί και να βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ. Η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ ανεβάζουν τα ποσοστά τους και ειδικά σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, όπου κινούνται πολύ υψηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο τους. Έχοντας διαγνώσει τον κίνδυνο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα απευθύνονται στο συντηρητικό κοινό της κεντροδεξιάς παράταξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι νέοι ποινικοί κώδικες που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές και υποχρεωτική έκτιση ποινής και ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή. Επίσης τα θέματα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, της αστυνόμευσης και της καλής διαχείρισης του μεταναστευτικού θα ανέβουν σταδιακά ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα το επόμενο διάστημα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.02.2024