ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς στη «ΜτΚ»: Διατίμηση στο ρεύμα και κατάργηση του ΕΦΚ για τους αγρότες

Βαγγέλης Στολάκης11 Φεβρουαρίου 2024

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών μιλά μεταξύ άλλων στη «ΜτΚ» ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός αναφέρεται στην ακρίβεια και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, το συνέδριο του κόμματος και τη μάχη των ευρωεκλογών για τις οποίες λέει ότι «το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την προσπάθειά μας».

Ξεκινώντας από τα θέματα της επικαιρότητας και ειδικότερα τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσει; Ορθώς ο κ. Κασσελάκης έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας;

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα άτολμο και μισό βήμα υπό τον φόβο της ακραίας δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Με το να παρακινεί τους διαφωνούντες βουλευτές και υπουργούς του να πάνε για «καφέ» την ημέρα της ψηφοφορίας, δημιουργεί ένα πρωτοφανές πολιτικό προηγούμενο, το οποίο οι ακραίοι δεξιοί της ΝΔ θα εκμεταλλεύονται σε κάθε πρωτοβουλία που ενοχλεί την ατζέντα τους.

Έχουμε, λοιπόν, μία αλά καρτ πλειοψηφία, την οποία θα «φορτίζει» ο κ. Σαμαράς για να μπορεί να κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως κυβέρνηση, έχει υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ισότητας των δικαιωμάτων. Και ως αντιπολίτευση έχει καταθέσει σειρά σχετικών προτάσεων και τροπολογιών. Η στάση μας δεν επερωτάται. Και θα ψηφίσουμε με όρους αρχής και δεν θα μετατρέψουμε το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη σε δικό μας.

Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Κατηγορείτε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Εάν κυβερνούσατε εσείς, τι θα κάνατε;

Μία προοδευτική κυβέρνηση θα είχε αξιοποιήσει, αρχικά, όλες τις δυνατότητες που έδωσε το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Από πολύ νωρίς είχαμε απαντήσεις στην ακρίβεια: Μείωση του ΦΠΑ και μηδενισμός του στα βασικά είδη διατροφής, μείωση του ΕΦΚ και μηδενισμός του για τους αγρότες, θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%, φορολόγηση των υπερκερδών ενεργειακών εταιρειών, ουσιαστική ενίσχυση μισθών και συντάξεων, θεσμοθέτηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και, συμπληρωματικά, προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Η ΝΔ εργαλειοποίησε την ακρίβεια. 

Για λόγους φορολογικούς, με τα έσοδα από ΦΠΑ να αυξάνονται το 2023 κατά 7 δισ. ευρώ (ή 40%) σε σχέση με το 2021, αλλά και για λόγους εφαρμογής του σχεδίου Πισσαρίδη, που στοχεύει στη συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στα χέρια λίγων. Πλέον, ο πολίτης πληρώνει περισσότερα και αγοράζει λιγότερα. Όταν η παρέμβαση γίνεται στο ράφι είναι πολύ αργά. Ο πληθωρισμός της αισχροκέρδειας πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του, στους μεσάζοντες και σε όσους άλλους κερδίζουν αθέμιτα. Εντός των ημερών, θα παρουσιάσουμε και την επικαιροποιημένη πρότασή μας.

Οι κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών μπορούν να αποδώσουν;

Τα αιτήματα των αγροτών για κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, πλαφόν στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, αποζημιώσεις στο 100% από τον ΕΛΓΑ και επανασχεδιασμό της ΚΑΠ είναι δίκαια και εφαρμόσιμα. Αποτελούν μέρος και των δικών μας προτάσεων για στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, αρκεί ο κ. Μητσοτάκης να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του. Και αφού αποδεχθεί τις προτάσεις, ας ξεκαθαρίσει με τον κ. Αυγενάκη ποιος ευθύνεται για τη μείωση κατά περίπου 20% στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ. 

Διότι ο υπουργός λέει ότι φταίει η διαπραγμάτευση του 2021 και ο πολιτικός του προϊστάμενος ότι αυτή τη διαπραγμάτευση την έκανε ο ίδιος, ο κ. Μητσοτάκης. Οι φοιτητές δίνουν μία μάχη αξιών. Αντιδρούν στο κυβερνητικό «όλα αγοράζονται» και ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης για τα δημόσια πανεπιστήμια και σεβασμό στα χρήματα των οικογενειών τους και του λαού. Τα κινήματα και οι μάχες που δίνουν κρίνονται στο αν και πως καταφέρνουν να οικοδομούν συμμαχίες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να είναι δίπλα τους ο κόσμος.

Τι προσδοκίες έχετε από το Συνέδριο σας; Με ποιον τρόπο θα ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την «αξιοπιστία» του, κάτι για το οποίο ασκήσατε κριτική πριν από κάποιες ημέρες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πυκνώνει, πλέον, τη δραστηριότητά του. Τα περιφερειακά συνέδρια σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία, το Συνέδριο που έπεται, οι καμπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγη που ακολουθούν, αποτελούν μέρος της αναγκαίας και ζητούμενης από όλους και όλες μας οργανωμένης μας εξωστρέφειας. Πρέπει να διαμορφώσουμε τους όρους πολιτικής ισχύος, να εντείνουμε τις δράσεις συστηματικής και οργανωμένης εξωστρέφειας, την πολυεπίπεδη δουλειά, την παραγωγή προτάσεων στη βάση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας, την οικοδόμηση δικτύων, την αξιοποίηση όλων των στελεχών μας.

Το Συνέδριο θα συζητήσει για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία -τα μέλη μας είναι μέσα στις κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών, μέσα στη μάχη νοικοκυριών και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας- θα επικυρώσει αποφάσεις, θα ενισχύσει την πορεία ανάκαμψης, θα θέσει στόχους. Από αυτή τη διαδικασία θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί και αποφασισμένοι.

Με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση στην περιφέρεια και στα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την κάθε περιοχή. Ποια είναι η πρότασή σας;

Η ΝΔ δεν μπορεί να εγγυηθεί την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Πόσο μάλλον να στηρίξει τη μετάβαση κρίσιμων περιοχών. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο όταν δεν έχουμε καμία πρόοδο στην υλοποίηση της δράσης των 200 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας; Όταν ο φορέας υλοποίησης, η Μετάβαση ΑΕ, βγάζει προκηρύξεις μόνο για την πρόσληψη διευθυντών; Όταν ενώ επιζητούμε την καινοτομία, η ΝΔ κλείνει έξι πανεπιστημιακά τμήματα στην περιοχή; 

Αυτό που απαιτείται για τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία είναι μία μεγάλη δημόσια παρέμβαση, με εξάντληση και δίκαιη και διαφανή διαχείριση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και του Ταμείου Ανάκαμψης, τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, τη θέσπιση νέων φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, κ.ά. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω.

Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών; Πρόσφατα αναφέρατε ότι στην πολιτική αυτή μάχη όλοι θα κριθούν. Είναι στόχος η διατήρηση της δεύτερης θέσης;

Μπαίνουμε σε κάθε μάχη για να νικήσουμε. Έχουμε 120 ημέρες για να αναπτύξουμε το σχέδιό μας, για να δημιουργήσουμε εκείνο το αριστερό και προοδευτικό μέτωπο που θα κόψει τον βήχα του 41% και της αλαζονείας της κυβέρνησης της ΝΔ. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την προσπάθειά μας. Είναι προφανές πως ούτε το ΚΚΕ μπορεί να είναι ανταγωνιστική επιλογή απέναντι στη ΝΔ, καθώς έχει αποδείξει ότι όταν ανοίγει το πολιτικό παιχνίδι, το ίδιο αποσύρεται. 

Ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί, αφού κάθε τόσο ο κ. Μητσοτάκης παίρνει ένα στέλεχος του κ. Ανδρουλάκη. Άρα ο κόσμος, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να ξέρει που θα καταλήξει η ψήφος του. Εννοείται, φυσικά, πως δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή η ακροδεξιά, η οποία προτείνει λύσεις μίσους, αλληλοσπαραγμού και εθνικών αναδιπλώσεων που στο παρελθόν μας έχουν οδηγήσει στην καταστροφή.

Τη συζήτηση για συνεννόηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς κόντρα στην υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας πώς την «βλέπετε»;

Μόνο η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να φέρει κοντά τις προοδευτικές δυνάμεις. Είναι στο DNA μας, άλλωστε, η συσπείρωση των πολιτών από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Ο διάλογος σε κάθε περίπτωση είναι επιθυμητός και η βουλή είναι ένα πεδίο στο οποίο, ντε φάκτο, ανιχνεύονται πεδία συγκλίσεων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.02.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.