Μέσα στο επόμενο διάστημα, δύο ακόμη καινοτόμες επιχειρήσεις, δύο start ups, από τους κλάδους της εξοικονόμησης ενέργειας και το fintech, πρόκειται να συμπεριληφθούν στο χαρτοφυλάκιο του Northern Greece Investment Fund, το οποίο ως το τέλος του έτους θα έχει ενισχύσει με επενδυτικά κεφάλαια, συνολικά περί τις 7-8 καινοτόμες εταιρείες.
Τις παραπάνω αποκαλύψεις έκανε στη «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr o διευθύνων σύμβουλος της THERMI VCM ΑΕΔΑΚΕΣ και διαχειριστής του NGIF, Νικόλας Τακάς, με την ευκαιρία συμμετοχής του εκδοτικού συγκροτήματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΕ» στην 87η ΔΕΘ.
Όπως είπε ο κ. Τακάς, το NGIF επενδύει σε start ups και spin offs, που έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα ανάπτυξής τους, αλλά οπωσδήποτε χρειάζονται κεφάλαια και ευρύτερη υποστήριξη για ένα επιτυχημένο exit στην αγορά.
Το NGIF επενδύει κυρίως σε καινοτόμες επιχειρήσεις που τοποθετούνται με προϊόντα και υπηρεσίες στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, της ενέργειας, των καινοτόμων υπηρεσιών υγείας και του Ι.C.T., δηλαδή των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, εστιάζοντας ως επί το πλείστον στο agrotech και στο fintech.
Στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται πλέον αρκετά funds και κάποιοι, αν και λιγότεροι, business angels, που επενδύουν στο οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης.
Η δημιουργία και λειτουργία αυτών των επενδυτικών κεφαλαίων, αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η κινητικότητα που υπάρχει προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων, στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Μάλιστα, μεγάλοι παίκτες του εξωτερικού, προτιμούν να επενδύσουν σε ευέλικτες start ups που δουλεύουν πάνω σε καινοτόμες λύσεις, παρά να διαθέσουν πόρους σε εσωτερικό R&D, με αποτέλεσμα μία win-win εξέλιξη, αφού και οι start ups κάνουν επιτυχημένα exits, οι «μεγάλοι» των business κερδίζουν σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ και τα funds που πήραν το ρίσκο της επένδυσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις, εξασφαλίζουν return στα κεφάλαιά τους.
Καταλήγοντας ο κ. Τακάς υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντική η δημιουργία spin offs από ερευνητές των Πανεπιστημίων, αλλά θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα βήματα στη διασύνδεση των ΑΕΙ με τον κόσμο των επιχειρήσεων.