«Αλήθεια ή ψέμα, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, σχέδιο, προετοιμασία και επαγγελματισμός ή ερασιτεχνικοί καιροσκοπισμοί;». Αυτό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών, που αποκτούν πλέον χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Αυτό τονίζει η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως. Η τομέαρχης Παιδείας του κόμματος τονίζει ότι δεν θα υπάρξει χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές, ενώ για το πρόγραμμα παιδείας που παρουσίασε χτες στη Θεσσαλονίκη σημειώνει ότι προτάσσει το τρίπτυχο αριστεία - αξιοκρατία - αξιολόγηση.
Κυρία Κεραμέως, πώς είδατε την πρώτη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια;
Στόχος της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού ήταν, όπως καταδεικνύεται, η στήριξη στον ομόλογό του κ. Ζάεφ και η επικοινωνιακή απόπειρα εξωραϊσμού της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δυστυχώς, δεν παρέλειψε, κατά την προσφιλή του τακτική, να επιχειρήσει να διχάσει και να διαιρέσει τους Έλληνες, αποκαλώντας υποκριτές και πατριδοκάπηλους όσους διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.
Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει μία μεγάλη κουβέντα για το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών. Βλέπετε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα στις ελληνικές και ιδιαίτερα στις μακεδονικές επιχειρήσεις;
Εμπορικές συναλλαγές με τα Σκόπια πάντα γίνονταν και προφανώς θα γίνονται και στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, παρόμοια προβλήματα ανέκυπταν ανέκαθεν, ωστόσο μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε, με την αναγνώριση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον όρο «μακεδονικός-ή-ό» στους Σκοπιανούς. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται δυσεπίλυτο πρόβλημα σε βάρος 4.000 επιχειρήσεών μας με τον όρο Μακεδονία στα προϊόντα ή την εταιρική τους ταυτότητα, αφού επιτρέπεται πλέον στους γείτονές μας να χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα.
Η συμμετοχή της γείτονος χώρας, τόσο στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού όσο και στην Έκθεση Κρασιών του Ντίσελντορφ, κατέστησε πρόδηλο το πρόβλημα, καθώς ξαφνικά εμφανίστηκαν δήθεν «μακεδονικά» κρασιά με 2.000 ετών ιστορία. Και ενώ εκτυλίσσονται όλα αυτά, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.
Πώς μπορούν να λυθούν;
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, ανέλαβε πέντε συγκεκριμένες δεσμεύσεις:
1. Την έναρξη επικοινωνιακής καμπάνιας με σκοπό την προστασία του brand «Μακεδονία», με χρηματοδότηση όχι μόνο από περιφερειακούς αλλά και από εθνικούς πόρους.
2. Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την κατάθεση ευρωπαϊκών σημάτων στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.
3. Την κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης στην Ε.Ε.
4. Την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα απονέμει αυτόματα το σήμα «GR» στα προϊόντα όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων, που έχουν κατοχυρώσει το παράγωγο «μακεδονικός -ή -ό» στο σήμα τους.
5. Την προβολή βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε., όσο δεν διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντά μας και παραμένουν προβλήματα με τα μακεδονικά προϊόντα.
Η χώρα έχει μπει πλέον σε προεκλογική περίοδο. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι στις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν μόνο οι ευρωεκλογές, ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμά τους;
Αν δεν έχουν μεσολαβήσει εθνικές εκλογές έως τις 26 Μαΐου, οι ευρωεκλογές, εκτός από διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπων μας στην Ευρωβουλή, αναδεικνύονται και σε δημοψήφισμα με επιπλέον βαρύτητα. Θα είναι η πρώτη φορά από το 2015 που θα βρεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών της, που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία μέσω της κάλπης να της στείλουν ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας των καταστροφικών πολιτικών της, του λαϊκισμού και του διχασμού, που έχει εδραιώσει στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν -και αυτό είναι το διακύβευμα: Θέλουν αλήθεια ή ψέμα; Πρόοδο ή οπισθοδρόμηση; Σχέδιο, προετοιμασία και επαγγελματισμό ή ερασιτεχνικούς καιροσκοπισμούς με μικροπολιτική στόχευση; Ασφάλεια ή μολότοφ; Ευρώπη ή Μαδούρο; Σοβαρότητα στα εθνικά θέματα ή ανεύθυνους πειραματισμούς;
Δεν φοβάστε ότι στις ευρωεκλογές, όπου πάντα καταγράφεται μία πιο χαλαρή ψήφος από τη μεριά των πολιτών, κάτι τέτοιο θα συμβεί και αυτήν τη φορά;
Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει «χαλαρή» ψήφος. Θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα, επιλέγοντας την εναλλακτική της ΝΔ. Στόχος της ΝΔ, εκτός προφανώς της εκλογικής νίκης και της άνετης επικράτησης που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επιτύχει, είναι να αναδείξει το χαρακτήρα εθνικών εκλογών που αποκτούν οι ευρωεκλογές.
Το πρόγραμμα παιδείας της ΝΔ είναι ήδη γνωστό, ενώ χτες κάνατε την παρουσίαση και στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η βασική του φιλοσοφία;
Η πρόταση της ΝΔ για την παιδεία αφορά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και προτάσσει το τρίπτυχο αριστεία - αξιοκρατία - αξιολόγηση, με στόχο την πρόσβαση όλων σε ποιοτική εκπαίδευση και την παροχή ίσων ευκαιριών, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Εκκινεί από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, που είναι η ηλικία 0 - 6, χρόνια ιδιαιτέρως κρίσιμα για τη μετέπειτα εξέλιξη και μαθησιακή επίδοση του μαθητή.
Ως προς την πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια εκπαίδευση δίνουμε μεγαλύτερη αυτονομία στις εκπαιδευτικές μονάδες και απελευθερώνουμε τους εκπαιδευτικούς από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπουργείου: με έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων, με νέες, δημιουργικές και διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας και νέες εκπαιδευτικές θεματικές. Αλλάζει ριζικά η επαγγελματική εκπαίδευση, ώστε από λύση ανάγκης για λίγους να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, την οικονομική μεγέθυνση, την αύξηση της παραγωγικότητας.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Για να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, που θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο.
Ένα βασικό ερώτημα επικαιρότητας παραμένει και αφορά τις αλλαγές στις πανελλήνιες, τις οποίες υλοποιεί η κυβέρνηση. Τι πρέπει να γίνει;
Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια αντικρουόμενων εξαγγελιών από τον υπουργό και στελέχη της κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση ή μη των πανελλαδικών εξετάσεων, ένα ακόμη σχέδιο γεμάτο προβληματικά σημεία είδε το φως της δημοσιότητας. Διαφωνούμε συνολικά, με την προχειρότητά του, με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας που το διαπνέει, με τον πειραματισμό στην παιδεία δίχως τέλος που συντελείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και διαφαίνεται σε όλες του τις εκφάνσεις. Καλέσαμε τον υπουργό να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή, σε κανένα νέο πείραμα εις βάρος των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, λίγο πριν από την εκπνοή της σχολικής χρονιάς.
Και κάτι τελευταίο για τη συγχώνευση τριών ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Η άποψή σας;
Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας δεν υπακούει σε ακαδημαϊκά κριτήρια, δεν ακολουθεί εκθέσεις σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, δεν αποτελεί προϊόν πραγματικής διαβούλευσης, δεν λαμβάνει υπόψη εκθέσεις αξιολόγησης, δεν εξασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, αλλά υπηρετεί αποκλειστικά μικροπολιτική στόχευση.
Ξεκίνησε με τη συλλήβδην κατάργηση των ΤΕΙ, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αρχής γενομένης από τα ιδρύματα της Αττικής και συνεχίζοντας στα ιδρύματα ολόκληρης της επικράτειας. Στη συνέχεια, στο στόχαστρο μπήκε το Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Το μόνο ίδρυμα που παρέχει προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου, αποκλειστικά στα αγγλικά, προσελκύοντας ξένους φοιτητές αλλά και καθηγητές διεθνούς φήμης. Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί άλλο την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπως και σε άλλα ιδρύματα, χωρίς επεξεργασία και μακρόπνοη στόχευση, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Απριλίου 2019