ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νέο σύστημα για την πρόβλεψη κινδύνου μετάδοσης ασθενειών από τα κουνούπια

Φανή Σοβιτσλή16 Οκτωβρίου 2019

Μοντέλο πρόβλεψης κινδύνου για μετάδοση ασθενειών από τα κουνούπια, πρόκειται να εφαρμοστεί στην Κεντρική Μακεδονία από τον ερχόμενο καλοκαίρι, λίγο μετά την έναρξη των ψεκασμών, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η περιφέρεια. Το μοντέλο, που θα δίνει αποτελέσματα σε εβδομαδιαία βάση, πρόκειται να εφαρμοστεί σε 126 χωριά και οικισμούς με μέσο πληθυσμό 1.000 κατοίκων στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα την Κεντρική Μακεδονία, που συγκεντρώνουν το 60% του συνόλου των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.

Μιλώντας στη «ΜτΚ», ο Δρ. Βιολογίας και εκπρόσωπος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη ΑΕ» που υλοποιεί το πρόγραμμα, Σπύρος Μουρελάτος, αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν στο πρόγραμμα από του χρόνου και τόνισε ότι στόχος είναι να γίνονται εντατικές παρεμβάσεις με ψεκασμούς και άλλες δράσεις, που κρίνονται αναγκαίες σε όλες τις περιοχές που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου.

«Πλέον επειδή κάνουμε σημαντική ανάλυση δεκαετίας θα προχωρήσουμε σε δυο αλλαγές. Πρώτον, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο δομημένο περιβάλλον των πόλεων, όπως σε βόθρους και άλλες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Δεύτερον, θα εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο που θα προβλέπει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από τον ιό του Δυτικού Νείλου ή την ελονοσία, σε όλες τις περιοχές υψηλού κινδύνου, που αφορούν χωριά και οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτές είναι αγροτικές περιοχές, όπου διαμένουν 147.000 κάτοικοι και αποτελούν το 7,5% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής» επισήμανε ο κ. Μουρελάτος και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που θα εφαρμοστεί θα δώσει τη δυνατότητα στα συνεργεία να παρεμβαίνουν άμεσα και πιο αποτελεσματικά.

Μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού

Στο μεταξύ σε ύφεση βρίσκεται η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι για το γεγονός ότι ο κίνδυνος λοιμώξεων βαίνει σταδιακά μειούμενος, όπως και για το ότι μέχρι στιγμής δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα ελονοσίας, παρά τους αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών εξαιτίας της παρατεταμένης καλοκαιρίας.

Ο συναγερμός που είχε σημάνει πέρυσι τέτοιο καιρό, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας σε δήμο της δυτικής Θεσσαλονίκης, οδήγησε τους επιστήμονες που εργάζονται στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, να προχωρήσουν από τον Απρίλιο έως και σήμερα σε στοχευμένες δράσεις σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, που χαρακτηρίστηκαν «υψηλού κινδύνου». «Αυτές οι δράσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποτραπεί η εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας, που πέρυσι τον Οκτώβριο είχε ανησυχήσει πολίτες σε περιοχή δυτικά της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο κ. Μουρελάτος.

Ο ίδιος πάντως επανέλαβε ότι η φετινή ήταν μια ήπια χρονιά στο επίπεδο της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ διευκρίνισε για άλλη μια φορά πως ο κίνδυνος λοιμώξεων δεν σχετίζεται σχεδόν ποτέ με τους αυξημένους πληθυσμούς των κουνουπιών, αλλά μόνο με το αν είναι μολυσματικά.

Σε επιφυλακή παρά την ύφεση

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόβλημα των κουνουπιών, παρότι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νέων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, μπορεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών να ολοκληρώνεται μέσα στον Οκτώβριο και ο πληθυσμός των κουνουπιών να είναι πλέον μικρότερος, ωστόσο οι στοχευμένες δράσεις στον αστικό ιστό και την ύπαιθρο θα συνεχιστούν, με στόχο τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

«Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών συνεχίζεται, ενώ παράλληλα αναπροσαρμόζουμε και το πρόγραμμα για την ερχόμενη τριετία προκειμένου να είμαστε έτοιμοι το Μάιο της επόμενης χρονιάς» ανέφερε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της ΠΚΜ, Σοφοκλής Κουρτίδης, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η φετινή χρονιά ήταν η πιο ήπια, καθώς σήμερα φτάνουμε τα 50 κρούσματα και τους 8 θανάτους, όταν το 2018 είχαμε 25 θανάτους και 120 κρούσματα σε 22 οικισμούς στην Κεντρική Μακεδονία». Πρόσθεσε ακόμη πως η περσινή ήταν ίσως η πιο δύσκολη χρονιά, τόσο λόγω της παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου, όσο και των κρουσμάτων ελονοσίας στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας ανέφερε ότι το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών είναι το μεγαλύτερο έργο της αντιπεριφέρειας, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε πρότυπο. «Κάθε χρόνο η διαδικασία βελτιώνεται, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες των διαγωνισμών για την ερχόμενη τριετία 2020 – 2022 έχουν ξεκινήσει έξι μήνες νωρίτερα απ’ ότι την προηγούμενη φορά, που σημαίνει ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι έτοιμη εγκαίρως για την επόμενη άνοιξη, οπότε και ξαναρχίζουν οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών».

* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Οκτωβρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.