Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα Παρασκευή (22/11) η πρώτη δημόσια εμφάνιση τού Κώστα Καραμανλή μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ και η τοποθέτησή του για τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα.
Ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση της πέμπτης έκδοσης του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά με τίτλο «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια».
Το θέμα του βιβλίου είναι οι ελληνογερμανικές σχέσεις και οι γερμανικές αποζημιώσεις. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται επομένως να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα αυτό, αλλά και να επαναλάβει τους γενικότερους προβληματισμούς του για την πορεία της Ευρώπης σήμερα.
Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στην κεντρική αίθουσα του πολυχώρου Royal Patras.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να πάρει αποστάσεις από την πολύκροτη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
«Πειθαρχικά μέτρα δε συμβάλλουν στην εμπέδωση της ηρεμίας, της νηνεμίας και της ενότητας στη ΝΔ», θα είναι, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η φράση που θα χρησιμοποιήσει για να δείξει τις αποστάσεις που κρατά.
Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής δεν θα επιτεθεί στην κυβέρνηση και δε σκοπεύει να χρησιμοποιήσει οξείες εκφράσεις, «στάση που κράτησε άλλωστε όλο αυτό το διάστημα», σύμφωνα με το περιβάλλον του.
«Βέλη» στη Γερμανία
Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού θα είναι πολιτική και ο ίδιος θα επικρίνει τη στάση της Γερμανίας το τελευταίο διάστημα.
Ο Κώστας Καραμανλής θα καυτηριάσει την αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου στο μεταναστευτικό, όπως επίσης και σε άλλα ευρωπαϊκά θέματα «τα οποία πλήρωσε η ίδια η Ευρώπη», σύμφωνα με όσα αναμένεται να πει.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός δε θα μιλήσει εκτενώς για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής καθώς αυτά θ’ αποτελέσει το κύριο αντικείμενο προγραμματισμένης ομιλίας του σε εκδήλωση του Συλλόγου Καρπαθιωτών στις 8 Δεκεμβρίου. Θα απευθύνει μία γενικότερη πολιτική ομιλία με αναφορές σε μείζονα ευρωπαϊκά θέματα όπως το μεταναστευτικό, στηλιτεύοντας τις μονομερείς ενέργειες της Γερμανίας και υπογραμμίζοντας το τίμημα που πλήρωσε η Ευρώπη όποτε υπήρξαν μονομερείς και ιδιοτελείς πολιτικές.
Επιπλέον, θα πάρει θέση στη συζήτηση για τη λεγόμενη woke ατζέντα, αποδίδοντας σε ένα βαθμός τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης στις «υπερβολές και τις αδικίες» υπό το πρίσμα αυτής της κουλτούρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε μεν χθες ότι «οι κόκκινες γραμμές (σ.σ. της κυβέρνησης) δεν προσωποποιούνται. Είναι αυτονόητες», εκτιμώντας όμως ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος» παραβίασής τους από τον πρώην πρωθυπουργό.
Κινούμενος, δε, στη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου περί σεβασμού του προνομίου του να εκφράζει τις απόψεις του πρόσθεσε ότι «κάθε τοποθέτηση και ομιλία ενός πρώην Πρωθυπουργού έχει αξία. Και περιμένουμε πάντοτε επισημάνσεις και παρατηρήσεις». Υπογράμμισε πάντως την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή του προγράμματος για το οποίο εξελέγη μέχρι τη λήξη της 4ετίας.
Γρίφος οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά
Στο μεταξύ ερωτηματικό βέβαια τώρα είναι ποια στάση θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός, που αναμένεται να συνεχίσει να μιλά και μένει να φανεί πότε θα είναι η επόμενη τοποθέτησή του. Συνεργάτες του αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη μέρα, ωστόσο το πιθανότερο είναι πως δεν θα γίνει κάποια βιαστική κίνηση.
Πάντως από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Να σημειωθεί πως κορυφαίοι υπουργοί αλλά και γαλάζιοι βουλευτές σε δημόσιες τοποθετήσεις τους ανέφεραν πως μετά τα όσα είπε στη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός δεν υπήρχε άλλος δρόμος από τη διαγραφή του.