ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση στη Ράφα

MakThes Team17 Φεβρουαρίου 2024

Σε αδιέδοξο φαίνεται να έχουν οδηγηθεί οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι έστειλε στο Κάιρο διαπραγματευτές για συνομιλίες για μια συμφωνία εκεχειρίας, όπως το ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές δεν επέστρεψαν για περαιτέρω συνομιλίες καθώς οι απαιτήσεις της Χαμάς ήταν εκτός πραγματικότητας.

Ο Νετανιάχου είπε ότι δεν υπάρχει νόημα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις έως ότου η Χαμάς κάνει αλλαγές στα αιτήματά της.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε επίσης ότι μια ευρύτερη διπλωματική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να συνεχίσει την επιχείρησή του στην Ράφα, την πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας όπου περίπου 1,4 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν συνωστιστεί.

Όπως ανέφερε, αν δεν συνεχιστεί η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εκεί το Ισραήλ θα «χάσει τον πόλεμο» κατά της Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει την επιχείρησή του στη Ράφα ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανέφερε επίσης ότι μια ευρύτερη διπλωματική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

Οι δηλώσεις από την πλευρά των διαπραγματευτών του Κατάρ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας «δεν ήταν πολύ ελπιδοφόρες τις τελευταίες ημέρες», παραδέχθηκε σήμερα από το Μόναχο ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

«Παραμένουμε πάντα αισιόδοξοι. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πλησιάσουμε» σε μια συμφωνία, τόνισε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ- Θάνι, η χώρα του οποίου μεσολαβεί τους τελευταίους μήνες, μαζί με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο για να τερματιστούν οι μάχες.

Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, αλλά όπως και με τις προηγούμενες συμφωνίες υπήρχαν δύο στοιχεία, οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας και ο αριθμός των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς.

«Πιστεύω ότι σε αυτή τη συμφωνία μιλάμε για μια μεγαλύτερη κλίμακα και εξακολουθούμε να βλέπουμε κάποιες δυσκολίες στο ανθρωπιστικό μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων», είπε.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι αν οι διαπραγματεύσεις για το ανθρωπιστικό πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας προχωρήσουν, τότε το εμπόδιο για τον αριθμό των ανθρώπων που θα αφεθούν ελεύθεροι και από τις δύο πλευρές θα αρθεί τελικά.