Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, «η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες. Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους.
»Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα».
Υπενθυμίζεται πως η πολιτική αυτή ξεκίνησε από την Γερμανία και την Αυστρία και σταδιακά εντάσσονται και άλλες χώρες. Αυτό που απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι η σταδιακή επιστροφή στη Συρία των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, 17 κράτη στην Ευρώπη προσανατολίζονται σε αντίστοιχα μέτρα:
- ΑΥΣΤΡΙΑ
- ΒΕΛΓΙΟ
- ΒΡΕΤΑΝΙΑ
- ΚΡΟΑΤΙΑ
- ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
- ΔΑΝΙΑ
- ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
- ΓΑΛΛΙΑ
- ΓΕΡΜΑΝΙΑ
- ΙΡΛΑΝΔΙΑ
- ΙΤΑΛΙΑ
- ΝΟΡΒΗΓΙΑ
- ΟΛΛΑΝΔΙΑ
- ΠΟΛΩΝΙΑ
- ΣΟΥΗΔΙΑ
- ΕΛΒΕΤΙΑ
Αυτό που απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι η σταδιακή επιστροφή στη Συρία των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ευρώπη.