Πώς γίνεται να διεκδικείς την αρχηγία ενός κόμματος, να συγκεντρώνεις το πενιχρό 8,68% στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά τελικά να είσαι εσύ που κάνεις το κουμάντο; Αυτό το μοναδικό επίτευγμα το κατάφερε ο Νίκος Παππάς. Στις εκλογές που είχαν γίνει πέρσι στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου αρχηγού, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος της Δρακογενιάς, όπως τον αποκαλούσε ο πατέρας του Στέλιος, ήταν μεταξύ εκείνων που διεκδίκησαν την άδεια καρέκλα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά την απογοητευτική επίδοσή του, ο Νίκος Παππάς κατάφερε να γίνει ο ρυθμιστικός παράγοντας που έκρινε την αναμέτρηση. Την επομένη κιόλας του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών έσπευσε, σαν έτοιμος από καιρό, να κλείσει συμφωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος και επικράτησε τελικά απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου. Ο Νίκος διάβασε σωστά τα σημεία των καιρών, αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα τον εξέφραζε η Αχτσιόγλου και οι υποστηρικτές της δεν είχε καμία προοπτική επιστροφής στην εξουσία και επέλεξε να ποντάρει στο καινούριο, το οποίο ήταν και βολικό για τον ίδιο.
Ένας πρόεδρος ο οποίος είχε παντελή άγνοια για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, που δεν είχε ιδέα από πολιτική, θα τον είχε περισσότερο ανάγκη. Και κάπως έτσι ο Νίκος Παππάς διεκδίκησε χώρο και ρόλο και στη μετά-Τσίπρα εποχή και τα κατάφερε. Άλλωστε, ο πρώην υπουργός γνωρίζει όσο λίγοι το παιχνίδι του παρασκηνίου.
Σκιώδης πρόεδρος
Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν, και μάλλον έχουν δίκιο, ότι πραγματικό κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει ο Νίκος Παππάς. «Είναι κάτι σαν σκιώδης πρόεδρος», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Από την περασμένη Τρίτη, ωστόσο, ο πρώην υπουργός εγκατέλειψε την ασφάλεια του παρασκηνίου και βγήκε στο ξέφωτο, αναλαμβάνοντας πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Μάλιστα, ο Κασσελάκης για να δικαιολογήσει την απόφασή του να απομακρύνει τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος κατά κοινή ομολογία τα είχε πάει περίφημα σε αυτόν τον ρόλο, και να προτείνει τον πρώην υπουργό γι’ αυτό το αξίωμα, παρουσίασε τον Νίκο Παππά σαν έναν από τους σημαντικότερους οικονομολόγους ο οποίος, όπως είπε, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια. Η πραγματικότητα βεβαίως είναι ότι ο Παππάς απλώς εργάστηκε ως ερευνητής σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα ενός βρετανικού Ινστιτούτου και τίποτε περισσότερο.
Ο δεύτερος λόγος που ο Κασσελάκης επέλεξε τον Παππά για πρόεδρο της ΚΟ είναι «επειδή ο Νίκος είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του Κράτους».
Προφανώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στον διαβόητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο οποίος εντέλει δεν έφερε ούτε ευρώ στο Κράτος καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικός. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από μερικούς μήνες είχε λάβει σαφείς αποστάσεις από τον τότε υπουργό Επικρατείας λέγοντας ότι «εγώ δεν έχω παρά να παραδεχθώ ότι στην υπόθεση της Novartis και στην υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών, η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής». Πέραν αυτού, για την υπόθεση του επίμαχου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ο Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο το οποίο τον έκρινε ομόφωνα ένοχο (με ψήφους 13-0) για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και του επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή, φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή.
Ο έμπιστος του Τσίπρα
Ο Νίκος Παππάς γεννήθηκε το 1976 στην Καισαριανή. Υπήρξε για ένα διάστημα μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, αλλά στη συνέχεια πήγε στη Σκωτία όπου σπούδασε οικονομικά και στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του πανεπιστημίου Στράθκλαϊντ. Έζησε στη Γλασκώβη και στο Εδιμβούργο (όπου είχε κάνει το master του) επί έντεκα χρόνια μέχρι που ήρθε στην Ελλάδα για να αναλάβει τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα μόλις εκείνος εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού.
Ο άνθρωπος ο οποίος αναλάμβανε τις δυσκολότερες αποστολές, για αρκετές από τις οποίες, όπως για παράδειγμα εκείνο το ταξίδι του στη Βενεζουέλα το 2013, ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλές σκιές. Το ίδιο ισχύει και για άλλες υποθέσεις, όπως αυτή με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, με τον οποίο είχε προσπαθήσει, ως υπουργός πλέον, να στήσει το λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ chanel, αλλά και με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στον οποίο αποκάλυπτε ότι ο τότε υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «έχει τη δική του ατζέντα υποθέσεων από τις οποίες βγάζει πολλά λεφτά». Ο Νίκος Παππάς ήταν ο άνθρωπος που είχε χειριστεί για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου την απόπειρα ενοχοποίησης δέκα πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Νovartis, η οποία ωστόσο, κι αυτή κατέρρευσε στη συνέχεια.
Όλες αυτές οι υποθέσεις λειτουργούν και σαν αρμός στη σχέση του Νίκου Παππά με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ο ένας γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά του άλλου. Το σημερινό επίπεδο των σχέσεών τους, παραμένει άγνωστο. Στην προσπάθεια του Κασσελάκη να αποδομήσει τον πρώην πρωθυπουργό, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλήσει ευθέως για «μαύρα ταμεία» στο κόμμα, ο Παππάς προσπάθησε να λειτουργήσει σαν ισορροπιστής.
Το ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει και τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συνταράσσεται από πρωτοφανείς, αλλεπάλληλες κρίσεις. Μέσα σ’ αυτήν την εσωκομματική θύελλα ο Κασσελάκης πιάστηκε από πάνω του, όπως ο ναυαγός πιάνεται από τη σανίδα προκειμένου να διασωθεί. Αν θα το καταφέρουν ή όχι, θα φανεί λίαν συντόμως, είτε στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου είτε το αργότερο, στο καταστατικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου.
Υ.Γ. Το μοναδικό επίτευγμα του Νίκου Παππά σχετικά με τη Θεσσαλονίκη ήταν που μας φόρτωσε τον πατέρα του Στέλιο στην προεδρία του ΟΑΣΘ, τον οποίο, αντί να τον ανατάξει, τον οδήγησε βαθύτερα στον γκρεμό.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 01.09.2024