ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης το επόμενο πολιτικό βήμα του Αλέξη Τσίπρα - Ποιο ρόλο αναλαμβάνει

MakThes Team26 Σεπτεμβρίου 2023

Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τοποθετείται ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνοντας μία θέση που αφορά το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Μάλιστα αναπληρώτρια του κ. Τσίπρα θα είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικαίωμα να ορίσει, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Βάσει πηγών από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ίδιος που επέλεξε αυτή τη θέση περίπου πριν από 14 ημέρες.

Η σημασία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση εδρεύει στο Στρασβούργο και αποτελεί θεσμικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Απαρτίζεται από 612 μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά), τα οποία προέρχονται από τα εθνικά κοινοβούλια των 46 κρατών – μελών του, καθώς και από 30 παρατηρητές και 30 εταίρους για τη Δημοκρατία.

Το όργανο πραγματοποίησε την πρώτη σύνοδό του στις 10 Αυγούστου 1949 και έχει ως σκοπό την προώθηση των στόχων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ήτοι την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Η Κ.Σ. του ΣτΕ έχει βαρύνοντα συμβουλευτικό ρόλο και τελεί σε διαρκή διάλογο με τις εθνικές κυβερνήσεις, τα κοινοβούλιά τους και την κοινωνία των πολιτών, καθώς επίσης και με διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων της.

Αποτελεί την «κινητήρια δύναμη» του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι συστάσεις της προς την Επιτροπή των Υπουργών (όργανο λήψης αποφάσεων, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης) έχουν οδηγήσει στην ανάληψη σημαντικών δράσεων από τον Οργανισμό.

Οι αρμοδιότητές της

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η Κ.Σ. εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ, τον Ευρωπαίο επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς επίσης αποστέλλει παρατηρητές σε χώρες για την παρακολούθησης της διεξαγωγής εκλογών.

Η Κ.Σ. συνέρχεται τέσσερις φορές κάθε χρόνο. Σημαντικός είναι ο ρόλος των Επιτροπών της Συνέλευσης στην εξέταση τρεχόντων θεμάτων, οι οποίες συνεδριάζουν τακτικά για την επεξεργασία εκθέσεων προς συζήτηση στις Συνόδους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Κ.Σ. λειτουργούν οι εξής επιτροπές: 1) Μόνιμη, 2) Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, 3) Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 4) Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, 5) Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόμων, 6) Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης, 7) Ισότητας και μη Διακρίσεων, 8) Κανονισμού, Ασυλίας και Θεσμικών Υποθέσεων, 9) Ελέγχου, 10) Εκλογής Δικαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκπροσώπηση κάθε χώρας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ανάλογη του πληθυσμού της.

Η Βουλή των Ελλήνων μετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επτά τακτικών και επτά αναπληρωματικών μελών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.