Περίοδο καλοκαιρινών μεταγραφών στο ποδόσφαιρο θυμίζει αυτές τις ημέρες η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Σε όλα τα γαλάζια στέκια της πόλης οι συζητήσεις έχουν σχεδόν ως μοναδικό θέμα τα ψηφοδέλτια και τα ονόματα της ευρύτερης κεντροδεξιάς που θα είναι υποψήφια, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις όπου η μάχη για την εξασφάλιση κάποιου υποψηφίου είναι σκληρή.
Οι λόγοι για αυτή τη μεγάλη αναταραχή είναι προφανείς, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας οι αυτοδιοικητικές και οι εθνικές εκλογές θα συμπέσουν χρονικά.
Οι ταυτόχρονες κάλπες τον Μάιο είναι κάτι που ανατρέπει τους παραδοσιακούς σχεδιασμούς των υποψηφίων αλλά και τα σχέδια των κομμάτων. Κι αυτό γιατί πάντοτε στην Ελλάδα οι εκλογές της αυτοδιοίκησης διεξάγονταν σε χρονική απόσταση από την ημερομηνία των εθνικών εκλογών.
Οι δημοτικές εκλογές του 1978 έγιναν ένα χρόνο μετά τη δεύτερη μεταπολιτευτική εκλογική νίκη της ΝΔ, οι δημοτικές του 1982 πραγματοποιήθηκαν έναν χρόνο μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε όλες τις δημοτικές αναμετρήσεις που επακολούθησαν η απόσταση από τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ήταν τουλάχιστον 12 μήνες: το 2000 και το 2004 έγιναν οι εθνικές εκλογές, στο ενδιάμεσο (το 2002) οι αυτοδιοικητικές, το 2007 και το 2009 στήθηκε η εθνική κάλπη, το 2006 και το 2010 οι αυτοδιοικητικές κάλπες, 2012 και 2015 διεξήχθησαν οι εθνικές εκλογές και οι αυτοδιοικητικές το 2014.
Το 2019 όμως όλα ανατρέπονται. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τις δύο τελευταίες Κυριακές του Μαΐου (19 και 26), ενώ είναι σίγουρο ότι ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί μαζί με τις ευρωεκλογές. Όσο για τη μητέρα των μαχών, που είναι οι εθνικές εκλογές, όλα τα σενάρια προβλέπουν ότι δεν θα απέχει πολύ από τη μάχη της αυτοδιοίκησης. Είτε οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Μάρτιο είτε τον Μάιο είτε τον Οκτώβριο, θα είναι πολύ κοντά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Έτσι δυσκολεύουν και οι σχεδιασμοί στον χώρο των κομμάτων και ιδιαίτερα στη ΝΔ, που διαθέτει παραδοσιακά πολλά ερείσματα στην αυτοδιοίκηση, καθώς πολλοί γαλάζιοι μνηστήρες προβληματίζονται για το πού θα είναι υποψήφιοι, στη Βουλή ή την αυτοδιοίκηση. Τα διλήμματα πολλά: αν πουν «ναι» στην αυτοδιοίκηση, σε ποια κάλπη θα συμμετάσχουν;
Της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας ή στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης; Αν πουν «ναι» στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ποιον συνδυασμό θα είναι υποψήφιοι, καθώς μόνο από τον χώρο της ΝΔ και στον κεντρικό δήμο υπάρχουν ήδη πέντε συνδυασμοί;
Οι βουλευτικοί διαγκωνισμοί
Στη βουλευτική λίστα οι διαγκωνισμοί ήταν και παραμένουν έντονοι. Κι αυτό γιατί με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, η εκλογική δύναμη της ΝΔ θα αυξηθεί τόσο στην Α' -όπου το 2015 εκλέχτηκαν μόλις 4 βουλευτές- όσο και τη Β' Θεσσαλονίκης -όπου αναδείχτηκαν 2 βουλευτές. Για την πρώτη εκλογική περιφέρεια είναι πιθανό οι έδρες να φτάσουν τις 6 ή και τις 7, ενώ στη Β' το σενάριο προβλέπει 3 έδρες.
Για την Α' έχουν κλειδώσει τα ονόματα του Κώστα Καραμανλή, του Κώστα Γκιουλέκα, του Σταύρου Καλαφάτη και της Έλενας Ράπτη που είναι εν ενεργεία βουλευτές, καθώς και της ευρωβουλευτίνας Μαρίας Σπυράκη που θεωρείται και η πιο ισχυρή ενίσχυση. Στη λίστα θα βρεθούν πολλά καινούργια ονόματα από το Μητρώο Στελεχών, όπως ο καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης, ο οικονομολόγος Γιάννης Παπαγεωργίου και πιθανώς ο μηχανολόγος-μηχανικός Μάριος Δράμαλης και ο επιχειρηματίας Θόδωρος Τριανταφυλλίδης.
Επίσης ακούγονται τα ονόματα της δημοτικής υπαλλήλου Βίκυς Νάκου και της δημοσιογράφου της ΕΡΤ-3 Σύνθιας Σάπικα. Ακόμη, ο πρώην γενικός γραμματέας δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος, η πολιτεύτρια Άννα Ευθυμίου και η δικηγόρος Αφροδίτη Λατινοπούλου, ενώ πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι στη λίστα θα είναι και ο Δημήτρης Κούβελας, που θα επιχειρήσει μεταγραφή από την αυτοδιοικητική στην εθνική κάλπη.
Επίσης, όλο και πιο έντονα συζητιέται το να είναι υποψήφιος βουλευτής ο πρώην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Συζητήσεις γίνονται και για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο, τον οποίο κάποιοι βλέπουν μεταξύ της Α’ Θεσσαλονίκης και του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, ενώ υπάρχουν και οι «ποταμίσιοι» Φάνης Ουγγρίνης και Νιόβη Παυλίδου (η τελευταία φέρεται να σκέφτεται και την αυτοδιοικητική κάλπη).
Αντίθετα εκτός βουλευτικής λίστας θα βρεθεί ο Γιώργος Ορφανός, που κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ήταν πρώτος επιλαχών στη λίστα του 2015. Η βουλευτίνα Κατερίνα Μάρκου οδεύει προς τον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας, ο Κώστας Κιλτίδης θα είναι υποψήφιος στο Κιλκίς, ενώ εσχάτως φαίνεται ότι ο Δημήτρης Σταμάτης ξανασκέφτεται τη βουλευτική υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Στη Β' σίγουροι για τη λίστα θεωρούνται οι βουλευτές Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και ο εκ μεταγραφής από τους ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ υπάρχει και το σενάριο της υποψηφιότητας του βουλευτή Αριστείδη Φωκά που αποχώρησε από την Ένωση Κεντρώων.
Στη λίστα θα είναι ακόμη ο πρώην γενικός γραμματέας συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η πολιτεύτρια Ανατολή Κωνσταντινίδου, καθώς και κάποια νέα ονόματα, όπως ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεοφάνης Παπάς και ο Κώστας Ευθυμίου, που κινούνται κοντά στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε δήμο Θεσσαλονίκης και περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Πολλές συζητήσεις γίνονται και για τους υποψήφιους της αυτοδιοικητικής κάλπης. Ο Νίκος Ταχιάος θα κάνει αξιολόγηση, ενώ έχει αρχίσει ήδη κουβέντες με πολλούς. Φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της κόρης του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Ιωάννας Κοσμοπούλου, ενώ συζητήσεις γίνονται με τους ενεργεία δημοτικούς συμβούλους των Εντάξει Σωκράτη Δημητριάδη, Στέφανο Γωγάκο και Νίκο Ζεϊμπέκη.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακοίνωσε ήδη 21 ονόματα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οι παλιοί συνεργάτες του Ντίνου Κοσμόπουλου Χρήστος Καραγιαννόπουλος και οι νεοδημοκράτες Πολύκαρπος Παπαδόπουλος και Δρόσος Τσαβλής. Με τον Μάκη Κυριζίδη θα είναι υποψήφιοι οι Στέλλα Αβραμίδου και Δημήτρης Ράπτης που ήταν εκλεγμένοι με τον συνδυασμό του Σταύρου Καλαφάτη, ενώ ισχυρό ψηφοδέλτιο ετοιμάζει και ο Γιώργος Ορφανός. Κρατείστε ακόμη και τα ονόματα του Βασίλη Γάκη και του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου που συζητιούνται πολύ στο νεοδημοκρατικό χρηματιστήριο.
Το βαρύ πυροβολικό βέβαια της κεντροδεξιάς αυτοδιοίκησης ακούει στο όνομα Απόστολος Τζιτζικώστας, που εμφανίζεται πολύ ισχυρός στη μάχη για την επανεκλογή του στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επιβεβαιώνεται και από τη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει υποψήφιο να τοποθετήσει απέναντί του. Μάλιστα ακούγεται ότι θα προχωρήσει σε μεγάλη ανανέωση του ψηφοδελτίου του, εντάσσοντας πρόσωπα από όλους τους χώρους, κάνοντας σημαντική διεύρυνση και με αρκετά ονόματα-εκπλήξεις.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Δεκεμβρίου 2018