Όχι λάθη απέναντι σε κοινωνικές ομάδες που μπορεί να στοιχίσουν στην κάλπη και μεγάλη προσοχή στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το δίπτυχο που προτάσσουν ως το πιο σημαντικό οι «γαλάζιοι» της πόλης ενόψει της πορείας της κυβέρνησης και της ΝΔ Θεσσαλονίκης προς τις εκλογές.
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της πόλης κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το εκλογικό πατατράκ που υπέστη η ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2019.
Ενώ ο πανελλαδικός μέσος όρος του κόμματος έφτασε σχεδόν το 40% (για την ακρίβεια 39,85%) στην Α’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ είχε συγκεντρώσει μόλις 35,5%, δηλαδή κατέγραψε 5,35 μονάδες λιγότερο. Ουσιαστική μετεκλογική συζήτηση για το γιατί και το πως δεν έγινε ποτέ στη ΝΔ Θεσσαλονίκης.
Είτε γιατί η κυβέρνηση και το κόμμα έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά είτε γιατί η πανδημία ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, εσωκομματική κουβέντα για τους λόγους που η ΝΔ έπιασε σχεδόν 5,5 μονάδες λιγότερο από ότι πανελλαδικά δεν έγινε ποτέ.
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές με τη ΝΔ να είναι έτοιμη να δώσει μία δύσκολη, αλλά κρίσιμη μάχη στη Θεσσαλονίκη. Με στόχο να έχει καλύτερα αποτελέσματα από ότι το 2019.
Τι πρέπει να προσέξει τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο στην πορεία προς τις εκλογές;
Η κοινή συνιστώσα αυτών που ακούγεται στην πόλη μιλά για την περίφημη στροφή προς τα δυτικά, ένα αίτημα που υπάρχει εδώ και καιρό στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης.
«Το Μετρό πρέπει να υπάρχει στο λεξιλόγιό μας συνεχώς. Η κατασκευή του έχει μπει στην τελική ευθεία και πρέπει να αναφέρεται ως ένα πολύ σημαντικό έργο που επιτέλους υλοποιείται. Από εκεί και πέρα πρέπει να μπει για τα καλά στη δημόσια κουβέντα και η επέκταση του Μετρό στα δυτικά της πόλης», τονίζει «γαλάζιος» βουλευτής.
Μια και μιλάμε για μελέτη αυτό που ακούγεται έντονα είναι πως από τις μετρήσεις που έγιναν ο κόσμος είναι πολύ θετικός στην προοπτική. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι οι πολίτες που θα ενδιαφέρονταν να μετακινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά τις ώρες αιχμής είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο που θέλει να κινηθεί από τα ανατολικά προς τα δυτικά!
Αυτό σημαίνει ότι η χρησιμότητα του έργου αλλά και η βιωσιμότητά του είναι πολύ πιο σίγουρη. Έτσι αυτό που τίθεται στο τραπέζι από πολλούς ανθρώπους της ΝΔ είναι να μπει πιο δυναμικά στη δημόσια κουβέντα η επέκταση του Μετρό στα δυτικά και να εξετασθούν συγκεκριμένοι τρόποι χρηματοδότησης.
«Πρέπει να δυναμώσουμε δυτικά. Αν δούμε λίγο τα ποσοστά της η ΝΔ είχε πάνω από 8 μονάδες συν στην ανατολική Θεσσαλονίκη από αυτό που πέτυχε στα δυτικά», σημειώνει έμπειρος βουλευτής που συμφωνεί με τη στροφή της στρατηγικής αλλά και της κυβερνητικής προσοχής προς τα δυτικά. Ακόμη περισσότερα σήμερα που οι λόγοι είναι και εκλογικοί.
Επίσης δεν λείπουν οι αναφορές στη σημασία έργων που γίνονται στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως το πάρκο του στρατοπέδου Παύλου Μελά που ξεκινά αλλά και η χωροθέτηση του νέου Θεαγενείου που η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει στο στρατόπεδο Καρατάσιου.
Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πιο λαϊκού προφίλ της ΝΔ θα βοηθήσει -όπως τονίζεται χαρακτηριστικά- και η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο προσώπων από τους δυτικούς δήμους, αλλά και της πολιτικής σε επίπεδο έργων, όπως είπαμε και προηγουμένως.
Προσοχή θέλουν και τα θέματα των χρονοδιαγραμμάτων έργων της Θεσσαλονίκης. «Είμαστε τσουρουφλισμένοι» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Όπως έλεγε «γαλάζιος» βουλευτής το Μετρό πάει μερικούς μήνες πίσω και αυτό δε βοηθά επικοινωνιακά την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή απαιτείται μεγάλη σοβαρότητα στις ανακοινώσεις που γίνονται έτσι ώστε να μην προκύπτουν ανατροπές και αβεβαιότητες ακόμη και σε θέματα χρηματοδοτήσεων, όπως συμβαίνει με το πρότζεκτ της ανάπλασης της ΔΕΘ-Helexpo που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Από εκεί και πέρα ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν ελλείψεις στις γυναίκες που θα στελεχώσουν τη λίστα της Α’ και στους άνδρες που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο της Β’.
Τα «πρέπει» της κυβέρνησης
Σε κεντρικό επίπεδο τα «πρέπει» της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές έχουν να κάνουν με λαθάκια που γίνονται την τελευταία στιγμή και δημιουργούν εντάσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ με κοινωνικές ομάδες.
Αυτό συνέβη με το ΠΔ που ορίζει τα προσόντα για διάφορους κλάδους και το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των ηθοποιών, μία κοινωνική ομάδα όπου η ΝΔ δεν είχε ποτέ προνομιακές σχέσεις.
«Δε χρειάζονται αυτά προεκλογικά», τονίζει βουλευτής που έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών για το θέμα. Επίσης ζητήματα θα προκύψουν και πρέπει να λυθούν με μερίδα συνταξιούχων με τα αναδρομικά τους (είτε έχουν κερδίσει δικαστικά και δεν τα έχουν εισπράξει είτε δεν τα δικαιούνται και αισθάνονται αδικημένοι), αλλά και κοινωνικές ομάδες, όπως οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί, οι οποίοι λόγω της προσωπικής διαφοράς δε θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις από την αρχή της χρονιάς.
Γενική πάντως είναι η αίσθηση ότι δεν υπάρχει διαφωνία στη γενική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι μία κυβέρνηση που κανείς δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει αδρανή», ακούγεται. Μάλιστα όπως έλεγε «γαλάζιος» προσπαθώντας να δώσει και το εκλογικό στίγμα «καλύτερα μία κυβέρνηση που δρα και κάνει και λάθη παρά μία λάθος κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτα».
Το πρόβλημα από αριστερά και από δεξιά
Τέλος, γενική είναι η αίσθηση ότι η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του έλκεται από το στιλ διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Προσοχή όμως. Να διαχωρίσουμε τα υψηλόβαθμα στελέχη και τους πρώην υπουργούς από τους απλούς ψηφοφόρους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν προβληματισμοί για τον χώρο που βρίσκεται δεξιά της ΝΔ. Ιδιαίτερα στον Βορρά τόσο η παρουσία της Ελληνικής Λύσης όσο και μικρότερων κινήσεων που προσπαθούν να συνενωθούν εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη ΝΔ.
Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί ένας τέτοιος κίνδυνος; Είναι ένα ζητούμενο. Πάντως και εδώ υπάρχει μία διπλή συνταγή. Να συμπεριλάβει η ΝΔ πρόσωπα στους συνδυασμούς της που να καλύπτουν τον λεγόμενο πατριωτικό χώρο και να λάβει κοινωνικές πρωτοβουλίες που να ικανοποιούν τους ψηφοφόρους του.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31.12.2022-01.01.2023