Τρία είναι τα μηνύματα από το χθεσινό προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο έχει να κάνει με την επιστροφή του κόμματος στην κανονικότητα. Ήταν η πρώτη μετά την πανδημία μεγάλη και δια ζώσης ανοικτή εκδήλωση της ΝΔ με τόσο κόσμο. Στο συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης προσήλθαν σχεδόν 1.000 άτομα, κάτι που είχε να συμβεί από την πρώτη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός το 2019. Επακολούθησαν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας και οι ομιλίες του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ τόσο το 2020 όσο και το 2021 έγιναν μπροστά από περιορισμένο ακροατήριο.
«Ήταν καλό που τα είπαμε με ακροατήριο. Ο κόσμος της παράταξης το χρειαζόταν» σημείωσε λίγο μετά τη λήξη του προσυνεδρίου γαλάζιος βουλευτής της Θεσσαλονίκης.
Το δεύτερο μήνυμα έχει να κάνει με τις ομιλίες στελεχών της ΝΔ Θεσσαλονίκης που ανέβηκαν στο βήμα του προσυνεδρίου. Μίλησαν όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης πλην του Θόδωρου Καράογλου που βρισκόταν σε κοινοβουλευτική αποστολή εκτός Ελλάδας και του Κώστα Καραμανλή που δεν παραβρέθηκε στο προσυνέδριο. Ακόμη το λόγο πήραν και τα τρία πιο υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, όπως ο πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ Τάσος Σπηλιόπουλος και οι πρόεδροι των δύο ΔΕΕΠ Θόδωρος Μητράκας και Θωμάς Βράνος. Με τις ομιλίες να ξεφεύγουν από τη συνήθη γκρίνια που επικρατούσε σε τέτοιες εσωκομματικές συναντήσεις με παράπονα για κλειστές υπουργικές πόρτες, για υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους που δεν απαντούν στα τηλέφωνα ή για έργα που δεν προχωρούν. Τέτοια σχόλια δεν ακούστηκαν το Σάββατο στο προσυνέδριο της ΝΑ. Αντίθετα γενική ήταν η αναγνώριση ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τις διάφορες κρίσεις και ότι τα έργα στη Θεσσαλονίκη προχωρούν.
Ο Σάββας Αναστασιάδης έκανε λόγο για τη Θεσσαλονίκη που αλλάζει εικόνα, ο Κώστας Γκιουλέκας σημείωσε ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι κάτι σημαντικό, ο Δημήτρης Κούβελας αναφέρθηκε στο βαρύ αποτύπωμα της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Στράτος Σιμόπουλος παρά το γεγονός ότι σημείωσε χρειάζεται να γίνουν περισσότερα επισήμανε ότι παρά τις συνεχείς κρίσεις βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών. Στο ίδιο θετικό κλίμα για τη γενική κυβερνητική πολιτική αλλά και για τα έργα της Θεσσαλονίκης μίλησαν και τα τρία κομματικά στελέχη που έλαβαν τον λόγο (Σπηλιόπουλος, Μητράκας, Βράνος), ενώ υποστηρικτές προς την κυβερνητική πολιτική στη Θεσσαλονίκη ήταν και οι ομιλίες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης. «Έργα που παλιότερα φάνταζαν ουτοπικά είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ ορατά», σημείωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Αν γίνουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί για τη Θεσσαλονίκη και στους χρόνους τους όλοι θα εκπλαγούν από τη δυναμική της πόλης», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Aπό τη μεριά του ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στα 20 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, ενώ σχολίασε: «Τα είπαμε, τα κάνουμε. Όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, δεν αλλάζουν τροχιά, δεν μειώνουν ταχύτητα».
Η εκτίμηση ότι τα έργα στη Θεσσαλονίκη είναι σε εξέλιξη, παρακολουθούνται, αξιολογούνται και κυρίως προχωρούν και υλοποιούνται είναι ένα ακόμη συμπέρασμα από το χτεσινό προσυνέδριο. Και αυτό εκλαμβάνεται ως επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη που παρά το χάντικαπ της πανδημίας έχει βάλει σε μια σειρά τα έργα της πόλης. Μαζί με το δίδυμο στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Καραγιάννης) παλιά έργα, όπως το μετρό, προχωρούν, νέα όπως το flyover μπαίνουν στο βατήρα εκκίνησης, ενώ έργα που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και η αξιοποίηση του στρατοπέδου του Παύλου Μελά συνεχίζονται.
Το καινούριο από το χτεσινό προσυνέδριο της ΝΔ είναι η διατυπωμένη πλέον και επίσημα θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την στροφή της κυβέρνησης και της ΝΔ προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Το ζήτησαν οι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους (Γκιουλέκας, Σιμόπουλος, Ευθυμίου, Κούβελας), το είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έξτρα παρέμβαση που έκανε στη θεματική των υποδομών μετά την ομιλία του δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη για το στρατόπεδο του Παύλου Μελά. «Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στη Θεσσαλονίκη με μια ειδική φροντίδα προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Θα είμαι προσωπικά κοντά σε όλους τους δημάρχους της περιοχής. Για να μειώσουμε τις ανισότητες στη Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας και στηρίζοντας τη δυτική Θεσσαλονίκη», σημείωσε.
Πιο εμφατική στροφή προς τα δυτικά δε γίνεται.