Να ξαναβρεί ρυθμούς επιχειρεί αυτό το διάστημα η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα όπου τόσο οι κομματικές δραστηριότητες όσο και οι δημόσιες εκδηλώσεις είχαν ανασταλεί, δύο ψηφιακές εκδηλώσεις σε διάστημα δέκα ημερών ήρθαν για να ταρακουνήσουν τα λιμνάζοντα νερά στο γαλάζιο στρατόπεδο της πόλης.
Η πρώτη εκδήλωση ουσιαστικά διοργανώθηκε από την κεντρική διοίκηση του κόμματος, με τις προσκλήσεις να στέλνονται από την Πειραιώς. Θέμα της τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη και ομιλητές τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη, την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκο Ποζρυκίδη. Η δεύτερη εκδήλωση έγινε από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, ένα κομματικό θεσμό που δημιουργήθηκε επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη με σκοπό να αναδείξει νέα πρόσωπα από τις τοπικές κοινωνίες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις κομματικές λειτουργίες είτε ενισχύοντας τη ΝΔ είτε μπαίνοντας στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών (το γεγονός ότι και οι δύο εκδηλώσεις δεν είχαν οργανωτή τη Διοικούσα της ΝΔ έχει τη σημασία της…).
Θέμα της εκδήλωσης, που έγινε την περασμένη Δευτέρα ήταν η οικονομία της Θεσσαλονίκης μετά την πανδημία, με ομιλητές τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, τον πρόεδρο του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βασίλη Γεωργιάδη, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, καθώς και τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφετεριών του νομού Θεσσαλονίκης Γιάννη Φιλοκώστα.
Αν και οι κομματικοί είχαν καιρό να τα πουν και στις δύο εκδηλώσεις δεν ακούστηκαν υψηλοί τόνοι και έντονα παράπονα, υπήρξε όρεξη για κουβέντα, αλλά όχι μεγάλη συμμετοχή. Γενική ήταν η αναγνώριση της δυσκολίας της κατάστασης που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και η εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται δίπλα στα προβλήματα. Ακόμη καταγράφηκε ένα καλό κλίμα σε ότι αφορά την επικοινωνία σε διάφορα επίπεδα εντός του γαλάζιου στρατοπέδου. Δεν ακούστηκαν για παράδειγμα οι κλασσικές γκρίνιες που ακούγονταν παλιότερα στη ΝΔ για κλειστές πόρτες υπουργείων και για υπουργούς που δεν βγαίνουν στα τηλέφωνα. Επίσης δεν εκφράστηκαν διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι το κόμμα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο υπολειτουργεί και ότι η τοπική κομματική οργάνωση απέχει από την πολιτική επικαιρότητα της πόλης, όπως ακούγεται ως αιχμή σε συζητήσεις γαλάζιων της πόλης.
Στο πολιτικό «δια ταύτα» η εκτίμηση που κυριάρχησε ήταν ότι παρά την πανδημία τα έργα της Θεσσαλονίκης έχουν μπει στο αυλάκι. Η κατάσταση στους δρόμους -και γιατί έχουν ριχτεί περισσότερα λεωφορεία του ΟΑΣΘ αλλά και λόγω της μείωσης της κίνησης των πολιτών λόγω κορονοϊού- έχει βελτιωθεί, ενώ για το μετρό όλοι περιμένουν τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το FlyOver προχωρά χωρίς προβλήματα, όπως και το ThessINTEC. Eκεί που υπάρχουν διχογνωμίες είναι το ζήτημα της ΔΕΘ, όπου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και υλοποιεί το σχέδιο ανάπλασης των εγκαταστάσεων της Έκθεσης στους σημερινούς χώρους της ΔΕΘ. Η πρόταση για μετεγκατάσταση στα δυτικά έχει υποστηρικτές, όπως και το σύνθημα περί ενίσχυσης της ανάπτυξης στη δυτική Θεσσαλονίκη. Κάτι που ανάγκασε τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Σταύρο Καλαφάτη στις παρεμβάσεις του να μιλήσει για ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και για την απόφαση της κυβέρνησης να παρεμβαίνει με έργα εκεί όπου χρειάζεται χωρίς χωροταξικά κριτήρια.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η επόμενη ημέρα στην οικονομία. Γιατί μπορεί οι γαλάζιοι να αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι κοντά στα προβλήματα, αναρωτιούνται όμως αν οι επιδοτήσεις που δίνονται φτάνουν. Κάτι που φάνηκε από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Ξενοδόχων και της Εστίασης, που ζωγράφισαν με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις της πανδημίας πάνω στους κλάδους τους.
Πάντως οι εκδηλώσεις της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν. Με θέματα που θα έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στην παιδεία και το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, αλλά και για την υγεία.