Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατατέθηκε σήμερα το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας, κάτι που αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την έναρξη των εργασιών στην ιστορική έδρα του ΠΑΟΚ. Πλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου καλούνται να ελέγξουν τον 900 σελίδων φάκελο, ώστε να ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει δύο μήνες. Εφόσον συμβεί αυτό, ο φάκελος θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.
Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης μπορεί οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να καταθέσει τις ενστάσεις του, οι οποίες δεν σχετίζονται με ενδεχόμενες προσφυγές στη δικαιοσύνη, όπως για παράδειγμα συνέβη με το γήπεδο της ΑΕΚ.
Σημειωτέον, ότι η ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο με Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Την έδρα του ΠΑΟΚ θα μπορούσε να προλάβει η ανάπλαση της ΔΕΘ, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο.
Το εμπόδιο της λαϊκής
Η λαϊκή αγορά της Κλεάνθους πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη και είναι αυτονόητο ότι η λειτουργία της δεν μπορεί να συμπίπτει με τις εργασίες ανακατασκευής του γηπέδου. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουν στον ΠΑΟΚ, από τον δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχει πρόθεση κατάργησης της συγκεκριμένης λαϊκής ή της μεταφοράς της σε άλλο σημείο. Υπεύθυνη γι’ αυτό, πάντως, είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στόχος του ΠΑΟΚ είναι η Κλεάνθους, που θα είναι κλειστή για όσο διαρκέσουν τα έργα, να παραμένει ανοιχτή και τις ημέρες των αγώνων και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της υπογειοποίησης, η χρηματοδότηση της οποίας δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί. Μέσω του συγκεκριμένου έργου, οι θέσεις πάρκινγκ θα αυξηθούν σε περισσότερες των 600 που απαιτούνται.
Κάτι ακόμη που απασχολεί τον ΠΑΟΚ είναι η περίπτωση εντοπισμού αρχαίων κατά τις ανασκαφές. Αυτή η εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.
Από κει πέρα, υπάρχουν άλλα ζητήματα, που όμως δεν επείγουν. Η χωρητικότητα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να οριστεί και για συμβολικούς λόγους στις 41.926 θέσεις, ενώ, όπως είχε προαναγγελθεί εξαρχής, ο προσανατολισμός του γηπέδου θα είναι λίγο πιο βορειοδυτικός.
Το "αγκάθι" του Καυταντζογλείου
Για να ξεκινήσουν τα έργα, θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να μετακομίσει στο Καυταντζόγλειο. Το δεύτερο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, κάτι που βάζει φρένο στην υλοποίηση της πρότασης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, να αναλάβει η ίδια το κόστος των απαραίτητων εργασιών ως αντιστάθμισμα για τη μη καταβολή ενοικίου.
Ο αθλητικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, άνοιξε τον δρόμο για την αλλαγή της διοικούσας επιτροπής του σταδίου, με τη νέα πρόεδρο Καλυψώ Γούλα να δηλώνει τη διάθεσή της να συνεργαστεί με τον ΠΑΟΚ.