ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Daniel»: Ολονύχτιες επιχειρήσεις για απεγκλωβισμούς - Θάφτηκαν στα λασπόνερα χωριά στην Καρδίτσα (βίντεο, φωτ.)

MakThes Team08 Σεπτεμβρίου 2023

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, με τραγικό απολογισμό 6 νεκρούς, 6 αγνοούμενους και εκατοντάδες εγκλωβισμένους.

Η τιτάνια προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των πολιτών θα συνεχιστεί και τη νύχτα. Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης και όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό, θα συνεχίσουν σπίτι-σπίτι τους απεγκλωβισμούς και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά.

Η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει στο Twitter πως αστυνομικοί της Γ.Ε.Δ. Θεσσαλίας θα πραγματοποιούν περιπολίες και ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες «για την πρόληψη και αποτροπή έκνομων ενεργειών, πάντα με γνώμονα τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων μας».

Οι απεγκλωβισμοί στον Παλαμά Καρδίτσας συνεχίζονται. Το βράδυ άνδρες της Ζ' ΜΑΚ απεγκλώβισαν ηλικιωμένους.

Δείτε φωτογραφίες: 


Από το πρωί της Πέμπτης, δραματικές στιγμές καταγράφονται σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου στον δήμο Παλαμά χωριά έχουν «αφανιστεί» στα λασπόνερα. Την ίδια ώρα, πολλοί κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένους οικισμούς, τους οποίους οι Αρχές αδυνατούν να προσεγγίσουν.

Η Μεταμόρφωση Καρδίτσας μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη λίμνη, παρά με περιοχή στην οποία μέχρι χθες ζούσαν άνθρωποι

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία του στρατού, έχουν οδηγήσει σε ασφαλές σημείο 67 άτομα. Επιπλέον ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας θα διανείμουν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3.000 μερίδες φαγητού και νερού.

Ώρες αγωνίας στη Θεσσαλία - Απεγκλωβισμοί και διασώσεις



Κάτοικοι περιγράφουν από το πρωί της Πέμπτης τις πολύ δύσκολες στιγμές που βιώνουν, καθώς έχουν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένους οικισμούς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, γυναίκα περιέγραψε ότι περίπου 200 κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί σε λόφο στον Βλοχό Καρδίτσας.

«Ήρθαμε και καθίσαμε στην πάνω πλευρά για να σωθούμε, να μην πνιγούμε» δήλωσε, λέγοντας ότι δεν έχουν ούτε νερό ούτε φαγητό.

«Φωνάζω από το πρωί και όλοι μας κοροϊδεύουν.

Λένε ''έρχονται οι δυνάμεις''. Από πού έρχονται;», καταγγέλλει.

«Το βράδυ τα παιδιά μας θα κοιμηθούν σε σωσίβιες λέμβους. Ήρθαν 10 εθελοντές από τη Λάρισα, σώσανε δύο οικογένειες που παραλίγο θα πνίγονταν, είχαν νεογέννητο παιδάκι. Ζητήσαμε να κάνουν σαν στρώμα τις σωσίβιες λέμβους για να κοιμηθούν τα παιδιά. Χωρίς κουβέρτες, χωρίς τίποτα», πρόσθεσε.



Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες διασώσεις στην Αγία Τριάδα και σε άλλες περιοχές και ορισμένοι από τους απεγκλωβισθέντες έχουν μεταφερθεί σε γήπεδο της περιοχής.

«Ήρθε το ελικόπτερο και μας πήρε πάνω από τη σκεπή», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους απεγκλωβισθέντες.

«Χαμός, δεν έχει μείνει τίποτα», λέει ένας άλλος.








This page might use cookies if your analytics vendor requires them.