Δεκάδες νέα έργα γειτονιάς που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής, εντάσσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος “Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη”, το οποίο ήδη υλοποιείται σε περιοχές οκτώ δήμων της Θεσσαλονίκης και διευρύνεται πλέον στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.
Ήδη στο υφιστάμενο πρόγραμμα εντάσσονται 126 έργα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, στους δήμους Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Κορδελιού –Ευόσμου και Δέλτα. Στη νέα φάση του προγράμματος θα ενταχθούν περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου και άλλων δήμων που δεν είχαν συμπεριληφθεί αρχικά.
Την επέκταση του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ, με στόχο να ενταχθούν περιοχές σχεδόν όλων των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την παρουσίαση του σχεδίου “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” από την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, παρουσία δημάρχων της πόλης.
«Με αυτό το καλό παράδειγμα της Μητροπολιτικής Διοίκησης που βλέπουμε στην πράξη να πετυχαίνει, είμαστε πια έτοιμοι να διευρύνουμε το πρόγραμμα στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, εντάσσοντας στην περιοχή εφαρμογής το σύνολο των αστικών τμημάτων όλων των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, ιδιαίτερα εκείνων που δεν ήταν στην προηγούμενη φάση του προγράμματος» τόνισε κατά την παρουσίαση ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας πως στο εξής, δήμοι, όπως το Ωραιόκαστρο «από τις επόμενες συναντήσεις της ΠΚΜ και της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης θα είναι εδώ μαζί μας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα αυτό, όπως και άλλοι φυσικά για τους οποίους θα διασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη των περιοχών.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους δήμους και την καθοδήγηση της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να κάνει τον τόπο καλύτερο, πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. «Το είπαμε και το κάναμε πράξη. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε και τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα είναι μια τελείως διαφορετική πόλη από αυτή που ξέρουμε, θα είναι μια πόλη που μας αξίζει, η πόλη που όλες τις προηγούμενες δεκαετίες θέλαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.
Πατουλίδου: “Έργα 100 εκατ. ευρώ βελτιώνουν τη ζωή στην πόλη ”
Τον απολογισμό του προγράμματος “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” και τα έργα που εντάχθηκαν στην πρώτη φάση ανά δήμο, παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, τονίζοντας πως το πρόγραμμα αυτό εκπονήθηκε με συμμετοχικό σχεδιασμό, στον οποίο συνέλαβαν οι οκτώ δήμοι και οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να γίνουν έργα σε γειτονιές της πόλης που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων.
«Με το σχέδιο Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη εφαρμόζουμε τη Μητροπολιτικότητα στην πράξη. Επενδύονται ύψους 100 εκατ. ευρώ σε αναγκαία και υπεροτοπικά έργα, που απαντούν στις πραγματικές οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες» επισήμανε η κ. Πατουλίδου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι «επιτέλους η Θεσσαλονίκη έχει μια ατζέντα έργων. Έργων που κάνουμε από κοινού με την Περιφέρεια. Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα έργα για τη διαμόρφωση ελεύθερων δημοσίων χώρων, που βελτιώνουν την καθημερινότητα στην πόλη». Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις σημαντικότερες αναπλάσεις του παραλιακού μετώπου, της Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου, του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ κα, που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν κι από το επόμενο πρόγραμμα της περιόδου 2021-2027.
Τα έργα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
-Τα συνολικά έργα που εντάχθηκαν και υλοποιούνται είναι 26.
-Ο προϋπολογισμός ένταξης είναι 106,5 εκ. ευρώ.
-Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν είναι ύψους 53 εκ. ευρώ.
-Το συνολικό ύψος πληρωμών είναι 16,9 εκ. ευρώ.
-Ποσό 75,3 εκ. ευρώ διατέθηκε για επιπρόσθετη ενίσχυση 2.302 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ανά δήμο και φορέα τα στοιχεία είναι:
-Δήμος Δέλτα (Καλοχώρι) - 2 έργα, 444.200 ευρώ.
-Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης - 18 έργα, 13,3 εκ. ευρώ.
-Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου - 8 έργα, 4,9 εκ. ευρώ.
-Δήμος Παύλου Μελά - 11 έργα, 18,4 εκ. ευρώ.
-Δήμος Νεάπολης-Συκεών - 10 έργα, 19,4 εκ. ευρώ.
-Δήμος Θεσσαλονίκης - 22 έργα, 9,4 εκ. ευρώ.
-Δήμος Καλαμαριάς - 19 έργα, 13,8 εκ. ευρώ.
-Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη (Πυλαία) - 8 έργα, 2,7 εκ. ευρώ.
-Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης - 6 έργα, 12,8 εκ. ευρώ.
-Άλλοι Φορείς - 22 έργα, 11,9 εκ. ευρώ.