ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα (τρίτη) συνιστώσα "γεννιέται" στο ΚΙΝΑΛ... προσεχώς

Βαγγέλης Στολάκης06 Οκτωβρίου 2021

Μετά το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου το Κίνημα Αλλαγής αποκτά νέα, τρίτη συνιστώσα. Η επίσημη πρώτη της ίδρυσής της αναμένεται αύριο Πέμπτη ενώ το όνομά της θα είναι «Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα. Το υπογράφουν όσοι βρίσκονται στο ΚΙΝΑΛ αλλά δεν ανήκουν υποχρεωτικά στο ΠΑΣΟΚ, την «ατμομηχανή» του κόμματος και το ΚΙΔΗΣΟ. Όπως πληροφορούμαστε, η τρίτη τάση του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να συγκροτηθεί από τα στελέχη της πρώην Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) που συμμετείχαν στην συγκρότηση του ΚΙΝΑΛ το 2017 και δεν απομακρύνθηκαν από το κόμμα μετά την αποχώρηση του σημερινού διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Θεοχαρόπουλου. Πρόκειται για τα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς. Επίσης, το κείμενο υπογράφουν οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» και τα στελέχη που συμμετείχαν στην διαδικασία ανάδειξης αρχηγού για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς το 2017 ως «Ποτάμι» αλλά παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ και δεν απομακρύνθηκαν με την αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη, όταν τα «έσπασε» εκείνος με την Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ αυτών και ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του «Ποταμιού» και με μετέπειτα υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Μια πρώτη γεύση της νέας αυτής εσωτερικής τάσης, έδωσε μιλώντας χθες στο Flash Radio 99,4 fm το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, Θεόδωρος Μαργαρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr στο κείμενο θα επισημαίνεται πως το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει πολιτικά να βρίσκεται απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, ενώ θα επισημαίνεται η ανάγκη να παραμείνει στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας και της μεταρρυθμιστικής γραμμής. Επίσης, το ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τους υπογράφοντες θα πρέπει να γίνει ο εναλλακτικός πόλος απέναντι στην Δεξιά, να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, να ενισχυθεί και να διευρυνθεί συζητώντας και με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.

Αν και η «Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση» συλλογικά δεν θα εκφραστεί υπέρ κάποιου εκ των τεσσάρων υποψηφίων ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως ατομικά κάποιο εκ των ιδρυτικών μελών της δεν θα στηρίξει υποψηφιότητα ή υποψηφιότητες που μιλούν για κατάργηση του ΚΙΝΑΛ και επιστροφή του ΠΑΣΟΚ. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα στο makthes.gr στελέχη που συμμετέχουν στο εγχείρημα «ατομικά ο καθένας μπορεί και δικαιούται να κάνει ότι θέλει».

Η «Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση» μετά τις εσωκομματικές εκλογές αναμένεται να καταθέσει το προγραμματικό της κείμενο στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ που θα διεξαχθεί μετά τις εκλογές προκειμένου να καταγραφεί ως συγκεκριμένο ρεύμα του κόμματος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.