ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Πρωταγωνιστής ο πρωθυπουργός, στόχος η επιπλέον συσπείρωση, σύνθημα η σταθερότητα

Νίκος Οικονόμου27 Μαΐου 2024

Δύο εβδομάδες πριν στηθούν οι ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς συγκρατημένα χαμόγελα και δύο χαρακτηριστικά: μία μεγαλύτερη ηρεμία από ό,τι συναντούσε κανείς πριν από έναν μήνα, αλλά και μία μεγάλη εγρήγορση για τη μάχη της τελικής ευθείας που όπως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι πολύ κρίσιμη.

Το τελευταίο δεκαήμερο ήταν καθοριστικό για την επιστροφή μίας σχετικής αισιοδοξίας και ηρεμίας στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς όπου γίνεται ο σχεδιασμός για τις ευρωεκλογές, με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 33% των περασμένων ευρωεκλογών. Με τον πρωθυπουργό να παραμένει το ισχυρό χαρτί και ο πρωταγωνιστής στην τελική ευθεία.

Και αυτό γιατί η επιχείρηση «Βόρεια Ελλάδα» πήγε καλά. Και η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Θράκη στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, όπου περιόδευσε σε Έβρο και Ροδόπη και στη συνέχεια οι επισκέψεις στην Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας, αύξησαν τη συσπείρωση στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, κάτι που θεωρείται για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ ιδιαίτερα κρίσιμη. Γι’ αυτό και οι συχνές αναφορές του πρωθυπουργού στην αποχή και την αδράνεια, έτσι ώστε να περιοριστούν αυτά τα δύο φαινόμενα, που όπως δείχνουν οι μυστικές μετρήσεις που γίνονται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη ΝΔ.

Ταυτόχρονα η αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ περιόρισε και το πρόβλημα προς τα δεξιά του κυβερνητικού κόμματος, που πριν από τρεις εβδομάδες εμφανίζονταν αρκετά μεγάλο. «Ο Βελόπουλος δεν εξαϋλώθηκε, αλλά μαζεύτηκε σημαντικά», λένε στην Πειραιώς.

Στο γενικότερα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας συνέτειναν και οι εξελίξεις στα μέτωπα των σχέσεων της χώρας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπου οι εντάσεις οι οποίες καταγράφηκαν φαίνεται ότι ευνόησαν το κυβερνητικό κόμμα. Ιδιαίτερα οι νέες κόκκινες γραμμές που διατύπωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη «ΜτΚ» αλλά και στις παρεμβάσεις που έκανε κατά την περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία βοήθησαν σημαντικά στην αύξηση της συσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ.

Το ζήτημα της τήρησης των αρχών της καλής γειτονίας έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, μια και τόσο η Αλβανία όσο και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ξεκινήσει τον δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική και έτσι με άμεσο τρόπο συνδέεται και με τις ευρωεκλογές και την ενίσχυση της ΝΔ, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει από πιο ισχυρές θέσεις την ευρωπαϊκή πορεία και των δύο χωρών.

Στην επιχείρηση «δεξιά πολυκατοικία» πλην του Κυριάκου Βελόπουλου περιλαμβάνονται και άλλα δύο κόμματα: η Νίκη και η Φωνή Λογικής που καταγράφουν δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα. Για το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού οι σχετικές κινήσεις έγιναν έγκαιρα με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, όταν ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται με τα κόμματα. Όσο για το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που φαίνεται ότι εισπράττει ένα ποσοστό ψηφοφόρων των Σπαρτιατών γίνονται οι σχετικές οργανωτικές κινήσεις για να περιοριστεί η δύναμή του που εμφανίζεται ενισχυμένη ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Η προσοχή στο οργανωτικό κομμάτι

Σε πολιτικό επίπεδο η στόχευση των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα δεν έχει κάποιο πολύ συγκεκριμένο κόμμα. Μία γενική κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την προεκλογική τακτική του Στέφανου Κασσελάκη είναι αυτή που σίγουρα ξεχωρίζει, χωρίς όμως να είναι συνεχής και έντονη. Αντίθετα το μέτωπο προς τον ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται να έχει ατονήσει και δεν αναμένεται να αναθερμανθεί μέχρι τις εκλογές.

Η προσοχή όλων επικεντρώνεται πλέον στο οργανωτικό κομμάτι των δύο τελευταίων εβδομάδων. Ένα κομμάτι θα αφορά στις περιοδείες του πρωθυπουργού που θα συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και θα έχουν το γνωστό χαρακτηριστικό: Κυβερνητικές εξαγγελίες και απολογισμοί του έργου της κυβέρνησης, καθώς και περιοδείες σε επιλεγμένες περιοχές. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί μεταξύ των άλλων την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ την τελευταία εβδομάδα είναι προγραμματισμένες οι δύο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Η μία στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 5 Ιουνίου και ή άλλη στην Αθήνα την Παρασκευή πριν από τις ευρωεκλογές.

Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού θα βρεθούν τα θέματα της ακρίβειας και της καθημερινότητας, ενώ στο πολιτικό επίπεδο το μήνυμα θα είναι σαφές. Υπέρ της σταθερότητας και της ισχυρής εκπροσώπησης της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα θα κορυφωθούν και οι περιοδείες. Καταρχήν των 12 υπουργών που έχουν αναλάβει τις 12 περιφέρεις της χώρας και στη συνέχεια των μικτών κλιμακίων της ΝΔ στα οποία μετέχουν υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, βουλευτές και κομματικά στελέχη, που περιοδεύουν σε νομούς και εκλογικές περιφέρειες. Ταυτόχρονα έχει γίνει και σχεδιασμός επισκέψεων βουλευτών σε όλους τους δήμους της χώρας.

Η περιοδεία στη Θεσσαλονίκη

Στη βελτίωση του κλίματος στο κυβερνητικό στρατόπεδο βοήθησε και η γεμάτη και επιτυχημένη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Με ανακοινώσεις και καινούργιες πρωτοβουλίες για την πόλη σε επίπεδο έργων, όπως ήταν η παρουσίαση της μελέτης για τις επεκτάσεις του Μετρό, το ξεκαθάρισμα του μοντέλου που επιλέγει η κυβέρνηση για την ανάπλαση της ΔΕΘ, αλλά και το μικρό δώρο που λέγεται Παλατάκι της Καλαμαριάς, το οποίος -όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός- θα αποτελέσει ένα είδος έδρας της Βουλής στη Θεσσαλονίκη.

Τα μηνύματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν σαφή: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, με έργα που προωθεί, υλοποιεί, αλλά και τελειώνει αυτή η κυβέρνηση. Από την άλλη ο πρωθυπουργός κοίταξε και προς τα δεξιά της ΝΔ και το παραδοσιακό ακροατήριό της, με τις επισκέψεις του στο Πολεμικό Μουσείο και στο Πλωτό Μουσείο του Βέλους, καθώς και με τη συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, αλλά έριξε ματιές και προς την άλλη μεριά, δηλαδή προς το κέντρο.

Εδώ συμβολική αλλά και ουσιαστική η συνάντηση που είχε με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η καλή θεσμική συνεργασία των δύο πλευρών, αλλά και το παρών που δήλωσε πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στα δύο πρώτα αιτήματα (συνολικού κόστους 13 εκατομμυρίων ευρώ) του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τον δήμο για τη βραδινή αποκομιδή, αλλά και για την ανάπλαση τη Πλατείας Ελευθερίας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.05.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.