Οι εξελίξεις στους τομείς της μοριακής βιολογίας και της γονιδιακής θεραπείας υπόσχονται καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες.
Ήδη έχει πάρει έγκριση ένα καινούργιο φάρμακο που χορηγείται με υποδόρια ένεση και συμβάλλει στη μείωση των αναγκών σε αίμα, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%, σε σημαντικό αριθμό ασθενών, ενώ χάρη σε ένα πρόγραμμα γονιδιακής θεραπείας που εφαρμόστηκε στο νοσοκομείο «Γ . Παπανικολάου» δύο πάσχοντες από θαλασσαιμία έχουν απαλλαγεί από τις μεταγγίσεις.
Τα παραπάνω επισήμανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αιματολογίας ΑΠΘ, υπεύθυνη της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκρατείου Ευθυμία Βλαχάκη, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας.
Η κ. Βλαχάκη ανέφερε ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν 3000 ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, εκ των οποίων οι 2100 υποβάλλονται σε μεταγγίσεις κάθε δύο εβδομάδες ενώ οι άλλοι 900 είναι μεν μη μεταγγισιοεξαρτώμενοι αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα χρειαστούν και αυτοί μεταγγίσεις. Επισημαίνοντας τη σημασία της πρόληψης ανέφερε ότι αν αυτή δεν υπήρχε κάθε χρόνο θα γεννιόνταν στη χώρα μας 200 πάσχοντες με θαλασσαιμία.
«Αυτός ο έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται και να μην τον παραμελούμε γιατί έρχονται και μετανάστες και πρέπει και αυτούς να τους ενημερώσουμε ώστε να κάνουν τον έλεγχο για να μην έχουμε καινούργιους θαλασσαιμικούς από τη στιγμή που μπορούμε να προλάβουμε την πάθηση», σημείωσε η κ. Βλαχάκη.
Επισήμανε ακόμη ότι ενώ στις χώρες του δυτικού κόσμου και στην Ελλάδα η θαλασσαιμία από θανατηφόρα νόσος έχει γίνει χρόνια, υπάρχουν ακόμη χώρες όπου οι θαλασσαιμικοί μετά βίας φτάνουν στην ηλικία των 20 ετών επειδή δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες αιμοδοσίες. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η προσφορά αίματος και η αποσιδήρωση ήταν αυτά που συνέβαλαν στην επιβίωση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.
Το μήνυμα ότι η αιμοδοσία είναι υπόθεση ζωής, έδωσε η διευθύντρια Αιμοδοσίας Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», βιοπαθολόγος Eυαγγελία Γιαρτζά, αναφέροντας ότι υπάρχει οριακή αυτάρκεια και κάλυψη των αναγκών της χώρας μας σε αίμα με τις 580.000 μονάδες αιμοδοσίας ετησίως. Παράλληλα τόνισε ότι η αιμοδοσία δεν ωφελεί μόνο αυτόν που παίρνει το αίμα αλλά και τον ίδιο τον αιμοδότη, τον οποίο προστατεύει από καρδιαγγειακά και κακοήθειες.
«Οι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες προφυλάσσονται από διάφορα νοσήματα καρδιαγγειακά, όπως είναι τα εμφράγματα και εγκεφαλικά. Η αιμοδοσία τους προστατεύει από διάφορες μορφές κακοήθειας. Τα άτομα του δίνουν τακτικά αίμα προστατεύονται και από διάφορες κακοήθειες επειδή ελαττώνονται τα αποθέματα σιδήρου και φερριτίνης», σημείωσε η κ. Γιαρτζά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ