Μπορεί ο αριθμός των Θεσσαλονικέων που εκλέχτηκαν στα δύο τελευταία συνέδρια της ΝΔ να ήταν σχεδόν ο ίδιος, όμως η σύνθεση της νέας γαλάζιας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που προήλθε από τις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο του 12ου συνεδρίου αποτελεί κάτι καινούργιο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τα στελέχη που δραστηριοποιούνται στην πόλη και μετέχουν στην καινούργια ΠΕ του κόμματος, όπου επικράτησαν το μητσοτακικό μπλοκ και η μεγάλη ανανέωση.
Βίκυ Νάκου.
Μελίνα Δερμεντζοπούλου.
Αντώνης Γυφτόπουλος.
Κυριάκος Χαμουζάς.
Έφη Βασιλειάδου.
H αριθμητική είναι λοιπόν ίδια. 16 μέλη είχε η παλιά ΠΕ που είχε εκλεγεί από το 11ο συνέδριο πριν από δύο χρόνια. Ανάμεσά τους και κάποιοι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο Γιώργος Καραγιάννης και ο Αντώνης Οικονόμου -που ήταν επί Αντώνη Σαμαρά γενικοί γραμματείς υπουργείων, ο Δημήτρης Γαλαμάτης, η Βίκυ Ευταξά, ο Δημήτρης Πανοζάχος και η Μάγδα Καρακόλη, που είχαν διατελέσει κρατικά και κυβερνητικά στελέχη επί των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Ακόμη είχαν εκλεγεί άνθρωποι από το χώρο της αυτοδιοίκησης, όπως ο Βασίλης Κανάκας, ο Φάνης Παπάς, ο Κώστας Καζαντζίδης και η Έφη Βασιλειάδου, από τον συνδικαλισμό όπως ο Γιάννης Πάιδας και η Βίκυ Νάκου, αλλά και από το κόμμα, όπως η Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ο Στρατής Γρομπανόπουλος, ο Παναγιώτης Χατζηλαζαρίδης και η Κορίνα Σοϊλεμετζίδου. Όσον αφορά την εσωκομματική προέλευση, ήταν μάλλον σύνθετη: πολλοί καραμανλικοί, που διατηρούσαν καλές σχέσεις με το ανερχόμενο τότε μητσοτακικό στρατόπεδο, όπως ο Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Γιώργος Καραγιάννης και η Βίκυ Ευταξά, αλλά και αρκετοί σαμαρικοί, όπως ο Αντώνης Οικονόμου και ο Κώστας Καζαντζίδης.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι το 11ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο τέλος της εποχής του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ και σε μια περίοδο όπου κορυφωνόταν η σύγκρουση στη Θεσσαλονίκη της ισχυρής ομάδας του Ανδρέα Παπαμιμίκου με το νέο προεδρικό μπλοκ, που προσπαθούσε ακόμη να βρει τα πατήματά του.
Στο ενδιάμεσο, η κυριαρχία στη Θεσσαλονίκη των μητσοτακικών δεν αμφισβητείται, μόνο που το μπλοκ δυνάμεων που στηρίζει τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ δεν έχει βρει ισχυρό βηματισμό. Το γεγονός ότι ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της Διοικούσας της Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος αποτελεί την τρίτη επιλογή της Πειραιώς σε λιγότερο από δύο χρόνια, υποδηλώνει πολλά και επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση.
Ενισχυμένη η μητσοτακική πλευρά
Στη νέα Πολιτική Επιτροπή μετέχουν από τη Θεσσαλονίκη 15 μέλη, με τη μητσοτακική πλευρά να κυριαρχεί πλέον πιο έντονα. Βίκυ Νάκου, Κυριάκος Χαμουζάς, Μαρία Καρατενίζη, Βασίλης Γάκης και Αντώνης Γυφτόπουλος θεωρούνται επιλογές που στηρίχτηκαν από το κυρίαρχο μπλοκ στη ΝΔ, ενώ πιο ισχυρή απ΄ ότι στο παρελθόν εμφανίζεται η ομάδα του Άδωνη Γεωργιάδη που έχει τριπλή παρουσία. Δημήτρης Χρόνης, Γιώργος Ασημακόπουλος και Έφη Βασιλειάδου. Από εκεί και πέρα εκλέχτηκαν διάφορα στελέχη που δεν κατατάσσονται εύκολα σε μια εσωκομματική ομάδα. Από τη Μελίνα Δερμεντζοπούλου, που το 2010 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα που στήριξε στη Βόρεια Ελλάδα τη Ντόρα Μπακογιάννη και τώρα κινείται πιο ελεύθερα, τους πιο νέους Γιώργο Προκοπίδη, Βασίλη Μανταζή, Κατερίνα Σταμούλη, αλλά και τους πιο έμπειρους Πίτσα Ράλλη και Βασίλη Κανάκα που στηρίχτηκαν από το μπλοκ της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ο Γιάννης Αργυρίου κινείται κοντά στην Ντόρα Μπακογιάννη. Από τη νέα ΠΕ πάντως λείπουν τα παλιά καραμανλικά στελέχη που προτίμησαν να μην αναμειχθούν σε αυτή τη φάση στις εκλογές για τη νέα ΠΕ και να μην έχουν ενεργό ρόλο στα εσωκομματικά πράγματα της ΝΔ.
Όλα αυτά αποτυπώνουν μια νέα ΠΕ που σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη είναι σημαντικά ανανεωμένη. Μόλις τέσσερις (Κανάκας, Νάκου, Βασιλειάδου και Δερμεντζοπούλου) ήταν και στην προηγούμενη ΠΕ και αυτό σίγουρα κάτι σημαίνει.
Να σημειώσουμε πάντως ότι παρά το γεγονός πως οι γνωστές λιστομαχίες ήταν αυτή τη φορά περιορισμένες, δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις. Με γνωστά στελέχη να μένουν εκτός, όπως τα παλιά μέλη της ΠΕ Νίκος Λιακόπουλος και Κώστας Ταγγίρης.
Ναι στη διεύρυνση, ναι στον ρεαλισμό
Τι ζητούν τα νέα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ για το επόμενο κρίσιμο διάστημα και πώς τοποθετούνται στο κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής διεύρυνσης που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η ΝΔ είναι η μεγάλη παράταξη της μεταπολίτευσης που άντεξε στην εποχή των μνημονίων. Άντεξε γιατί οι αρχές και οι αξίες της είναι ο βασικός πυλώνας της ελεύθερης οικονομίας, της κοινωνίας του πατριωτισμού, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, και του φιλελεύθερου και δημοκρατικού πολιτεύματος μας. Είναι μια παράταξη με δυναμική που αφουγκράζεται την κοινωνία και εξελίσσεται μαζί της. Είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που έχοντας αυτοπεποίθηση και επίγνωση του ρόλου της, ανοίγει της πόρτες σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Άλλωστε, όσοι τις διαβαίνουν αποδέχονται και αναγνωρίζουν τις αρχές της», τονίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Γάκης. Και προσθέτει με νόημα: «Τις πόρτες τις κλείνουν όσοι φοβούνται και είναι ανασφαλείς. Εμείς και σίγουροι είμαστε και τολμούμε για να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Σε αυτήν την εθνική προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει».
Η οικονομολόγος και τραπεζικός υπάλληλος Κατερίνα Σταμούλη από τη μεριά της επισημαίνει ότι η ΝΔ πρέπει να συνεχίσει αυτό που κάνει από την ίδρυσή της: «Να αφουγκράζεται αποτελεσματικά τους παλμούς της χώρας και να αναζητεί ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας. Η ΝΔ αντλεί τη δύναμη της από τον λαό. Από αυτόν προέρχεται, για αυτόν εργάζεται και σε αυτόν λογοδοτεί. Οφείλει να συνεχίσει τη μεταλαμπάδευση του κυβερνητικού προγράμματός της και να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα ανάληψης της διακυβέρνησης». Λέει δε ναι στη διεύρυνση. «Λέω ξεκάθαρα, ναι. Η υιοθέτηση των απόψεων και των θέσεων του κόμματος από στελέχη που προέρχονται από διαφορετική πολιτική αφετηρία, συμβάλλει στη συγκρότηση ενός μεγάλου ενιαίου μεταρρυθμιστικού μετώπου. Η ΝΔ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τη διεύρυνση. Άλλωστε, αποτελούσε ανέκαθεν κόμμα σύνθεσης απόψεων».
Η ασφαλιστική σύμβουλος και τομεάρχης της ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα Μαρία Kαρατενίζη επισημαίνει τη σημασία της οργανωτικής ετοιμότητας. «Στο κομμάτι αυτό έχει πραγματοποιηθεί πολύ σημαντική και αποτελεσματική δουλειά από τη Γραμματεία Οργανωτικού όλη αυτή την περίοδο προς τις εκλογές. Δεύτερο, εξίσου σημαντικό, είναι η διάχυση του προγράμματός μας σε κάθε Έλληνα πολίτη, σε κάθε μεριά της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ουσιαστική στήριξη όλων των πολιτών και απελευθέρωση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας την επόμενη μέρα». Και αυτή τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης. «Φυσικά και λέω ναι. Η στρατηγική ανοιγμάτων και η διεύρυνση του κόμματος στο κέντρο, στη μεσαία τάξη, αλλά και σε απογοητευμένους συμπολίτες μας που έχουν στηρίξει άλλους πολιτικούς χώρους στο παρελθόν, είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλειοψηφικού ρεύματος, αλλά και κλίματος ευρύτερης συναίνεσης. Στόχος της ΝΔ και του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ενώσει όλους τους Έλληνες. Η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει, έχει το πρόγραμμα και επιδιώκει να συστρατεύσει μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματός μας την επόμενη μέρα».
Η δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω Μελίνα Δερμεντζοπούλου σημειώνει ότι η ΝΔ μετά το συνέδριό της «έχει πλέον καταθέσει ένα τολμηρό σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων. Ένα ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις σε όλα τα πεδία των δημόσιων πραγμάτων. Στον χρόνο που μένει έως τις εκλογές στόχος είναι το σχέδιο αυτό να φτάσει σε όλους τους Έλληνες και σε κάθε σπίτι. Να συνδράμουμε όλοι ώστε ο κάθε πολίτης να βρει τις απαντήσεις του στα προβλήματα και τις ανάγκες του, ώστε ο καθένας ξεχωριστά και η κοινωνία συλλογικά να βρεθεί στην επόμενη μέρα που όλοι ονειρευόμαστε. Να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη». Όσο για τη διεύρυνση την χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη. «Από την ιδρυτική της διακήρυξη έως σήμερα η παράταξη της ΝΔ συγκροτείται από έμπειρες και υγιείς, αλλά και από νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις, με τον ίδιο σκοπό. Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε συγκέντρωση νέων δυνάμεων είναι καλοδεχούμενη, με απαραίτητη προϋπόθεση να μην υπάρχει αλλοίωση του ιδεολογικού πυρήνα και των πολιτικών της παράταξης».
Η ΝΔ να επικοινωνήσει το μήνυμά της
Ο οικονομολόγος και μέλος της Διοικούσας Κυριάκος Χαμουζάς σημειώνει ότι η ΝΔ «θα πρέπει να κωδικοποιήσει και να επικοινωνήσει ακόμη περισσότερο το σύγχρονο και ρεαλιστικό κυβερνητικό της πρόγραμμα, ώστε να προσεγγίσει και να αγκαλιάσει κάθε κοινωνική ομάδα που έχει πληγεί από τη λαίλαπα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, ώστε να κατανοήσουν όλοι οι πολίτες ότι η μόνη ελπίδα για να βγει η χώρα από το σημερινό κυβερνητικό αδιέξοδο και να ξεπεράσει την κρίση είναι η θετική ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη». Μιλά για τη «δημιουργία μια μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα θέσει τις προϋποθέσεις για ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία και υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να ξεφύγει η χώρα από το σημερινό τέλμα». Όσο για τη διεύρυνση σημειώνει ότι «διαχρονικά η μεγάλη και υπεύθυνη φιλελεύθερη παράταξη της πατρίδας μας επιθυμούσε τη συναίνεση και τη διεύρυνση, ειδικά σε θέματα που αφορούσαν το κοινό καλό και την κοινή λογική προάγοντας και εξυπηρετώντας πρωτίστως το εθνικό συμφέρον.
Η πολιτική διεύρυνσης και το γενικότερο άνοιγμα – προσκλητήριο που επιχειρεί ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, διότι έχει αλλάξει και το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών που κατά την γενική ομολογία είναι το παρακάτω: ΝΔ- Ισχυρή πλειοψηφία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μεταρρυθμίσεις και έξοδο από την κρίση, ή ΣΥΡΙΖΑ, χάος, φτωχοποίηση και λαϊκισμός».
Τέλος, η περιφερειακή σύμβουλος Έφη Βασιλειάδου επισημαίνει ότι η ΝΔ «πρέπει να συνεχίσει συντεταγμένα και πιο ισχυρά την ίδια πολιτική. Δηλαδή να φανερώνει καθημερινά την αλήθεια απέναντι σε αυτά που μας ταΐζει ο Τσίπρας, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από λεκτικές πιρουέτες. Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο τα ψέματα και δεν είναι Λωτοφάγοι», σημειώνει. Τέλος, λέει και αυτή «ναι» στην πολιτική διεύρυνσης της ΝΔ. «Σαφώς και λέω “ναι” στα ανοίγματα που θέλει και θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιήσει ζωτικές πολιτικές ομάδες με στόχο τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής διοίκησης, άρα και της ανάταξης της χώρας».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Δεκεμβρίου 2018