ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Τι έδειξε το πρώτο φροντιστήριο των γαλάζιων βουλευτών - Σήμερα το δεύτερο ημίχρονο

Νίκος Οικονόμου16 Ιανουαρίου 2024

Tρία ήταν τα χαρακτηριστικά της χτεσινής πρώτης εσωτερικής συζήτησης της ΝΔ για το θέμα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών.

Το πρώτο είναι η εκτίμηση ότι το θέμα έχει ανοίξει πολλές και έντονες συζητήσεις εντός της ΝΔ, κάτι που φάνηκε από τη διάρκεια της συνεδρίασης που ξεπέρασε τις 2,5 ώρες. Το δεύτερον είναι ότι οι διαφωνίες, αλλά και οι θετικές γνώμες προέρχονται από διάφορες πλευρές στο εσωτερικό του κόμματος. Και το τρίτο, που είναι περισσότερο συμπέρασμα, ότι η διάθεση όλων παρά τις όποιες διαφωνίες είναι να μη διαρραγεί η ενότητα της ΚΟ της ΝΔ.

Ρόλο «δασκάλου» στο χτεσινό φροντιστήριο έπαιξε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που έχει αναλάβει να ενημερώσει και να πείσει τους διαφωνούντες για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια. 

Ακόμη παρεμβάσεις έκαναν αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ παρόντες στη συζήτηση ήταν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης, αλλά και η καθηγήτρια του ΑΠΘ Κατερίνα Φουντεδάκη που είναι εκ των βασικών διαμορφωτών του υπό κατάθεση νομοθετήματος που θα έρθει -όπως όλα δείχνουν- για συζήτηση είτε στο υπουργικό του Ιανουαρίου είτε στο πρώτο του Φεβρουαρίου.

Οι τοποθετήσεις 

Οι τοποθετήσεις αλλά και οι απλές ερωτήσεις σε μια συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 60 βουλευτές και υφυπουργοί, ήταν ποικίλες. Δύο υφυπουργοί, η Σοφία Βούλτεψη και ο Βασίλης Σπανάκης, τοποθετήθηκαν με σαφήνεια υπέρ του νομοθετήματος. 

Ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης παρενέβη μέσω ερώτησης προς τον Άκη Σκέρτσο για το τι θα αναγράφεται στην ταυτότητα ενός παιδιού που υιοθετείται από ομόφυλο ζευγάρι και ειδικά στο σκέλος όνομα πατέρα και μητέρας, για να πάρει την απάντηση ότι θα γίνεται αναφορά σε «πατέρα και πατέρα» και «μητέρα και μητέρα». 

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέλυσε τους δικούς τους προβληματισμούς ιδίως ως προς το σκέλος της υιοθεσίας παιδιών, ενώ. προβληματισμένος ακούστηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης. 

Από τη μεριά της η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, που επίσης είναι στην ομάδα των υφυπουργών που δεν διάκειται θετικά προς το νομοσχέδιο, δεν τοποθετήθηκε, όπως το ίδιο συνέβη και με τη βουλευτή Άννα Καραμανλή

Οι διαφωνούντες πάντως φαίνεται ότι δεν άλλαξαν προς το παρόν γνώμη
. Αυτό φάνηκε από τις αρνητικές τοποθετήσεις των βουλευτών Κώστα Καραγκούνη, Νίκου Βλαχάκου, Κώστα Κατσαφάδου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Κώστα Γκιουλέκα και Στέλιου Πέτσα, που τοποθετήθηκαν αρνητικά σε θέματα που αφορούσαν στα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και ζητήματα πολιτικού κόστους που θα έχει για τη ΝΔ το νομοσχέδιο.

Υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν βουλευτές της νεότερης γενιάς και οι οποίοι θα ψηφίσουν τη ρύθμιση, έστω και χωρίς να εκδηλωθούν δημοσίως ακόμα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι βουλευτές Γιώργος Βρεττάκος, Γιώργος Κωτσός, Νεοκλής Κρητικός, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη και η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου , ενώ θετικός εμφανίζεται πλέον και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης. Άλλοι, πάντως, παραμένουν με έντονους προβληματισμούς, όπως ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς και μια σειρά άλλων βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας, όπως οι Λάκης Βασιλειάδης και Γιάννης Γιώργος, αλλά και βουλευτές νομών, όπου υπάρχουν καταγεγραμμένοι διαφωνούντες, όπως ο νέος βουλευτής Λάρισας Χρήστος Καπετάνος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι η συνεδρίαση πήγε καλά, ότι η συζήτηση ήταν παραγωγική και ότι σε αυτήν απαντήθηκαν όλα τα ζητήματα που ετέθησαν και ότι όλοι έλαβαν απαντήσεις.

Η συνέχεια σήμερα το απόγευμα, στον ίδιο χώρο με τη συμμετοχή των υπολοίπων βουλευτών της ΚΟ της ΝΔ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.